ΣΥΡΙΖΑ: Τα…παίρνει, πριν τα δώσει!

Με απλήρωτα χρέη του δημοσίου και μείωση δημ. έργων το υπερπλεόνασμα
Την Κυριακή 26 Μαΐου λήγει η περίοδος της… κάλπικης ευμάρειας – Καμπανάκι από Ε.Ε. και Τράπεζα της Ελλάδος για τις αντοχές της Οικονομίας
3,5 δισ. σε φόρους και 3,4 δισ. για ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε από τέλη Ιουλίου…

• Τα προεκλογικά «δώρα» Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ θα τα χαρεί ο ελληνικός λαός, μόνο για μερικές εβδομάδες. Οι παροχές που με τόσο ζήλο διαφημίζονται για συντάξεις, μειώσεις ΦΠΑ, κλπ., θα αρχίσουν σύντομα να δίνουν τη θέση τους στις πληρωμές φόρων, την ώρα μάλιστα που τα «καμπανάκια» για εκτροχιασμό της οικονομίας άρχισαν να «χτυπάνε» εντός και εκτός Ελλάδος!

Το… διάλειμμα πληρωμής άμεσων φόρων τελειώνει σχεδόν με τις εκλογές και είτε η Κυβέρνηση -στην περίπτωση συντριπτικής της ήττας στις ευρωεκλογές- οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή πάλι στις κάλπες, είτε όχι, οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι από εισοδήματα ανέρχονται περί τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3,4 δισ. ευρώ θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επί της ουσίας η Κυβέρνηση πριν καλά- καλά ξεκινήσει να υλοποιεί τις παροχές που ανακοίνωσε, θα αρχίσει να εισπράττει πολλαπλάσιους φόρους. Ήδη όσοι έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις, έχουν λάβει τα «ειδοποιητήρια» με τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν σε τρεις ισόποσες δόσεις. Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις και η εξόφληση του φόρου θα αρχίσει να γίνεται από τον Αύγουστο.

Ψεύτικες ελπίδες
Η τεχνητή προσπάθεια της Κυβέρνησης να εμφανίσει την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη και να καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες στους Έλληνες πολίτες, συναντά ήδη τις πρώτες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν συμμερίζονται τις θριαμβολογίες Τσίπρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του καλά ενημερωμένου Bloomberg η Ε.Ε. εκφράζει ανησυχία για το «πακέτο μέτρων» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με τον economistas.gr η κυβέρνηση δοκιμάζει τα περιθώρια ανοχής των Ευρωπαίων, φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων, τα οποία είναι δεδομένο, πλέον, ότι ξεπερνούν τον εκτιμώμενο δημοσιονομικό χώρο, άρα θέτουν εν αμφιβόλω τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% σε βάθος τετραετίας. Πρόσθεσε μάλιστα πως υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Η Κυβέρνηση βέβαια κατά την προσφιλή της τακτική, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί πως «αντιστέκεται» στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων. Την πρώτη φορά που το έπραξε υποχρεώθηκε στη λήψη «αιματηρών» μέτρων για τη συντριπτική πλειοψηφία, τη δεύτερη κανένας δεν μπορεί να φανταστεί σε τι ατραπούς βάζει τη χώρα και τους Έλληνες.

«Καμπανάκι» από Στουρνάρα
Προειδοποίηση για τις περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που δεν δικαιολογούν τις υποσχέσεις για πρόσθετες παροχές, απηύθυνε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα υπερβεί αυτή την επίδοση. Αυτό σημαίνει, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, πως με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πέρα εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό.

«Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος», δήλωσε, προσθέτοντας πως «τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019».

Κακοπληρωτής το Δημόσιο!
Μια άλλη παράμετρος, που επίσης επιβεβαιώνει την αναντιστοιχία «πανηγυρισμών» και πραγματικότητας, είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου, που προφανώς οφείλονται και στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να εξασφαλίσει «μαξιλάρι» για παροχές, αδιαφορώντας αν έτσι οδηγεί στην καταστροφή επιχειρήσεις.

Για το θέμα αυτό κατέθεσαν ερώτηση είκοσι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι ζητούν να πληροφορηθούν τους λόγους για τους οποίους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν υψηλές, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή τους. Επίσης γιατί δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές, καθώς και πόσες είναι αυτές την τελευταία τετραετία.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η εκκαθάρισή τους, εξαιτίας της ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας της σημερινής Κυβέρνησης, έχει μετατεθεί χρονικά πέντε φορές την τελευταία τετραετία, αλλάζοντας έξι καταληκτικές προθεσμίες.

Τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, σε συνδυασμό και με άλλες πτυχές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής -όπως η συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διατήρηση κεφαλαιακών περιορισμών και η μη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων- στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο προγραμματισμός για την αποπληρωμή τους και πότε εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα ολοκληρωθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους.

Μαγική εικόνα η ανεργία
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να παραμένει υψηλή η ανεργία, παρά την ποσοτική μείωση που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η μείωση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες, που είναι η διαρροή νέων στο εξωτερικό, τα προγράμματα απασχόλησης (τα οποία χρησιμοποιούνται και για ψηφοθηρία από τους κυβερνώντες) αλλά και η αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με πολύ χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή με τη δημιουργία της γενιάς των «250» και «300» ευρώ, που είναι κι αυτό… επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

πρωινός λόγος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.