Τι συμβαίνει μεταξύ Κυριάκου και Ντόρας;

Γράφει ο Σπαρτιάτης 

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καθημερινή της Κυριακής ότι “κάθε συγγενής του αποκλείεται από οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα σε” περίπτωση εκλογής του στην κυβέρνηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία και προκάλεσε τρομερές αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές.

Αναρωτιέται κανείς ποιο ήταν το κίνητρο του προέδρου της ΝΔ για μια τέτοια κίνηση με έντονο εσωκομματικό μήνυμα. Γιατί να προβεί σε αυτήν τη δεδομένη χρονική στιγμή; Ποια ήταν η αιτία και ποια η αφορμή, δεδομένου ότι δεν είχε φανεί τουλάχιστον να υπάρχει κάποιο εσωκομματικό ζήτημα αυτές τις μέρες;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσε η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο με τη Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση αντεπιτέθηκε στις κατηγορίες της ΝΔ επικαλούμενη το ιστορικό της οικογένειας Μητσοτάκη, την εμπλοκή με τη Siemens κοκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια τακτική. Έχει καταστεί πλέον αντιληπτό στην Πειραιώς ότι το γεγονός της προέλευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη από ισχυρή πολιτική οικογένεια λειτουργεί ως τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ΝΔ να εκμεταλλευθεί σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρόλο που δεν εκδηλώθηκε υπήρξε μια δυσαρέσκεια σε μέρος του κομματικού μηχανισμού για την αδυναμία του Κυριάκου να αμυνθεί στην κυβερνητική αντεπίθεση χωρίς να αντιστρέψει τη συζήτηση.

Η δήλωση αυτή λοιπόν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επικοινωνιακής προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσυνδεθεί το πρόσωπό του από το ιστορικό της οικογένειάς του, και κυρίως από τη φήμη που την ακολουθεί.

Από την άλλη αν παρατηρήσει κανείς τα θέματα που έθιξε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη θα παρατηρήσει πολλές απόπειρες να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Δεν ήταν μόνο η εσωκομματική του αναφορά, που πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον, ήταν και η αναφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό όταν δε μπορεί να επιτευχθεί η σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς και η αναφορά στη στελέχωση-ανανέωση των ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές. Εν ολίγοις συμπεριέλαβε στη συνέντευξη πολλά ζητήματα ικανά να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του κομματικού όσο και του ευρύτερου ακροατηρίου, με προφανή σκοπό να αποκρούσει τον κίνδυνο εμφάνισης της εικόνας και της ρητορικής του κόμματος ως μονόπλευρης.

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση του Κυριάκου χρήζει πολλών ερμηνειών και αφήνει ανοικτά πολλά ζητήματα. Σίγουρα κατέστησε ξεκάθαρο ότι δε σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Ντόρα Μπακογιάννη σε κυβερνητικό πόστο, και αυτό πολιτικά συνιστά δέσμευση. Για τη συνολική αναφορά στους συγγενείς του όμως χρησιμοποίησε τον όρο «πολιτειακό αξίωμα». Το περιεχόμενο αυτού δεν είναι αυστηρά περιορισμένο, και προφανώς για αυτό ακριβώς επελέγη.

Η τοπική αυτοδιοίκηση συνιστά πολιτειακό αξίωμα; Με δεδομένου ότι ο δήμαρχος εκλέγεται και δε διορίζεται, και ότι ένας δήμος δεν εντάσσεται στο κοινώς εννοούμενο κράτος, τι μπορεί να σημαίνει η χρησιμοποίηση του όρου αυτού για τις δηλωμένες φιλοδοξίες του Κώστα Μπακογιάννη για το δήμο Αθηναίων;

Η θέση του επιτρόπου στην ΕΕ συνιστά πολιτειακό αξίωμα; Δεδομένου ότι δεν πρόκειται καν για θέση του ελληνικού κράτους, αλλά της ΕΕ; Και τι σημαίνει αυτή η δήλωση για την παλαιότερη επιθυμία της Ντόρας Μπακογιάννη να βρεθεί σε αυτή τη θέση;

Όπως προανέφερα προφανώς ο όρος αυτός δε χρησιμοποιήθηκε τυχαία. Οι φιλοδοξίες των δύο αυτών, αλλά και πολλών άλλων στο ευρύτερο εσωκομματικό στρατόπεδο που πρόσκειται στη Ντόρα Μπακογιάννη και καθοδηγείται από αυτήν είναι κοινώς γνωστές. Με τη δήλωση αυτή ο Κυριάκος τους έκοψε (ή τουλάχιστον δεσμεύτηκε να τους κόψει) κάθε δίοδο προς τη μελλοντική του κυβέρνηση. Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στην ΕΕ;

Προφανώς και ναι. ΑΝ όμως φανούν συνεργάσιμοι και ήσυχοι. Αν όχι τα πράγματα θα εξελιχθούν αλλιώς. Αν ο Κώστας Μπακογιάννης συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του προς το δήμο Αθηναίων, με φιλική στάση προς τον πρωθυπουργό και περίεργες δηλώσεις, ο δήμος Αθηναίων μπορεί άνετα να θεωρηθεί πολιτειακό αξίωμα. Όπως και η θέση του Επιτρόπου αν πολλοί από το στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη δε μαζευτούν.

Εν ολίγοις με τη δέσμευσή του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να πετύχει διπλό στόχο. Αφενός να δείξει ότι είναι αυτόνομη προσωπικότητα και να διαχωρίσει τη θέση του από αντιλήψεις οικογενειοκρατίας και νεποτισμού. Αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα ότι τις αποφάσεις για το κόμμα τις λαμβάνει αυτός, και οι αυτόνομες πορείες δε βγαίνουν πάντα σε καλό.

Η αντίδραση του ευρύτερου στρατοπέδου της Ντόρας Μπακογιάννη προμηνύει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.