Η μαζική κλιματική παράνοια

Γράφει ο Ανάλγητος,

Μια ματιά σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, αρκεί για να πανικοβληθείς. Η μία είδηση μετά την άλλη για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της δραστηριότητας του ανθρώπου, ο οποίος είναι απόλυτα υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στο παγκόσμιο κλίμα. Έτσι τουλάχιστον μας λένε.

Βασική αιτία κατά τους διαφόρων ειδών «επιστήμονες», ακτιβιστές και δημοσιολογούντες αποτελούν τα ορυκτά καύσιμα και ειδικά ο άνθρακας, με την καύση του και τις εκπομπές του στην ατμόσφαιρα. Η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει ταχύτατα, οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και απειλεί τις παραθαλάσσιες περιοχές με αφανισμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο κόσμος οδηγείται σύντομα στην απόλυτη κατάρρευση. Αυτή είναι η εικόνα που σχηματίζει κανείς σε ένα περιβάλλον μαζικής πλύσης εγκεφάλου και, μεταξύ μας, παράνοιας και παραπληροφόρησης. Χωρίς έρευνες, επιστημονικά και κυρίως ιστορικά στοιχεία. Όλα βασίζονται στην εικόνα και στην τεχνητή πρόκληση συναισθημάτων.

Ταυτόχρονα, όποιος τολμά να ξεστομίσει κάτι διαφορετικό, να εκφράσει ακόμα και έναν ήπιο σκεπτικισμό για την εγκυρότητα των παραπάνω, χαρακτηρίζεται αμέσως και χωρίς δισταγμό αρνητής της κλιματικής αλλαγής, που τείνει να αποκτήσει ανάλογη βαρύτητα με την άρνηση του ολοκαυτώματος! Αυτό είναι ξεκάθαρα παράλογο, αφού ακόμα και ο σφοδρότερος σκεπτικιστής δεν αρνείται ότι το κλίμα αλλάζει. Η όλη συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν ο άνθρωπος έχει ευθύνη για αυτό και αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά. Αξίζει να σημειώσουμε μερικά χρήσιμα πράγματα που δεν θα δείτε ή θα ακούσετε εύκολα:

Αρχικά, είναι υπαρκτή η κλιματική αλλαγή; Προφανώς και είναι. Το παγκόσμιο κλίμα, άλλωστε, αλλάζει διαρκώς από τη στιγμή που σχηματίστηκε η Γη, περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν! Η πορεία μάλιστα που παρουσιάζεται είναι κυκλική. Η γη περνάει μακροχρόνιες περιόδους ψύξης και θέρμανσης.

Για παράδειγμα, τα τελευταία 2.000 χρόνια, έχουμε δει την Ρωμαϊκή περίοδο που η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη -κατά μέσο όρο- από ό,τι σήμερα, στη συνέχεια μια περίοδο ψύξης έως την περίοδο του Μεσαίωνα που ήταν τουλάχιστον τόσο ζεστή όσο κι η δική μας. Ύστερα, είχαμε μια μικρή «εποχή των παγετώνων», που οδήγησε τους Βίκινγκς μακριά από τη Γροιλανδία και προσφάτως μια ήπια αύξηση της θερμοκρασίας για περίπου 300 χρόνια, με τις αυξομειώσεις της, ως σήμερα. Παρατηρούμε, λοιπόν, πλήθος αλλαγών στο παγκόσμιο κλίμα που καμιά δεν έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν φυσική διεργασία της Γης και δεν συνιστούν κίνδυνο!

Η άνοδος, δηλαδή, αυτή της θερμοκρασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε πρωτοφανής ούτε μη αναμενόμενη. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν στα αρχαία χρόνια είχαν εμφανιστεί λιοντάρια στη Μεσόγειο; Ακόμα και με τέτοια επίπεδα θερμοκρασίας η ανθρωπότητα δεν είχε πρόβλημα να επιβιώσει. Αν, δηλαδή, τώρα είμαστε στο χείλος της καταστροφής, δεν ξέρω τι έπρεπε να είχε συμβεί τότε…

Θα ρωτήσει κάποιος εύλογα: «Ακόμα κι αν ισχύει αυτό, πάλι δεν κινδυνεύουμε από το λιώσιμο των πάγων;». Πιθανώς, αλλά τελευταία ευρήματα δείχνουν πως, παρά την αυξανόμενη μείωση του όγκου των πάγων τη θερινή περίοδο, τον χειμώνα ο πάγος αναπληρώνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι παλαιότερα. Άρα, στο σύνολο, η μείωση περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί. Απλά παρατηρούμε και σχολιάζουμε.

