Άννα Ζαχαριάδου, συντονίστρια Γραμμ. Διεθνών Σχέσεων & ΕΕ της ΝΔ: Ελλάδα σημαίνει ελευθερία και ελευθερία Ελλάδα

Η Συντονίστρια Γραμμ. Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ζαχαριάδου μιλά 
στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

– Αρχικά πες μας τα βασικά για σένα αγαπητή φίλη Άννα, καταγωγή, σπουδές, οικογένεια, επάγγελμα, πολιτική, κοινά, χόμπι. 

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μαρούσι, αλλά έχω καταγωγή από την Καβάλα, από τη μεριά του πατέρα μου. Ρίζες έχω ποντιακές αν θες. Η μητέρα μου γεννήθηκε σε μια γερμανική πόλη κοντά στην Κολωνία από Έλληνες γονείς. Έχω σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχω ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στις «Διεθνείς Σπουδές Πολέμου» στα Πανεπιστήμια του Potsdam της Γερμανίας και του UCD της Ιρλανδίας. Επαγγελματικά χαρακτηρίζομαι ως διεθνολόγος, ειδικευόμενη στην ασφάλεια και την άμυνα. Έχω έναν κατά τρία χρόνια μικρότερο αδερφό που ζει και σπουδάζει στο Leiden της Ολλανδίας. Σε αυτό το σημείο οφείλω να αναφέρω πως έχω μια νονά που της αξίζει ο τίτλος «πνευματική μητέρα». Με την πολιτική ασχολούμαι από τα 17 μου χρόνια ως μέλος οργανώσεων νεολαίας της ΝΔ και του ΕΛΚ, ενώ έχω ασχοληθεί ενεργά και με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές του Αμαρουσίου το 2014 και το 2019. Από την άνοιξη του 2020 είμαι μία εκ των συντονιστών της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική ως – ας πούμε – τέχνη. Οι γεύσεις, το κρασί, ο πειραματισμός, το mix and match. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι γλώσσες, ενώ κάνω πού και πού kick boxing. Τα καλοκαίρια θα με βρεις σίγουρα να κάνω καταδύσεις στα ελληνικά νησιά.

– Me Too Greece… πόσο αισιόδοξη για το αύριο είσαι με όλο αυτό, ως γυναίκα το σήμερα; 

Το Me too στην Ελλάδα έπρεπε να γίνει, ήταν ο καιρός του. Θεωρώ πως δυστυχώς μέχρι στιγμής η κοινωνία και τα διάφορα κυκλώματα περιέθαλπταν ή αγνοούσαν καταχρηστικές συμπεριφορές κατά των γυναικών. Αρχή μου είναι να μην υπερβάλλω και μπορώ να πω πως σε όλη την πορεία της ζωής μου είχα πάντα στο πλάι μου άντρες που με προστάτευαν και με σέβονταν και γι’ αυτό νιώθω τυχερή. Έχω όμως δυστυχώς βιώσει – όπως οι περισσότερες – σχολιασμό, ύβρεις ή στοχοποίηση επειδή είμαι γυναίκα. Έχω δει αμέτρητες φορές (και έχω και η ίδια ανάλογη εμπειρία) γυναίκες να βάλλονται με μοναδικά όπλα ορισμένων το φύλλο τους, το ντύσιμό τους, την εμφάνισή τους. Χαίρομαι που όλοι αυτοί μετά το κίνημα φοβούνται και θα φοβούνται. Πολύ περισσότερο χαίρομαι που σε άλλες περιπτώσεις θα αποδοθεί και κυριολεκτικά δικαιοσύνη, που τα θύματα θα έχουν δυνατότερη φωνή και δε θα είναι μόνα.

– Ελευθερία, Ελλάδα, Επανάσταση 200 χρόνια, τι σκέψεις σε γεμίζει όλο αυτό; 

Για μένα Ελλάδα σημαίνει ελευθερία και ελευθερία Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει και αποδεικνύουμε ανέκαθεν το θάρρος και την τόλμη μας, καθώς και την ικανότητά μας να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και να γυρίζουμε σελίδα. Ξεκινήσαμε να διδάσκουμε θεμελιώδεις αξίες χιλιάδες χρόνια πριν και κατά τη γνώμη μου, συνεχίζουμε έτσι. Προσωπικά το επισημαίνω σε όλους, σε όποια χώρα και αν βρίσκομαι.

