Τολμηρά: Από πυρκαγιές στις πλημμύρες…

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

❁ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ…

Με τι λόγια να περιγράψει κανείς την τραγωδία στον θεσσαλικό κάμπο, όπου άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν σε δυο-τρεις μέρες! Έχει περάσει μια εβδομάδα από την πρωτόγνωρη θεομηνία κι ακόμη κανένας απολογισμός δεν μπορεί να γίνει και μιλάμε για επίσημο απολογισμό. Εκείνο που ακούμε, που μαθαίνουμε και διαβάζουμε ότι οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν είναι άγνωστες ακόμη, γιατί έτσι θέλουν οι «διασώστες» και ψυχοπονιάρηδες του πληκτρολογίου.

■ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ…

Ολόκληρες πόλεις και χωριά βυθίστηκαν στα νερά κι ακόμη κάποια απ’ αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται πνιγμένα, χωρίς να μπορεί να γίνει απολογισμός. 15 νεκροί και 4-5 αγνοούμενοι ήταν ο απολογισμός μέχρι χθες, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και θα πάρει πολύ χρόνο να γίνει η καταγραφή!

❖ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ…

Σχεδόν όλη η Θεσσαλία πνίγηκε και οι καταστροφές ανυπολόγιστες! Ετούτη τη στιγμή προέχει η ανθρώπινη ζωή κι όλα τ’ άλλα έπονται, λένε από την πολιτεία η οποία από τις πυρκαγιές πέρασε στις πλημμύρες χωρίς να πάρει ανάσα! Όλη η Θεσσαλία, από το Πήλιο και τα Τρίκαλα μέχρι την Λάρισα και τον κάμπο της κι από εκεί στον Βόλο. Όλα θύματα του Πηνειού και των παραποτάμων του…

❁ Η ΘΕΟΜΗΝΙΑ…

Πρωτοφανής η θεομηνία που έπνιξε τις συγκεκριμένες περιοχές, λένε οι ειδικοί και κάνουν ένα σωρό υπολογισμούς, σε σχέση με το παρελθόν και το μέλλον. Έριξε τόσο νερό, που είχε να ρίξει από τότε που ο Θεσσαλικός κάμπος ήταν ακόμη λίμνη, ακούστηκαν να λένε κάποιοι «ειδικοί», άλλοι να κάνουν «λογαριασμούς» και άλλοι να προσδιορίζουν το μέλλον το άμεσο και το απώτερο.

■ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ…

Μια απέραντη λίμνη ο κάμπος της Θεσσαλίας, που όταν στερέψει τότε θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του ολέθρου. Σπίτι, εργοστάσια, καλλιέργειες, στάβλοι χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από την νεροποντή. Η θλίψη των ανθρώπων που έχασαν το βιός τους και τις περιουσίες τους ανείπωτη και όλοι βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Κυρίως στραμμένο προς την πολιτεία, η οποία είναι εκείνη που έχει την υποχρέωση της αποκατάστασης, αν είναι δυνατόν στην προτέρα κατάσταση, κάτι που είναι κομματάκι δύσκολο…

❖ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!..

Είχε προειδοποιήσει ο ΙΑΝΟΣ πριν από τρία χρόνια ότι μπορούν τα πράγματα να γίνουν και χειρότερα, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε η ανάλογη φροντίδα και προετοιμασία. Τώρα, όλοι «γεύονται» την ολοκληρωτική καταστροφή και Κύριος οίδεν πως μπορούν να γίνουν… διορθώσεις. Το κακό έγινε και είναι πολύ μεγάλο!

❁ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ…

Μετά τις καταστροφές τα βλέμματα στραμμένα στην πολιτεία, η οποία κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα ανάλογα προληπτικά μέτρα και τα βλέμματα πέφτουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έπρεπε να κάνει έργα τέτοια που δεν έγιναν από… καταβολής κόσμου! Ευθύνες ναι, αλλά όχι όλες οι ευθύνες σε αυτόν.

■ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ…

Το 1940 το πλάτος του Πηνειού ήταν στα 135 μέτρα περίπου. Σήμερα αυτό το πλάτος έφτασε στα 55 μέτρα! Πού χάθηκαν 80 ολόκληρα μέτρα; Η ερώτηση απευθύνεται σε όσους διαχρονικά διαχειρίστηκαν τις πόλεις και τα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου, τα οποία έπνιξε κυριολεκτικά ο Πηνειός!

❖ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Είναι η ώρα της καταγραφής των απωλειών και γενικά των ζημιών ώστε να γίνει η αποκατάστασή τους. Τίποτα δεν θα είναι όπως πρώτα και ούτε γυρίζουν πίσω εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους. Θα έλθει όμως και η ώρα των ευθυνών, σε εκείνους που έπρεπε να κάνουν κάτι για να προλάβουν τα χειρότερα και δεν το έπραξαν!..

❁ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Θα αποκαταστήσουμε τις ζημιές είτε με εθνικά είτε με ευρωπαϊκά κονδύλια, υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δύο φορές επισκέφτηκε την περιοχή και προσπαθεί να βάλει βάλσαμο στις πληγές που άνοιξαν. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι πληγές θα είναι ανοιχτές και οι κάτοικοι θα βρίσκονται σε απόγνωση, πολλοί από τους οποίους δεν θα χωρούν πλέον σ’ αυτό τον τόπο!

■ ΧΩΡΙΣ ΣΠΕΚΟΥΛΑ!

Αυτή τη στιγμή της τραγωδίας, δεν προσφέρεται για κανενός είδους σπέκουλα όπως επιχειρήθηκε εντελώς ανέξοδα από πολλές πλευρές. Κάποιοι είδαν εκατοντάδες νεκρούς από την καταιγίδα, ενώ κάποιοι άλλοι είδαν «πνιγμένα» παροπλισμένα (;) ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο. Μια δική μας Γιαννιώτισσα έκλαιγε στο Instagram τους… 100 νεκρούς που είχε «δει», κάτι που έκανε την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να διατάξει την σύλληψή της και να παραπεμφθεί αρμοδίως στην δικαιοσύνη.

❖ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Εκτός από τους σκατόψυχους που σε τέτοιες ευκαιρίες πιάνουν δουλειά και μοιράζουν ευθύνες και κατάρες, χωρίς να νοιάζονται για τον ανθρώπινο πόνο, υπάρχουν οι αλληλέγγυοι που βάζουν πλάτη έτσι ώστε να βοηθηθούν οι πληγέντες. Άνθρωποι εθελοντές από όλη την Ελλάδα, έτρεξαν να βγάλουν από τα νερά κυρίως ανήμπορους για να τους σώσουν από τα χειρότερα και φυσικά ανιδιοτελώς.

❁ ΑΠΟΝΤΕΣ!..

Δεν είδαμε όμως πουθενά εκείνους τους «διασώστες» που τρέχουν να διασώσουν τους «μουσαφιραίους» πάσης φύσεως από τις ελληνικές θάλασσες για να τους γλιτώσουν από τα νερά των θαλασσών. Βλέπετε εκεί κάθε διάσωση – προώθηση είναι με το αζημίωτο. Κάθε κεφάλι «κοστίζει» 5.000-10.000 ευρώ, ενώ στο θεσσαλικό κάμπο είναι τζάμπα και για αυτούς ο… τζάμπας έχει πεθάνει προ πολλού. Ρωτήστε και τον γνωστό Γιάσωνα, αν δεν με πιστεύετε…

■ ΤΑ ΕΚΑΝΕ… ΘΑΛΑΣΣΑ!

Την μοίρα και την τύχη του Μηταράκη ακολούθησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ότι αφορά την υπουργική θέση. Η δήλωση του με την οποία εξίσωνε το θύμα με τον θύτη στην περίπτωση του Αντώνη από την Κρήτη, τον οποίο έριξαν στην θάλασσα οι καραβοκύρηδες στο λιμάνι του Πειραιά, τον οδήγησαν στην παραίτηση, στέλνοντας ο Μητσοτάκης μήνυμα στον ή στους επόμενους! Ένας εκ των οποίων φαίνεται να είναι ο Κικίλιας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.