Συναισθηματική Νοημοσύνη: σκέψη & συναίσθημα στην εργασία!

Γράφει η Βίκυ Δασκαλάκη, Ψυχολόγος, Πτυχ. Παντείου, Msc Neuropsychology- PhD UK

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν στο ότι η «συναισθηματική νοημοσύνη» μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της σκέψης και στη βελτίωση της συμπεριφοράς στην εργασία καθώς στην προσωπική μας ζωή. Αλλά τι είναι, πώς το εφαρμόζεται στην πράξη …πράγματι μπορεί να βελτιωθεί;

– Πώς διαχειρίζεσθε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη στην εργασία;

Οι πιθανότητες είναι ότι το κάνατε λιγότερο από όσο θα επιθυμούσατε.. μιας και η τέχνη της κατανόησης και της διαχείρισης των συναισθημάτων σας- για τη βελτίωση της απόδοσής σας στον εργασιακό χώρο έχει παρουσιάσει πτώση με την έναρξη της οικονομικής κρίσης..

Σύμφωνα με μελέτη κατά τις περιόδους από το 2001 έως το 2010, σε εργαζομένους σε δημόσιους φορείς είτε ιδιωτικούς -τα διευθυντικά στελέχη, τα άτομα που κατάφεραν και κατείχαν θέση μάνατζερ αυξήθηκαν σταθερά κατά τα οικονομικά ισχυρά έτη 2001-2007, υποχώρησαν έντονα το 2008 κατά τη χειρότερη τραπεζική κρίση και όταν ξεκίνησε η ύφεση, το 2009, μειώθηκαν και πάλι το 2010.

Όπως αποδεικνύεται η οικονομική αβεβαιότητα επηρεάζει την ασφάλεια των ανθρώπων, μπορεί να αισθάνονται απειλούμενοι..εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς κινδύνους, μετατρέποντας τη ζωή τους “τα βασικά για την επιβίωση” με σκοπό να προσπαθούν να προστατεύσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Δυστυχώς αυτό μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα, καθώς οι εργαζόμενοι γίνονται λιγότερο προσαρμοστικοί στην αλλαγή καθώς είχαν πιστέψει ”σε επιχειρηματικές φούσκες της εποχής” με αποτέλεσμα στο τώρα να χάσουν πράγματι ουσιαστικές επιχειρηματικές ή προσωπικές ευκαιρίες!

Ο όρος “E.I. emotional intelligence” ”Συναισθηματική Νοημοσύνη” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο της Ψυχολογίας το 1966 σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και παρόλο που έχουν αναπτυχθεί αρκετές διαφορετικές ερμηνείες από τότε, εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά καινούργιο πεδίο.

Δίνω ένα απλό παράδειγμα προσομοίωσης π.χ. εάν συνδυάσουμε το μυαλό του ανθρώπου με μια μηχανή υψηλής απόδοσης, τότε η συναισθηματική νοημοσύνη θα είναι το πετρέλαιο που μας επιτρέπει να διατηρήσουμε και να διαχειριστούμε τον εαυτό μας, να αξιοποιήσουμε πλήρως το εσωτερικό δυναμικό μας.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη χωρίζεται σε δύο βασικούς τομείς – την προσωπική νοημοσύνη και τη διαπροσωπική νοημοσύνη. Περιλαμβάνοντας τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό προς τους άλλους -αυτογνωσία και ευαισθητοποίηση των άλλων -συναισθηματική ανθεκτικότητα -προσωπική εξουσία (στο βαθμό στον οποίο πιστεύετε ότι είστε υπεύθυνοι και αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα αποτελέσματά σας στη ζωή, αντί να βλέπετε τον εαυτό σας ως θύμα περιστάσεων ή άλλων ανθρώπων) -ευκαμψία -αυθεντικότητα, γνησιότητα -εμπιστοσύνη -ισορροπημένη προοπτική εξέλιξη ως προσωπικότητα, -ικανότητα σύνδεσης με άλλους ανθρώπους στον εργασιακό χώρο -συναισθηματική έκφραση-σωστό χειρισμό των συγκρούσεων εντός εργασιακού περιβάλλοντος.

Εξειδικεύοντας τώρα στο θέμα- γυναίκες στον εργασιακό χώρο- τείνουν να έχουν μια πιο υποτακτική νοοτροπία με χαμηλότερο αυτοέλεχγο και με μεγαλύτερη εκτίμηση για τους άλλους. Ωστόσο, η συναισθηματική νοημοσύνη βελτιώνεται με την ηλικία, καθώς αναπτύσσουμε μια πιο ισορροπημένη προοπτική και γινόμαστε λιγότερο εξαρτημένοι και με περισσότερη εμπιστοσύνη προς στους άλλους!

Η προσωπική νοημοσύνη περιλαμβάνει πτυχές όπως το να γνωρίζεις τι θέλεις, να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου για να επιτύχεις στόχους, να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις και τις αποτυχίες, να διατηρείς τη σωματική και συναισθηματική ευεξία, να βελτιώνεις την ισορροπία εργασίας- ζωής σου, να αισθάνεσαι σίγουρος για τις αποφάσεις και τις πράξεις σου. Βάση όλων των παραπάνω είναι να επιτύχετε -γνώση του τι θέλουν οι άλλοι, οδηγώντας και διαχειρίζοντας τους, βοηθώντας τους οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και ομαδικότητας. Καθοδηγώντας ανθρώπους και εποπτεύοντας εποικοδομητικά αναπτύσσοντας ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον και καταλληλότερες συνθήκες για τους εργαζομένους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.