Η εκκλησία είναι δίπλα μας

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης

Τα χρόνια της κρίσης που διανύουμε ακούμε συχνά από συμπατριώτες μας να κατηγορούν την Εκκλησία πως δεν βοηθάει το ελληνικό κράτος. Όσοι έχουμε μελετήσει την ιστορία της δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται η Εκκλησία. Αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς και ξεκινούν από ανθρώπους άθεους και καταλήγουν να ακούγονται από πολλούς κακοπροαίρετους Χριστιανούς.

Ας πάρουμε την αρχή της ιστορίας αυτών των κατηγοριών. Όι κατηγορίες αυτές ξεκίνησαν για τις καλές σχέσεις που είχε η Όρθόδοξη Εκκλησία με τους Όθωμανούς, τα προνόμια που της είχαν δοθεί κλπ. Τα δικαιώματα αυτά η Εκκλησία τα είχε κερδίσει για έναν και μόνο σκοπό. Ό σκοπός αυτός ήταν η βοήθεια της Εκκλησίας στον Αγώνα για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τον οθωμανικό ζυγό. Ανθρωποι της Εκκλησίας τιμωρήθηκαν με θάνατο ουκ ολίγες φορές για αυτή την σωτήρια όπως θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτή τη βοήθεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ιερείς που θυσιάστηκαν στον πόλεμο για τη λευτεριά.

Κακοπροαίρετες κατηγορίες συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τους Ναζιστές Γερμανούς κατά την κατοχή δεν λείπουν. Εχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες ιερέων μεκοινοτάρχες και αξιωματικούς του ναζιστικού στρατού. Από μία φωτογραφία ο καθένας από εμάς μπορεί να βγάλει οποιοδήποτε λανθασμένο συμπέρασμα. Για αυτό με κάθε φωτογραφία θα πρέπει να ψάχνουμε και τις αντίστοιχες ιστορικές πηγές ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Όυκ ολίγοι ιερείς αγωνίστηκαν κατά το έπος του ’40 αλλά και κατά την αντίσταση. Για άλλη μία φορά η Ελληνική Εκκλησία θρήνησε θύματα για μία ελεύθερη Ελλάδα. Τα προνόμια που της δόθηκαν από τους κατακτητές χρησιμοποιήθηκαν για την Αντίσταση. Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχάσει τα συσσίτια που οργάνωνε η Εκκλησία για τα Ελληνόπουλα τα οποία πέθαιναν από την πείνα. Για άλλη μία φορά στην ιστορία της η Εκκλησία της Ελλάδος έδειξε ότι είναι δίπλα στο ελληνικό έθνος και κράτος.

Κι ας έρθουμε στο σήμερα όπου οι κατηγορίες για την Εκκλησία πληθαίνουν. Όλοι την κατηγορούν για την περιουσία της και την χρήση της. Ας πάρουμε το πρώτο σκέλος των κατηγοριών, η περιουσία της δεν δημιουργήθηκε με καμία παρανομία. Χτίστηκε όλη αυτή ηπεριουσία με δωρεές των πιστών. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, η χρήση της περιουσίας της Εκκλησίας είναι μία και δεν είναι άλλη από τη βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται. Όυκ ολίγα τα ορφανοτροφεία, τα γηροκομεία, αλλά και τα σχολεία που λειτουργούν με τη βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα συσσίτια που γίνονται για τους άστεγους αλλά και για όσους χρειάζονται βοήθεια.

Η Εκκλησία είτε ως Όικουμενικός Πατριάρχης είτε ως Αρχιεπίσκοπος είτε ως Μητροπολίτης αλλά ακόμα και ως απλός ιερέας ήταν είναι και θα είναι όλα τα χρόνια δίπλα στο ελληνικό έθνος. Ας καταλάβουν κάποιοι κακοπροαίρετοι ότι η Εκκλησία είναι ο πρώτος αλλά και ο σίγουρος σύμμαχος μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.