Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις 16 – 17 Δεκεμβρίου 2017

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Καταστατικού του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας , το Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο καθορίζει τις ιδεολογικές αρχές της ΝΔ, χαράσσει τη γενική πολιτική του Κόμματος, εγκρίνει το πολιτικό πρόγραμμα ,και τη λογοδοσία της Πολιτικής Επιτροπής , ενώ μπορεί να τροποποιήσει το ίδιο το Καταστατικό .

Έχει ανακοινωθεί ότι το επικείμενο Συνέδριο θα είναι Συνέδριο Αρχών και Θέσεων , το δεύτερο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Προέδρου του Κόμματος. Σε αυτό , δεν θα εκλεγεί νέα Πολιτική Επιτροπή γιατί αυτή εκλέχθηκε πέρυσι (2016).

Το Συνέδριο λοιπόν αρχών και θέσεων κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει τις βασικές αρχές της ιδεολογίας της ΝΔ και τις βασικές θέσεις της ,στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του πολιτικού της προγράμματος.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ έχει δύο θεσμικές εργασίες :τον πολιτικό έλεγχο της κυβέρνησης και τη διαμόρφωση του χάρτη πλοήγησης για την επόμενη μέρα, στην περίπτωση δηλ. ανάληψης της διακυβέρνησης της xώρας από την ίδια. Ως προς το δεύτερο σκέλος , η διοργάνωση ενός Συνεδρίου αρχών και θέσεων είναι επιβεβλημένη ώστε να αποσαφηνισθεί η πολιτική του Κόμματος στην κοινωνία και να συσπειρωθεί το πολιτικό και κομματικό προσωπικό για την επίτευξη της εκλογικής νίκης όποτε κι αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Μάλιστα , η εισαγωγή νέων τεχνολογιών κι η αλλαγή μοτίβου στον τρόπο διεξαγωγής των συζητήσεων συνιστά καινοτομία και ενθαρρύνει τον κοινωνικό διάλογο σε μια εποχή έντονων κλυδωνισμών.

Η σημασία που έχει δώσει η κομματική ηγεσία στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του τέλους του 2017 προσδιορίζεται από την ευρεία γκάμα θεμάτων των προσυνεδρίων και το πλήθος αυτών . Συγκεκριμένα , τα προσυνέδρια είναι 7 και χαρακτηρίζονται από ποικιλία θεμάτων :

  1. Για τους εργαζομένους και τους Νέους , Νίκαια
  2. Για τους Νέους , Πάτρα
  3. Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη, Ιωάννινα
  4. Για τις επιχειρήσεις ,Ηράκλειο
  5. Για τους Αγρότες , Λάρισα
  6. Για την καθημερινότητα των Ελλήνων , Ανατ. Αττική
  7. Για ένα Νέο Πατριωτισμό, Θεσσαλονίκη

Τα δείγματα γραφής του 1ου Προσυνεδρίου της ΝΔ στη Νίκαια ήταν εντυπωσιακά, καθώς το παραπάνω δεν αποτέλεσε ένα κουαρτέτο παράλληλων μονολόγων με παρωχημένα και ξύλινα λόγια , αλλά στηρίχθηκε στην αλληλεπίδραση , την κριτική , την διαβούλευση,τις προτάσεις.

Ο Γραμματέας προγράμματος παρουσιάζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης , που έγιναν στη βάση ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που θα αναρτάται προς συμπλήρωση πριν από κάθε προσυνέδριο. Η ηλεκτρονική δημοκρατία , η συμμετοχική, η διαβουλευτική δημοκρατία, η δημοκρατία του βέλτιστου επιχειρήματος εισάγεται με αυτό τον τρόπο στις κομματικές διαδικασίες , γεμίζοντας με αισιοδοξία τους συντελεστές του εγχειρήματος για την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και την ανάκτηση των χαμένων δυνάμεων της αφήνοντας πίσω την μιζέρια , τη μαυρίλα ,τον ισοπεδωτισμό.

Το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο για έναν νέο πατριωτισμό , τον πατριωτισμό της υπευθυνότητας , κατά του λαϊκισμού , δημιουργώντας μια φιλική προς τις επενδύσεις χώρα , χαρίζοντας το αύριο στους νέους ανθρώπους που τους το έκλεψε το αδιέξοδο της κρίσης και της παρακμής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.