– Ο COVID-19 έφερε ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. 1,5 χρόνο μετά, πως βλέπεις να διαμορφώνεται η νέα κανονικότητα; Ποιες είναι κατά της γνώμη σου, οι δεξιότητες που απαιτεί η εποχή.

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι προχωράμε σε μια εποχή ψηφιοποίησης, με ραγδαίους ρυθμούς αυτοματοποίησης. Αυτό που ονομάζουμε «δια βίου μάθηση» θα καταστεί πλέον κανόνας. Τα δεδομένα αλλάζουν και οι κοινωνίες οφείλουν να προσαρμοστούν. Η πρώτη πρόκληση και το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι πράσινες πολιτικές και η βιωσιμότητα πάσης εργασίας στην προσπάθεια αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής.

– Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την πολιτική ως αντικείμενο; Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί περισσότερο στη δουλειά σου;

Με την πολιτική είχα πάθος από παιδί. Αυτό που με πυροδότησε ήταν η διαμόρφωση του κεντροδεξιού, φιλελεύθερου ρεύματος στην Ελλάδα το 2012. Ανέκαθεν με συνέπαιρνε η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική αλλά κα η «πρώτη γραμμή», το τρέξιμο, η επαφή με τον κόσμο. Θεωρώ πως σε αυτό το επίπεδο μπορώ να συμβάλλω με τον τρόπο μου στη χώρα μου, αλλά και στην ευρύτερη πρόοδο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στη δουλειά μου με κινητοποιούν πολύ οι γεμάτες, στρεσογόνες μέρες, αλλιώς χαλαρώνω. Θέλω να ταξιδεύω, να βρίσκομαι σε δύο μέρη ταυτόχρονα, να πρέπει να πετύχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Αλλά και οι φίλοι που με στηρίζουν σε όλα αυτά, το φαγητό στο μαγαζί του Γιάννη μετά από όλα όσα περιέγραψα.

– Έχεις μια ανοδική και σταθερή πορεία στην πολιτική κονίστρα. Θεωρείς ότι έχουν καρπούς οι κόποι σου, το μεράκι σου και το πάθος σου με τα κοινά; Τι εισπράττεις από την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου; 

Δεδομένου του ότι προέρχομαι από μια μεσοαστή οικογένεια, χωρίς δεσμούς με την πολιτική, ναι. Θεωρώ πως έχω δουλέψει πολύ μέχρι στιγμής και θα συνεχίσω να το πράττω. Έχω κερδίσει το σεβασμό πολιτικών προσωπικοτήτων που μου έχουν δώσει ευκαιρίες και μου στέκονται σαν οικογένεια. Εισπράττω εμπιστοσύνη και δόξα τω Θεώ το κινητό μου χτυπάει. Όλα όσα έχω καταφέρει, όμως, δεν τα έχω καταφέρει μόνη μου. Είχα πάντοτε στο πλευρό μου ομάδες, φίλους που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε μαζί – και τους διαδεβαιώ πως θα συνεχίζουμε μαζί. Για κάθε πρόταση που σου γράφω μου έρχονται στο μυαλό διαφορετικά ονόματα. Το βασικότερο πράγμα στην πολιτική είναι να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες και με ποια άτομα. Από τον κόσμο εισπράττω εκτίμηση και σεβασμό, πράγμα που είναι θεμελιώδες. Ακόμα και αν δε συμφωνούμε, νομίζω πως με ακούν.

– Σε μια εποχή που η αβεβαιότητα στους νέους ανθρώπους είναι σε υψηλά επίπεδα γιατί κάποιος νέος να δραστηριοποιηθεί στα κοινά; Η ενεργοποίηση νέων ανθρώπων πιστεύεις θα αλλάξει τα δεδομένα;

Η ενεργοποίηση δεν είναι πανάκεια. Οι νέοι (αλλά και οι μεγαλύτεροι) οφείλουν να ασχοληθούν, εάν και εφόσον το θέλουν, αλλά και να γνωρίζουν γιατί θέλουν να το κάνουν. Η πολιτική είναι σαν ένα γάμο. Αν το κάνεις για λάθους λόγους ή πλανάσαι από όσα ακούς δε θα υπάρξει επιτυχία. Δε λείπουν μόνο νέοι στην πολιτικοί, αλλά γενικά άνθρωποι με πάθος, όραμα καλές προθέσεις.

