Θέματα «κομματομαχίας» στο πολιτικό στερέωμα

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Καθώς φτάνουμε την ολοκλήρωση του καλοκαιριού και στην σταδιακή (ακόμη) επιστροφή των όσων Ελλήνων έκαναν διακοπές σε χωριά και σε θέρετρα, το ερώτημα που πλανιέται στο πολιτικό στερέωμα της χώρας είναι αν στην αέναη «κομματομαχία» – αυτός ο όρος είναι πιο ταιριαστός για την Ελλάδα μας, αντί της κοινότυπης «πολιτικής ατζέντας» – θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες οι υποκλοπές τηλεφώνων ή τα προβλήματα που προκαλούν στην οικονομία οι τιμές των καυσίμων και η αντιμετώπισή τους, όπως και των συνεπειών που προκαλούν.

Η πρόβλεψή μου είναι ότι το ενδιαφέρον των πολιτών θα επικεντρώνεται κυρίως στην οικονομία που αφορά την τσέπη τους και τις προοπτικές στον χειμώνα που διαφαίνονται δύσκολες έως και σκοτεινές και πολύ λιγότερο στο εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και των επίφοβων για το δημοκρατικό πολίτευμα επιπτώσεων που σηματοδοτεί. Πιο κυνικά, ο μέσος Έλληνας πολίτης ενδιαφέρεται για την άνοδο του κόστους ζωής εξαιτίας των εξωφρενικών τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και για τα μέτρα της κυβέρνησης που ανακουφίζουν την τσέπη του ή θα τον ανακουφίσουν και σχεδόν αδιαφορεί για τους θεσμικούς κινδύνους που συνοδεύουν τις υποκλοπές.

Αν τα παραπάνω όντως ισχύουν – γιατί δεν αποκλείεται να πέφτω έξω και να αποδειχθεί ότι δεν γνωρίζω καλά τον Έλληνα συμπατριώτη και το αδούλωτο πνεύμα του – , μπορούμε να πούμε ότι  τα αυξανόμενα προβλήματα που προκαλεί η άνοδος της ενέργειας μαζί με το γεγονός ότι αυτά θα συνεχίζονται επ’ αόριστον, ευνοούν στενά κομματικά την κυβέρνηση. Ασφαλώς και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να τιναχθεί η μπάνκα στον αέρα κάποια στιγμή αν αυτή η κατάσταση παρατραβήξει και η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδοτεί με διάφορους τρόπους (επιδόματα, κουπόνια, ρυθμίσεις, διευθετήσεις, παρατάσεις) τους πάντες και τα πάντα, όπως κάνει, προκειμένου να διατηρείται η κοινωνική συνοχή, αλλά ας μη γελιόμαστε, το κάνει και για να φτάσει στις εκλογές με ένα εκλογικό σώμα ευνοϊκά διατεθειμένο κατά το δυνατόν απέναντί της. Ένα εκλογικό σώμα που να συνεχίζει να λέει «ευτυχώς που είναι αυτοί και όχι οι άλλοι στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε», ή κάτι ανάλογο. Το τι θα αφήσει πίσω της αυτή η πολιτική στο τέλος, ας μη τα συζητάμε, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ζούμε πρωτόγνωρους καιρούς…

Εξεταστική Επιτροπή

Τούτων λεχθέντων, την εβδομάδα που διανύουμε, πιθανότατα και την επόμενη, το θέμα των υποκλοπών παίζει έντονα πάντως. Τουλάχιστον σε επίπεδο Βουλής και συστημικών μήντια. Όπως αναμενόταν, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να «λάμψει η αλήθεια σε βάθος» στην υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, όλοι υποτίθεται ότι την θέλουν γιατί αυτό είναι το σωστό και το πρέπον, αλλά φυσικά το κάθε κόμμα σύμφωνα με συμφέροντα και τα οφέλη που προσδοκά. Τουτέστιν:

