Ας θυμηθούμε ότι κάποιοι αντιστάθηκαν για να μπορούμε σήμερα να υπάρχουμε!!!

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης, Υπτγος ε.α.

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να θυμίσω ορισμένα γεγονότα του παρελθόντος, χωρίς ιδιαίτερα σχόλια καθόσον μιλούν από μόνα τους.

Θα ξεκινήσω με τα 7 σημεία δράσης που είχε προτείνει ο κ. Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπο το ΠτΔ την 13-4-1992, που δεν υιοθετήθηκαν και αποτέλεσαν την αφορμή αποπομπής του, ίσως γιατί ο τρόπος του ήταν απαιτητικός και αποφασιστικός και εκλήφθηκε ως αυθάδεια προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ίσως γιατί ήταν δεσμευτικά για όλους:

1. Έκδοση ανακοίνωσης από το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών, η οποία να προβλέπει κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο υπό οποιαδήποτε μορφή.

2. Να καταστεί απολύτως σαφές ότι, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια ελληνικά αιτήματα, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη αφενός να μην επιτρέπει την κοινοτική αναγνώριση των Σκοπίων, αφετέρου δε να προχωρήσει στο κλείσιμο των διασυνοριακών διόδων προς και από τα Σκόπια.

3. Ο Πρωθυπουργός να ζητήσει αυθημερόν από την Προεδρία της Κοινότητας, την άμεση σύγκληση εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσει, κατά τον πλέον απερίφραστο τρόπο, την ύψιστη σοβαρότητα που έχει για την Ελλάδα η υπόθεση των Σκοπίων.

4. Η Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρία της, να υιοθετήσει ομόφωνο ψήφισμα στο πνεύμα των ανακοινώσεων του Συμβουλίου των Αρχηγών. Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί αυτοπροσώπως σε όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

5. Επίσης, θα εξυπηρετούσε την εθνική υπόθεση ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν να επισκεφθούν τους ομολόγους των στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ει δυνατόν, να καλέσει αμέσως στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κ. Ντελόρ, τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία κ. Βανς και τον πρόεδρο της Ειρηνευτικής Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία Λόρδο Κάρινγκτον. Στις τρεις αυτές προσωπικότητες-κλειδιά να εκτεθούν κατά τον πλέον σαφή τρόπο οι ελληνικές θέσεις για το θέμα των Σκοπίων.

7. Ο υπουργός Εξωτερικών να συναντήσει κατ’ ιδίαν τους ομολόγους του των «Δώδεκα», τους οποίους να ενημερώσει λεπτομερώς επί των τελικών ελληνικών αποφάσεων, πριν από τη σύγκληση του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Μετά την συνάντηση των Αρχηγών ο Πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης, διάβασε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου ‘91 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”»!

Στις 2 Οκτωβρίου 1992 ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Κυβερνήτης και μετά ένα μήνα εκλεγείς, Μπιλ Κλίντον (Bill Clinton) έκανε την επίσημη γραπτή δήλωση:

«Στηρίζω την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία η νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία της η λέξη «Μακεδονία». Εάν το νέο αυτό κράτος επιθυμεί την αναγνώριση της Αμερικής, θα πρέπει κατ΄ αρχάς να δεχθεί τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Η Κυβέρνηση Κλίντον θα υπερασπιστεί αυτές τις αρχές και θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των νόμιμων συμφερόντων της Ελλάδας»!!!

Στις 28 Μαρτίου 1992, είχε σταλεί ανοικτή επιστολή στην Ε.Ο.Κ από 6 προσωπικότητες, οι οποίοι αναφέρουν μεταξύ άλλων «…..αυτό το νέο κράτος με το όνομα “Μακεδονία”, καθώς δεν καλύπτει το σύνολο, αλλά μέρος μόνο του γεωγραφικού χώρου τον οποίο υποδηλώνει το όνομα του, θα τείνει, τόσο αντικειμενικά, όσο και υποκειμενικά να λειτουργεί ως “εθνικό κέντρο”,» «…Η χρήση ονομασίας “Μακεδονία” από ένα αναβαθμισμένο πλέον σε ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων συνιστά απροκάλυπτη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, μια αμφισβήτηση που δεν εκτοπίζεται και δεν εξουδετερώνεται ούτε με διεθνή σύμφωνα ούτε με συνταγματικές διατάξεις.»

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (ποιητής ),ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ (ακαδημαϊκός) ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ (καθηγήτρια στη Σορβόνη, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης). ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (ηθοποιός, πρώην Υπουργός Πολιτισμού). ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου).

Τέλος να υπενθυμίσω το άρθρο του αείμνηστου Ηλία Ηλιού στο ΒΗΜΑ την 17-2-1981, στο οποίο μετά από ανάλογη ερώτηση στον τότε ΥΠΕΞ, ο ίδιος με σαφήνεια και αυστηρότητα είχε εκθέσει την έκταση του θέματος και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα εθνικά μας δίκαια ( Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας, Νικ. Μάρτης 1983. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών)

Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν να τα λύσουμε, όχι να τα «κλείσουμε».

One thought on “Ας θυμηθούμε ότι κάποιοι αντιστάθηκαν για να μπορούμε σήμερα να υπάρχουμε!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.