– Κεντροδεξιά, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ν.Δ., Ε.Λ.Κ., Ο.Ν.ΝΕ.Δ…. ποια η άποψη σου για τα 2 χρόνια κυρίαρχης παρουσίας και ουσιαστικής δραστηριότητας, της παράταξης, σε επίπεδο κυβέρνησης, ελληνικού κοινοβουλίου και ευρωκοινοβουλίου; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνησή μας εργάζεται σκληρά. Δύο χρόνια τώρα, έχει αποκαταστήσει αρκετά «κακώς κείμενα» χρόνων, σε μία από τις χειρότερες περιόδους για ολόκληρο τον κόσμο. Χαίρομαι που ο Κυριάκος σε πολλές περιπτώσεις «βαράει γροθιά στο μαχαίρι». Η εξωτερική πολιτική είναι για μένα ένα πανηγυρικό success story: μετά από χρόνια αποκαταστήσαμε το κύρος μας στο εξωτερικό και μιλάμε ως ίσάξιοι συνομιλητές. Οι ξένοι μας ακούν και μας λογίζουν. Έχουμε επιτύχει μικρές και μεγάλες στρατηγικές νίκες. Σε κάθε περίπτωση η πανδημία μας πλήγωσε και έχουμε ακόμη πολλή δουλειά.

– Πες μου με 10-15 λέξεις την άποψη σου -ως νέα και υπερδραστήρια πολιτική επιστήμονας και διεθνολόγος- για τις παρακάτω πολιτικές περσόνες: Μ.Σχοινάς, Ευ.Μειμαράκης, Ν.Δένδιας, Ντόρα Μπακογιάννη, Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου. 

Μεγάλη ερώτηση. Θα ξεκινήσω με τη Ντόρα – για μένα πολιτική «μαμά», μια γυναίκα πρότυπο που έχει να διδάξει πολλά. Υπήρξε για μένα μία από τις πρώτες αφορμές να ασχοληθώ με τα κοινά και τη θεωρώ μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που πολλές φορές μέσα στο χρόνο «αδικείται». Από κοντά γνώρισα και τον Τάσο Χατζηβασιλείου – αυτοδημιούργητος, ακούραστος και πολύ διαβασμένος. Ένας άνθρωπος πολύ ενεργός που δε φοβάται τη δουλειά.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αποτελεί για μένα σταθμό. Είναι υπόδειγμα ανθρώπου και πολιτικού, ένα απείρως μορφωμένο κράμα τεχνοκράτη και πολιτικού που σε διαλύει με την απλότητά του. Έξι μήνες έμαθα πολλά – και από τον ίδιο και από την ομάδα του, οι οποίοι είναι όλοι ένας κι ένας. Πέραν από τις πολιτικές της ΕΕ, πήρα εκείνο το διάστημα το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μου – την απλότητα και τη μετριοφροσύνη, το να κερδίζεις τον κόσμο με τα έργα και όχι με τα λόγια σου. Μου στοίχισε που η εμπειρία μου στο επιτελείο του έλαβε προσωρινό τέλος.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης είναι ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ, απλός, προσιτός και ευχάριστος, που φαίνεται ότι έχει εμπειρία στην πολιτική. Ένας άνθρωπος χωρίς κόμπλεξ, κεφάλαιο της ΝΔ και είναι τιμή να βρίσκομαι στην ομάδα του.

Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου είναι για μένα οικογένεια. Απλός, πρόθυμος, ντόμπρος, αποστομωτικός, ένας άνθρωπος που τον ενδιαφέρει πρώτα η ουσιαστική συμβολλή στα κοινά και ποτέ το prestige.

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο μοναδικός που δε γνωρίζω προσωπικά. Είναι όμως μια ήρεμη δύναμη, γνώστης του αντικειμένου του, μετριοπαθής και με σωστή στρατηγική. Μπορούμε να πούμε το «success story» του υπουργείου μας.

– Το 2023-24 που είναι το πιθανότερο να σε βρούμε; Σε ποια εκλογική αναμέτρηση;

Ακόμη δε γνωρίζω, θα με βρείτε σίγουρα κάπου. Τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά και η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συμβάλλω κι εγώ στην επόμενη αναμέτρηση, προς το παρόν όμως, θέτω πολύ βάρος στο επάγγελμά μου, το οποίο είναι το ήμισυ του παντός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.