Υπάρχει Πέμπτη φάλαγγα για τον Πολάκη στη Νέα Δημοκρατία;

Γράφει ο Ευπατρίδης

Δεν θα σχολιάσω το εξευτελιστικό φιάσκο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στην Άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Το έχουν κάνει τόσοι πολλοί μέχρι τώρα που περιττεύει οποιοδήποτε επιπλέον σχόλιο. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κάνει μάγκα τον Κρητικό βουλευτή που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εχθρό της στη συνείδηση των υποστηρικτών της.

Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε για την απώλεια της ψηφοφορίας την ίδια μέρα ήταν πως οφείλεται σε ανοργανωσιά της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δηλαδή ότι οι βουλευτές δεν ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους ορθά για το χρόνο της ψηφοφορίας και δεν παρέστησαν όταν έπρεπε.

Η εξήγηση αυτή καταρχάς είναι αστεία γιατί όσο κακή οργάνωση κι αν έχει μία κοινοβουλευτική ομάδα ένα τέτοιο λάθος παραείναι χοντρό για να περάσει έτσι. Θα ήταν χοντρό αν με τον τρόπο αυτό χανόταν για την κυβερνητική πλευρά οποιαδήποτε ψηφοφορία ακόμα και για ένα ήσσον θέμα πόσο μάλλον για κάτι που τελικά είχε τόσο μεγάλο και κακό επικοινωνιακό αντίκτυπο. Και σίγουρα αν ήταν αυτός ο αληθινός λόγος πού χάθηκε η ψηφοφορία θα είχε ακολουθήσει κάποια παραίτηση η καρατόμηση αρμοδίων.

Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε καθιστά αυτομάτως την επίσημη κυβερνητική εξήγηση μη πειστική. Περαιτέρω από δηλώσεις βουλευτών που έγιναν ήδη από την επόμενη μέρα (ενδεικτικά, Παπαδημητρίου, Συρίγος, Πιπιλή) η εξήγηση αυτή διαψεύστηκε. Προέκυψε αφενός ότι υπήρχαν βουλευτές που βρίσκονταν εντός της αιθούσης και ψήφισαν για τις άλλες δύο άρσεις ασυλίας, αλλά όχι για τον Παύλο Πολάκη, αφετέρου ότι υπήρχαν βουλευτές κυριολεκτικά έξω από την αίθουσα της ψηφοφορίας που αρνούνταν επιδεικτικά να εισέλθουν και να ψηφίσουν.

Εν ολίγοις φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά αποτέλεσμα λάθους ή ανοργανωσιάς ήταν η απώλεια της ψηφοφορίας, καθότι υπήρχαν επαρκείς βουλευτές που απλά δεν πήγαν για κάποιον δικό τους λόγο να ψηφίσουν. Και κάπως έτσι βρεθήκαμε να συζητάμε σοβαρά γιατί υπουργοί ή πρώην πρωθυπουργοί δεν πήγαν σε μία ψηφοφορία για άρση ασυλίας.

Τι λόγος μπορεί να υπάρχει ώστε κάποιος βουλευτής να στέκεται επιδεικτικά έξω από την αίθουσα και να μην ψηφίζει και μάλιστα σε μία άρση ασυλίας ενός εκ των μεγαλύτερων αντιπάλων της παράταξής του; Είναι στη μέση ρουσφέτια; Είναι κάποια απειλή, κάτι με το οποίο τον κρατάει στο χέρι; Είναι απλώς ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην ηγεσία;

Είναι υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας να μας λένε ότι μία τέτοια ψηφοφορία χάθηκε επειδή δεν έγιναν εγκαίρως πέντε τηλεφωνήματα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάποιοι βουλευτές επέλεξαν να χαθεί μία τέτοια ψηφοφορία, εμείς οι εκλογείς πρέπει να μάθουμε και τον λόγο και τους βουλευτές που αφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.