– Η κυβέρνηση θέλει η εξεταστική επιτροπή να ασχοληθεί και με τις μέρες της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣυρΑνέλ, δηλαδή Σύριζα – Ανέλ, αφενός για να ξεστρατίσει η υπόθεση από τις δικές της τωρινές πολιτικές ευθύνες, αφετέρου για να έχει την ευκαιρία να τα «σούρει» στον βασικό αντίπαλό της -και έχει σκελετούς ο Σύριζα -, κρατώντας ταυτόχρονα την πόλωση στο διμερές επίπεδο. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της σχετικής συζήτησης που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών  στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή, από όπου θα λείπει βέβαια ο βασικός «παθός», ο Ν. Ανδρουλάκης, προς μεγάλη ευχαρίστηση τόσο του Κυρ. Μητσοτάκη, όσο και του Αλ. Τσίπρα.

– Το ΠΑΣΟΚ θέλει το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής που θα συσταθεί να είναι αποκλειστικά η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, ακριβώς  για τους αντίθετους λόγους που θέλει την επέκταση της έρευνας η Ν.Δ. Όχι όμως για λόγους σύμπραξης με τον Σύριζα, όπως ερμηνεύουν τη θέση του κάποιοι. Αλλά για να διατηρηθεί το ίδιο στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης, ώστε να αποκομίσει και τα όποια πολιτικά οφέλη προσδοκά, αποφεύγοντας παράλληλα να καπελωθεί από τον Αλ. Τσίπρα. Η συζήτηση όμως που θα γίνει την Παρασκευή, απουσία του Ν. Ανδρουλάκη, αποδεικνύει πόσο μεγάλο χάντικαπ είναι για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στη Βουλή.

– Ο Σύριζα συντάσσεται με την θέση του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει. Θα αποφύγει έτσι τη συζήτηση για τα δικά του σκοτεινά πεπραγμένα, ή και του συνεταίρου του, όταν ήταν στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του Σύριζα θεωρεί ότι με αποκλειστικό αντικείμενο της εξεταστικής την υπόθεση Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση θα είναι στη θέση του κατηγορούμενου και η ίδια θα μπορεί να καπελώνει το ΠΑΣΟΚ, όπως επιχειρεί να καταφέρει –πότε με επιτυχία, πότε όχι– από την αρχή που βγήκε στο φώς και πήρε διαστάσεις η συγκεκριμένη ιστορία. Κατά το δικό του σκεπτικό λοιπόν, πάλι ωφελημένος θα είναι ο Σύριζα.

– Το ΚΚΕ ουσιαστικά τάσσεται με τη θέση της κυβέρνησης. Θέλει η εξεταστική επιτροπή να ερευνήσει τις πρακτικές της ΕΥΠ ως το 2012, κυρίως όμως για να βγουν άπλυτα του Σύριζα στη φόρα, αφού ο Περισσός έχει καταγγείλει ότι τα τηλέφωνά του παγιδεύτηκαν το 2016. Υποτίθεται ότι Βαρουφάκης και Βελόπουλος θέλουν επίσης την έρευνα να φτάνει στις μέρες του Σύριζα για δικούς τους λόγους, αλλά αυτό μένει να το δούμε.

Όπως πάντα, τίποτα δεν θα προκύψει από όλη αυτή τη φασαρία τη εξεταστικής επιτροπής. Το επικίνδυνο ωστόσο είναι το τι θα διαρρεύσει σε ανοιχτή ακρόαση και στα μήντια από τις απόρρητες συνεδριάσεις και διαδικασίες, αφού θα ειπωθούν πράγματα που αφορούν και την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών από παράνομους του κοινού ποινικού δικαίου. Είναι γνωστό ότι Έλληνες και μυστικά δεν συμβαδίζουν, ότι στην πατρίδα μας κανείς δεν κρατά το στόμα του κλειστό αυτό το γεγονός επιβαρύνει αυτή τη φορά και η ανεύθυνη συμπεριφορά των κομμάτων, της πολιτικής τάξης και των μήντια/δημοσιογράφων που χαρακτηρίζει τη χώρα. Με λίγα λόγια, ο Θεός βοηθός…

reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.