Θέλει η ΝΔ να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής;
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας
Η εκλογική μάχη στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ξεκινούσε πάντα από αρνητική αφετηρία για την ΝΔ. Ακόμη και στις εποχές της παντοκρατορίας της τα ποσοστά της Κεντροδεξιός στην Αττική δεν ξεπερνούσαν το 40%, γύρω στις 6-7% μονάδες κάτω από το Πανελλαδικό νούμερο.
Να θυμίσουμε ότι έως τώρα η Περιφέρεια δεν έχει κερδηθεί ποτέ από την ΝΔ κι από την στιγμή που καθιερώθηκε ο αιρετός δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης η Νομαρχία Αθηνών – Πειραιώς κερδήθηκε μόνο μια φορά, το 1998, με υποψήφιο της τον αείμνηστο Κατριβάνο που προφανώς δεν ανήκε στον ιδεολογικό της χώρο.
Το 2010 όσο και το 2014, δυο εξαιρετικές υποψηφιότητες υπονομεύθηκαν εσωκομματικά. Ειδικά το 2014 όσοι συστρατευθήκαμε στο πλευρό του Γ. Κουμουτσάκου βρήκαμε απέναντι μας όχι μόνο επίσημες υποψηφιότητες με το ψηφοδέλτιο του Σγουρού, πράγμα θεμιτό που φέρει και το βάρος της δημόσιας καταγραφής, αλλά κυρίως την υπόγεια σύμπλευση αυτοδιοικητικών και άλλων κομματικών παραγόντων με τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ.
Ο προσωπικός αγώνας μας κατόρθωσε να αναστήσει την υποψηφιότητα Κουμουτσάκου και να διπλασιάσει τα αρχικά δημοσκοπικά ποσοστά της, όμως η δυνατότητα συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των εκλογών είχε χαθεί προ πολλού.
Σήμερα η υποψηφιότητα Πατούλη έρχεται να αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό είδος αμφισβήτησης. Η προσωπική αισθητική μπαίνει μπροστά από την ουσία της πολιτικής. Κι αν αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο για το στελεχιακό δυναμικό, ειδικά σε έναν τόσο ισχυρού συμβολισμού αγώνα, ειδικά όταν η ΝΔ θέλει να δημιουργήσει αέρα σαφέστατης υπεροχής και κυβερνητικής προοπτικής.
Αυτή τη στιγμή μια ψύχραιμη ματιά στην πιθανή αποτύπωση των εκλογικών επιρροών θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι τρεις κυριότεροι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Αττικής, Δούρου, Πατούλης και Σγουρός, θα κινηθούν περίπου ανάμεσα στο 20-25%. Η σύγκρουση για την είσοδο στον δεύτερο γύρο θα είναι σκληρή και κάθε ψήφος μετράει διπλά.
Είναι ισχυρό το σενάριο, λόγω απλής αναλογικής, να χρειαστεί συνεννόηση τριών παρατάξεων για να σχηματιστεί πλειοψηφία στο επόμενο συμβούλιο και η δυναμική που θα διαθέτει ο τελικός νικητής στον πρώτο γύρο, εκλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερους συμβούλους θα κρίνει και την δυνατότητα του να επιβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό τη θέληση του.
Αν και δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης των πειθαρχικών μέτρων στα κόμματα, παρά μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, σε αυτή τη συγκυρία η ΝΔ πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση. Αν οι βουλευτικές εκλογές δεν έχουν πραγματοποιηθεί πριν τον ερχόμενο Μάιο, το μήνυμα που οφείλουν να στείλουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες πρέπει να είναι καταλυτικό.
Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν η αμέριστη και ειλικρινής στήριξη όλων των στελεχών στον υποψήφιο που επέλεξε η παράταξη για την Αττική, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η όποια διαφοροποίηση να επισύρει ποινή διαγραφής. Αλλιώς η απευκταία περίπτωση της αποτυχίας, ή ακόμη και της ψαλιδισμένης απήχησης, θα χρεωθεί στην αναβλητικότητα κεντρικής οριοθέτησης του πλαισίου δράσης.