Η… αγοραία συγγνώμη του Τσίπρα στον Σαμαρά

Γράφει ο Αγκιτάτορας

Φυσικά και δεν είναι να στεναχωριέσαι για το ότι βγήκαμε στις αγορές. Όμως το να μην λαμβάνεις υπόψη σου τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται στις αγορές, λες και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κάνεις την κίνηση δεν παίζει κανένα ρόλο, είναι τουλάχιστον υποκριτικό για να μην πω ηθελημένα παραπλανητικό.

Εγκαίρως στο Last Point στο άρθρο “Το ομόλογο Σαμαρά “ταλαιπωρεί” τον Τσίπρα” αποσαφηνίσαμε ότι επρόκειτο για την προσπάθεια να αντικατασταθεί το 3ετες ομόλογο Σαμαρά όχι πάλι με 3ετες, – επειδή η έλλειψη εμπιστοσύνης στις άμεσες προοπτικές της οικονομίας κρατούν το σημερινό επιτόκιο κατά 0,4% υψηλότερα από εκείνο του 2014 -, αλλά με ένα νέο 5ετες.

Αυτό έπραξαν και τελικά οι αγορές αποτίμησαν την κυβερνητική επιλογή με μέτριο ενθουσιασμό δίνοντας μας ένα επιτόκιο ελάχιστα καλύτερο από του 2014 (αν μάλιστα υπολογίσουμε το όφελος όσων αποδέχτηκαν να ανταλλάξουν τώρα το 5ετές το επιτόκιο για αυτούς είναι και πάλι γύρω στο 5%) αλλά με αυξημένο spread αφού τα επιτόκια όλων των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν πλέον συρρικνωθεί.

Ο Βαρουφάκης μπορεί να είναι πρωτίστως ένας εγωπαθής επικοινωνιακός παίκτης αλλά άρθρωσε μια μεγάλη αλήθεια. Αν ο Τσίπρας θεωρεί πλέον ότι η εύνοια των αγορών είναι απαραίτητη για την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα τότε οφείλει μια συγγνώμη στον Σαμαρά που το επιδίωξε με επίταση για να συμβάλει στην αλλαγή της ψυχολογίας.

Αν πάλι συνεχίζει να βαράει τα νταούλια και να πιστεύει όσα έλεγε για τις αγορές να μας ενημερώσει για ποιο λόγο πανηγυρίζουν σήμερα. Για το ότι 3 χρόνια θυσιών μόλις και μετά βίας μας αποτιμούν με τον τρόπο που το έκαναν και το 2014. Τότε μάλλον δικαιούμαστε ένα… μνημείο μαρτύρων αριστερού μνημονίου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.