Τα δικαιώματα των εμβολιασμένων

Η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού αποτελεί τον νέο μεγάλο κίνδυνο, που απειλεί να πλήξει, κυρίως, τους μη εμβολιασμένους, αλλά την ίδια στιγμή που καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν, ώστε να προστατευθούμε από τον ιό, παρατηρείται μια διστακτικότητα, μεγαλύτερη από αυτήν που θα έπρεπε, για να αποδοθούν σε όσους εμβολιάζονται όλα τα δικαιώματα -και όχι προνόμια- που (πρέπει να) έχουν.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

ΕΤΣΙ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ αυτόν, παγιώνεται η άρνηση ή απλώς διαιωνίζεται η αναβλητικότητα όσων το σκέπτονται ακόμα αν θα μπουν στην πλατφόρμα προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο, ύστερα, μάλιστα, και από τις γνωστές παλινωδίες της επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειες που εμφάνισε: Από το αρχικό δεν χορηγείται στους άνω των 65 μέχρι το χορηγείται στους άνω των 30 και, τελικώς, δίνεται μόνο στους άνω των 60, αλλά και όποιος θέλει μπορεί να το αλλάξει, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει τεράστια διαφορά, που δημιουργεί πολλά ερωτήματα και σίγουρα έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ επιτείνουν, αντί να επιλύουν, το πρόβλημα της όχι ιδιαίτερα μεγάλης αποδοχής του εμβολιασμού, που εντοπίζεται ειδικότερα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες. Πολύ περισσότερο όταν οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί καταγράφουν από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (από 67% έως 73% περίπου, με εξαίρεση τους γιατρούς, που κυμαίνονται από 85% έως 91%), όταν σε άλλες χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά προσεγγίζουν το 100%. Και εδώ, βεβαίως, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: Είναι πιο ενημερωμένοι οι ξένοι σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία των εμβολίων, ενώ οι δικοί μας συμπολίτες γνωρίζουν καλύτερα για τις παρενέργειές τους;

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με όσα ισχυρίζονται οι αντιεμβολιαστές, ο σκεπτικισμός και η ολιγωρία της Πολιτείας να προχωρήσει στην απόδοση των δικαιωμάτων όσων εμβολιάζονται είναι που συνιστούν παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας και όχι μια διάκριση υπέρ των εμβολιασθέντων. Με άλλα λόγια, η επιβολή, για παράδειγμα, οριζόντιων απαγορευτικών μέτρων σε όλους, χωρίς δηλαδή να εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι, είναι αυτή που μπορεί να θεωρηθεί ως αντισυνταγματική και όχι το αντίθετο.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ η υποχρέωση υποβολής όλων σε αυτοδιαγνωστικά τεστ, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν αποδεχθεί το εμβόλιο, έγινε αντιληπτό ότι θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τον εμβολιασμό: Και γιατί να εμβολιαστώ αφού μπορώ να κινούμαι με ένα απλό τεστ; Αλλά θα συνιστούσε και διάκριση εις βάρος των εμβολιασθέντων, που θα υποχρεώνονταν και σε πρόσθετη διαδικασία, προκειμένου να απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία κινήσεων με τους μη εμβολιασμένους.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.