Ας ανοίξουμε και το φάκελο «ακραία καιρικά φαινόμενα». Νομίζω καταντάει αστείο, σε ένα σημείο, όταν έπειτα από κάθε φυσικό φαινόμενο, είτε αυτό είναι τυφώνας, χαλάζι, τσουνάμι, αλλά ακόμα και σεισμός (!), να ακούμε ότι «είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής»! Ότι δηλαδή ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοιου είδους φαινόμενα και τώρα ξαφνικά με την κλιματική αλλαγή εμφανίστηκαν κι αυτά! Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς λογικός άνθρωπος μπορεί να δεχτεί αυτό το επιχείρημα… Σε κάθε εποχή και σε κάθε σημείο του πλανήτη συνέβαιναν ακραία φαινόμενα, από πάντα, και πολλές φορές εντονότερα από σήμερα. Αυτή είναι η φύση, απρόβλεπτη, δημιουργική και μερικές φορές καταστροφική. Το να υποστηρίζει, όμως, κάποιος ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για κάθε καιρικό φαινόμενο είναι το λιγότερο αβάσιμο.

Ας υποθέσουμε, για μια στιγμή, ότι ο κίνδυνος υφίσταται όπως περιγράφεται. Ποια λύση προτείνεται από τους «αρμόδιους»; Δραστικός περιορισμός, λένε, των ορυκτών καυσίμων και ειδικά του εκπομπών άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή, είναι ο δράκος του παραμυθιού, ο υπερ-κακός του κλίματος. Εκτιμούν ότι, αν εξαλείψουμε τους παραπάνω ρύπους, έως το 2050, θα συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας και η Γη θα γλιτώσει την καταστροφή. Ένα πρόβλημα… τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική στατιστική συσχέτιση μεταξύ εκπομπών άνθρακα και της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Σε έναν χρονικό ορίζοντα εκατομμυρίων ετών δεν έχει διαπιστωθεί σχέση εξάρτησης μεταξύ των δύο, σε επίπεδο αριθμών. Αυτό μπορείτε να το δείτε και στο παρακάτω γράφημα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του πλανήτη σε μεγαλύτερο βαθμό, συμπεριλαμβανομένης της απόστασης της τροχιάς της Γης από τον Ήλιο, που δεν επηρεάζονται από την ανθρωπότητα και δεν συνυπολογίζονται. Μια έρευνα, που έγινε από ανεξάρτητο φορέα, εκτίμησε ότι αν εκπληρωθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι, το αποτέλεσμα θα είναι 0,2 βαθμοί κελσίου λιγότερη θερμοκρασία… Σχεδόν μηδενική επίδραση. Τροφή για σκέψη…

Αυτή η προσπάθεια μοιάζει περισσότερο σαν μια βίαιη και επιζήμια προσπάθεια μεταβολής του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιούμε, μειώνοντας τη χρήση των παραδοσιακών πηγών, παρά τρόπος αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μήπως, δηλαδή, δεν έχουν να κάνουν καθόλου με το κλίμα όσα ακούμε στην πραγματικότητα; Κανείς, βέβαια, δεν υποστηρίζει πως δεν πρέπει να κινηθούμε προς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα και προοδευτικά και όχι υπό συνθήκες πανικού… Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται επικίνδυνη για την εξέλιξη της ανθρωπότητας, την παραγωγή και τις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας, οφείλουμε να τονίσουμε πως η μελέτη του κλίματος αποτελεί μια απίστευτα σύνθετη διαδικασία ανάλυσης χιλιάδων μεταβλητών, μερικές εκ των οποίων δεν είναι ακόμα κατανοητές στους επιστήμονες. Δεν υπάρχει, δηλαδή, θεμελιωμένη προσέγγιση, ούτε επιστήμη του κλίματος και συνεπώς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε ή και να εκτιμήσουμε ακόμα, το κλίμα για μακροχρόνιες περιόδους. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις! Ούτε η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει πραγματικά επιστημονικά αποδειχθεί. Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει. Η συζήτηση δεν έχει τελειώσει.

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, την καταστροφολογία και την τρομοκράτηση του κόσμου. Όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά και αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν, δεν ζούμε σε κάποιου είδους αποκάλυψη. Ό,τι κινήσεις χρειαστεί να γίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος θα γίνουν. Το περιβάλλον άλλαζε, αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει, όσο η Γη θα… γυρίζει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό, ας προχωρήσουμε τη ζωή μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.