Τα ψηφιακά μέσα δικτύωσης στην υπηρεσία των δημοσίων φορέων

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Η συνεπής παρουσία της Διοίκησης στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πολλαπλά οφέλη εφόσον υπάρχει η αναγκαία τεχνογνωσία για την διαχείριση των λογαριασμών .

Είναι ζήτημα δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακού αποτελέσματος καθώς με τη παρουσία στα social media μιας οργανωτικής μονάδας μπορεί να μετρηθεί η απήχηση του φορέα ,μπορεί να γίνει η επιτυχής επικοινωνιακή διαχείριση τυχόν κρίσεων ,μπορεί να επιτευχθεί διάδραση μέσα από την συμμετοχή των πολιτών αλλά και να προωθηθούν εκδηλώσεις του φορέα. Η εικόνα του φορέα έτσι προωθείται χωρίς κανένα έξοδο .

Η συνεπής παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα με αναρτήσεις σε ώρες αιχμής χωρίς προσωπικές τοποθετήσεις μπορεί να είναι πολυδιάστατη. Οι επικοινωνιακοί στόχοι εκπληρώνονται με ένα κείμενο 1-2 παραγράφων στο facebook,με ένα αντίστοιχο στο twitter ή ένα ενημερωτικό βίντεο στο youtube μέχρι 1 λεπτό ή ακόμα με μια διαφάνεια στο slideshare . Στο linkedin μπορούν να αναρτηθούν πιο επίσημα στοιχεία του φορέα , όπως βιογραφικά στελεχών , ενώ για την προώθηση των εκδηλώσεων το fb events είναι ιδανικό , καθώς δρα πολλαπλασιαστικά στην προσέλκυση ενδιαφερομένων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μπορούν να αναρτηθούν σημεία κλειδιά των γεγονότων της εκδήλωσης στο twitter.Το FB LIVE είναι μια πιο άμεση αναπαράσταση των γεγονότων.

Με μια σελίδα στο FACEBOOK ο φορέας είναι σε θέση να μετρήσει την απήχηση με τα likes και τα emoticons ,τα πατήματα στο λίνκ του φορέα , τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις. Έμφαση και πάλι πρέπει να δοθεί στη διάδραση, δηλ. στο διάλογο με τους πολίτες .Ο φορέας πρέπει να αποφεύγει τα διοικητικά αιτήματα στο fb ενώ οφείλει να απαντά σε όσα μπορεί περισσότερα αλλά και να διαγράφει τυχόν άσχετα και πολύ υβριστικά σχόλια . Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες συμμετέχουν και νιώθουν ότι η φωνή τους ακούγεται !

Τέλος ένας λογαριασμός στο Instagram δείχνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από φωτογραφίες σχετικές με τη ζωή στο φορέα και το έργο που επιτελείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.