Το σύνδρομο της περικύκλωσης

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Να βάλουμε, λοιπόν, ταφόπετρα στον Ελληνισμό. Να ξεχάσουμε τους Ελληνες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα, επειδή ανάγκες τους οδήγησαν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Όπως γινόταν χιλιάδες χρόνια. Να ξεχάσουμε ότι έξω από την Ελλάδας υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που δημιουργεί, που προκόβει, που μας κάνει υπερήφανους.

Να εγκαταλείψουμε κι εκείνους που οι περιστάσεις και οι διεθνείς δυσμενείς συγκυρίες για τα εθνικά μας συμφέροντα το έφεραν έτσι, ώστε τα εδάφη που ζουν, αποκόπηκαν από τον κορμό της Ελλάδας.

Όχι γιατί το λέει ο Φίλης, που σήμερα είναι και αύριο ποιός θα τον θυμάται. Όχι γιατί δήθεν γεωγραφικά εντάσσει την Βόρεια Ήπειρο στην Αλβανία του Ράμα, παραγράφοντας Ιστορία, θυσίες και δάκρυα. Με το βλέμμα μας στραμμένο στους Βουλιαράτες, η δήλωση Φίλη είναι βλάσφημη. Δεν περιμένει όμως κανείς τίποτε περισσότερο από απάτριδες εθνομηδενιστές: Τί χρειάζονται τα έθνη. Τί χρειάζονται τα σύνορα. Τι χρειάζεται η εθνότητα.

Σημειώνω ότι ο Καμμένος ξαναθυμήθηκε το ρεπερτόριό του κατά Ερντογάν, με δήθεν βαθυστόχαστες και πολεμοχαρείς απαντήσεις που προσιδιάζουν σε παίδες παίζοντας εν αλάνα. Όμως για τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφη που δολοφόνησαν -αντί να συλλάβουν- οι ειδικές αλβανικές δυνάμεις, δεν βρήκε λέξη. Ωσεί κωφάλλαλος. Τραγική αποδείχτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα που επέτρεψε, αδιαμαρτύρητα, να μένει άταφος ο Κωνσταντίνος δέκα μέρες, για να κάνει επίδειξη δυνάμεως στους ομογενείς ο Ράμα. Ο πρώτος πληθυντικός του, «σκοτώσαμε έναν τρελό“, έγινε αποδεκτός από την κυβέρνηση, σα να μην συνέβη τίποτε . Τί ντροπή!

Είναι έγκλημα κατά της ομογένειας ότι στο πλαίσιο της δήθεν καλής γειτονίας επιτρέπει στην Αλβανία να τρομοκρατεί τους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου. Είναι τραγική η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου ότι δεν εκπροσωπήθηκε στην κηδεία του ομογενούς επιτρέποντας στους Αλβανούς να καλέσουν τέσσερα εξέχοντα μέλη της ομογένειας, μετά την κηδεία, σε ανάκριση. Ως πότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι απούσα; Ωσπότε ο υπερπατριώτης Καμμένος θα κρύβεται;

Η χθεσινή κηδεία του ομογενούς ήταν η πάνδημη διαμαρτυρία του Ελληνισμού της Αλβανίας για την πολιτική των Τιράνων απέναντι στην ελληνική μειονότητα. Το ερώτημα είναι αν η εκτέλεση του Κωνσταντίνου σηματοδοτεί νέα ψυχροπολεμική περίοδο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις -όπως στις αρχές του ’90.

Πενήντα χρόνια το αλβανικό κομμουνιστικό καθεστώς καλλιέργησε επισταμένως το σύνδρομο “της εχθρικής περικύκλωσης”. Η δολοφονία του ομογενούς Κατσίφη αποδεικνύει ότι ακόμη σήμερα η ελληνική μειονότητα αντιμετωπίζεται στο Νότο, ως δούρειος ίππος της Ελλάδας.

Η πολύχρονη παρουσία Αλβανών μεταναστών, που ευημερούν στην Ελλάδα, δεν έσβησε το μίσος και την καψυποψία έναντι της μειονότητας στην Αλβανία. Οι Ελληνες εκεί δυστυχούν. Η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου είναι υπόλογη.

E.T, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.