Γιατί βιάζεται ο Τσίπρας να μπουν τα Σκόπια στην Ε.Ε;

Γράφει ο Αγκιτάτορας

Βιάστηκε να υπογράψει την συμφωνία των Πρεσπών. Μια ετεροβαρή συμφωνία που παραχωρεί το όνομα, κρίσιμα πολιτισμικά στοιχεία όπως την εθνότητα και την γλώσσα και κατέστησε τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ.

Τότε πολλοί υπονόησαν ότι ο Τσίπρας αντάλλαξε το κλείσιμο του συγκεκριμένου εθνικού κεφαλαίου με την μη περικοπή των συντάξεων και την γενικότερη προεκλογική ελαστικότητα των θεσμών πάνω σε προειλημμένες δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές αποφάσεις.

Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά, βιάζεται και πάλι να προτρέψει την Ε.Ε. να δεχτεί άμεσα τα Σκππια στους κόλπους της. Από που προκύπτει η σιγουριά του ότι η άγουρη ακόμα γειτονική δημοκρατία πληρεί όλες τις θεσμικές καιι οικονομικές προϋποθέσεις για να αποτελέσει ισότιμο μέλος σε ένα τόσο ισχυρό κλαμπ χωρών;

Η αίσθηση είναι πως τα Σκόπια αποτελούν ένα κράτος με δομικά ακόμη προβλήματα που απαιτούν χρόνο για να λυθούν ώστε να βρεθεί στο κατάλληλο επίπεδο που θα της επιτρέπει να διεκδικήσει μια τέτοια τιμή.

Όμως λησμονεί και την διαδικασία εκτέλεσης της συμφωνίας που ο ίδιος επιδίωξε. Η μη τήρηση πολλών σημείων της είναι δεδομένη και απί καμιά ενέργεια δεν προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί έχουν αφήσει πίσω τους το αλυτρωτικό παρελθόν τους. 

Άλλωστε η τωρινή κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας, αυτά τα στοιχεία, δείχνει διαθέσιμη να θέσει όρους και όρια πριν γίνει το οποιοδήποτε επόμενο ενταξιακό βήμα. Γιατί λοιπόν εμφανίζεται, ειδικά αυτή τη στιγμή, τόσο συναινετικός ο Τσίπρας;

Ή ξεπληρώνει προηγούμενα γραμμάτια ή ελπίζει ότι με αυτή του τη στάση θα διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με αξιωματούχους των Βρυξελλών, αποδεικνύοντας ότι τελικά αποτελούν τα πιο καλά και πειθήνια παιδιά. Μάλλον ελπίζει ότι αυτή του η υποχωρητικότητα θα εκτιμηθεί δεόντως και θα τον βοηθήσει στην προσπάθεια επανόδου στην εξουσία.

2 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί βιάζεται ο Τσίπρας να μπουν τα Σκόπια στην Ε.Ε;

 • 04/10/2019, 19:10
  Permalink

  Θέλει νά ολοκληρώσει τήν ”διατεταγμένη υπηρεσία” που ανέλαβε αποβλέποντας όχι μόνον τήν επάνοδό του, στήν εξουσία (αυτό ίσως; καί νά τό έχει καταλάβει ότι είναι ”όνειρο θερινής νυχτός”), αλλά κυρίως επιδιώκοντας ”ΒΟΗΘΕΙΑ” γιά νά παραμείνει πρόεδρος στόν ΣΥΡΙΖΑ αφού τούς αποδεικνύει ότι είναι ο πιό πειθήνιος υπάλληλός τους, εις τίς εντολές καί επιθυμίες τους -διότι μάλλον ”τρίζει η καρέκλα” του- καί ότι εξακολουθεί νά παραμένει ο καλύτερος γιά οποιανδήποτε βρώμικη δουλειά τόν χρειαστούν, ώστε νά έχει τήν βοήθεια τους, γιά νά τήν ΓΛΥΤΩΣΕΙ σέ ενδεχόμενες ΠΟΙΝΙΚΕΣ του, ευθύνες που τυχόν θά προκύψουν από ”διάφορες έρευνες” (βλέπε αρχικά σκευωρία Novartis). Καί ίσως? μέ αυτήν τήν κίνησή του, νέ επιδιώκει νά εξασφαλίσει κάποια πίεση έξωθεν πρός τήν Κυβέρνηση, ώστε νά ΜΗΝ γίνει ΚΑΜΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ.! Ίσως αυτός νά είναι καί ο λόγος τής επισκέψεως του, στόν ΠΑΠΑ.! ΚΑΛΕΙ τούς παλιούς του, ”φίλους καί συμμάχους” που τούς έκανε όλα τά κέφια ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, τούς καλεί νά τόν προστατεύσουν – πιέζοντας τήν σημερινή κυβέρνηση νά μήν τόν ”ψάξει” – διότι ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ από όλους μας, τίς ΒΡΩΜΙΕΣ-ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ που έχει κάνει. Καί γνωρίζει ότι αν βγούν τά ”άπλυτά” του, στήν φόρα θά καταποντιστεί.!!!! —-Αυτό ο Τσίπρας τό γνωρίζει πολύ καλά.! Όπως κι εμείς ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ πολύ καλά επίσης, πως αν βγούν τά άπλυτα τού Τσίπρα στήν φόρα -καί καταποντιστεί.! -τότε καί τό ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ θά διασωθεί από τό αριστερό ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ.! Καί η ΕΛΛΑΣ θά ΣΩΘΕΙ.! Καί ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ από τούς ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.! ΘΑ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΣ ΤΕΛΟΣ, σέ ένα ύπουλο καθεστώς που ταλανίζει τήν ΕΛΛΑΔΑ εδώ καί περίπου 40.!ΧΡΟΝΙΑ.! (από τό 1981 καί μέτα).

  Σχολιάστε
 • 05/10/2019, 12:54
  Permalink

  Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, αλλά θα επισημάνω ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, διότι στη γωνία παραμονεύει ο ‘Ελληνας ψηφοφόρος. Ελπίζω οι ομογενείς να κάνουν τη διαφορά, γιατί έχουμε και μετανάστες με ΑΜΚΑ και λογαριασμό τραπέζης που επίσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά, αρνητική βεβαίως.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.