Τι κρύβει η απάντηση του υιού Κουφοντίνα στον Κώστα Μπακογιάννη

Γράφει η Φωτεινή Λεντάκη **

Σε μια έξαρση καλών προθέσεων σε ένα εύρος χρόνου που φτάνει στην ενηλικίωση του γιου του Παύλου, ίσως όμως και σαν έκφραση πολιτικής γενναιοδωρίας, ο Κώστας Μπακογιάννης, γιος του δολοφονημένου, αν και μετριοπαθούς πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη, σε συνέντευξή του στην Athens voice μεταξύ άλλων θεμάτων ευχήθηκε: “Θα ήθελα ο γιος μου να μπορέσει κάποια στιγμή να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον εγγονό του Κουφοντίνα”. Διευκρίνισε, ότι ο ίδιος δεν θα άντεχε να το κάνει με τον γιο του Κουφοντίνα, γιατί δεν μπορεί να αποφορτιστεί από την οργή και το μίσος για την δολοφονία του πατέρα του, -πράγμα απόλυτα κατανοητό θα προσθέταμε-, αλλά θα ήθελε ο γιος του να καταστεί ικανός για κάτι τέτοιο.

Μήτε ασύνδετη, μήτε αναιτιολόγητη η συγκεκριμένη ευχή, γιατί ψυχοκοινωνιολογικά θα επέφερε την λύτρωση σε μια επιθυμητή πορεία ενσωμάτωσης στην νομιμότητα του δημοκρατικού πλαισίου του άλλου παράγοντα που είναι ενταγμένος στην εξτρεμιστική αριστερά, στην αριστερά των καλάσνικοφ. Η απάντηση από μεριάς υιού τρομοκράτη δολοφόνου Κουφοντίνα, Έκτορα, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που εκτός από πασίδηλο θράσος, γιατί κουνάει το δάχτυλο στον Κώστα Μπακογιάννη, αποκαλύπτει τον καπιταλιστικό της πυρήνα.

Φυσικά, η σιωπή θα ήταν η ενδεικνυόμενη στάση του γιου Κουφοντίνα, εκείνος όμως έχοντας τα “επαναστατικά” γονίδια του πατέρα του προκαλεί και απαντά με περίσσιο θράσος επιτιμώντας τον Μπακογιάννη: “ Κώστα αν ο γιος μου καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον γιο σου θα τον είχα αποκληρώσει πρώτος εγώ..” Ώστε θα αποκλήρωνε τον αγέννητο γιο του, αν τολμούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον γιο του Κώστα! Για να αποκληρώσεις κάποιον, προϋποθέτει ότι διαθέτεις περιουσιακά στοιχεία, ικανά να τον δυσαρεστήσουν, συνεπώς ο υιός Έκτορας ξεκινάει από την συνθήκη ότι διαθέτει περιουσία! Και η περιουσία απαιτεί καπιταλιστική λογική, από την οποία εμφορείται και εκφράζει ο νεαρός γόνος Κουφοντίνα επισείοντας την απειλή της αποκλήρωσης. Διόλου συμβατό για κάποιον που θέλει να εξωτερικεύει με λόγια την επαναστατική αριστερή ιδεολογία  του.

Αντιφάσκει όμως στην συνέχεια θέλοντας να στηρίξει την άρνηση του σε θεωρητικό βάθρο λέγοντας, ότι βασικός λόγος για να μην πραγματοποιηθεί ποτέ η ευχή του Κώστα Μπακογιάννη είναι η ταξική τους διαφορά. “πολιτικά μιλώντας θα μας χωρίζει ούτως η άλλως η άβυσσος των ταξικών μας θέσεων..” Ποια διαφορά, αφού κι εκείνος διαθέτει περιουσία, όπως και ο ταξικός του εχθρός; Η μόνη διαφορά είναι ότι η δική του περιουσία, όπως γνωρίζουμε, αποκτήθηκε με ληστείες του πατέρα του και με αίμα αθώων θυμάτων, ενώ του Παύλου Μπακογιάννη υπήρξε νόμιμη και έντιμη.

Θα υπογραμμίσουμε τις ποιοτικές, ιδεολογικές διαφορές ανάμεσά τους, που αναμφισβήτητα υπάρχουν με κυρίαρχη διαφορά την άρνηση του υιού Κουφοντίνα του δημοκρατικού πλαισίου νομιμότητας στο όνομα άνομων επαναστατικών επιλογών.

Στέρεο συμπέρασμα θα λέγαμε, μην δίνεις ποτέ χώρο στους αμετανόητους να βγουν κι από πάνω, όπως έμαθες να είσαι επιφυλακτικός με το αντίδωρο ενός ευεργετημένου

** Ψυχολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Πολιτισμού & Εκπ/σης «Ανδρέας Λεντάκης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.