Πράσινη ενέργεια και εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Σύμφωνα με τις μετρήσεις το 2020 υπήρξε το έτος στο οποίο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες από την εποχή όπου ξεκίνησε η καταγραφή των κλιματολογικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατό και στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συχνά με τραγικό τρόπο και τεράστιες οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες.

Αναμφίβολα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέκαθεν υπήρχαν. Όμως δεν εμφανιζόταν ούτε με την ένταση, ούτε με την διάρκεια, ούτε με την συχνότητα που καταγράφονται στις μέρες μας.

Σταδιακά κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες ανακοινώνουν νέες πολιτικές. Ήδη Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Καναδάς έχουν δεσμευτεί για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπής-απορρόφησης ρίπων με ορίζοντα το 2050.

Παράλληλα η επικράτηση Μπάιντεν διαμορφώνει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον για τις πράσινες πολιτικές. Καθώς ο νεοεκλεγέντας Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στην συμφωνία του Παρισιού, ενώ η Ουάσιγκτον πρόκειται να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών τις οποίες θα αναλάβει ένα εξαιρετικά αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό με επικεφαλής ένα βετεράνο και έμπειρο πολιτικό τον πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Είναι πιθανό μία μειοψηφική ριζοσπαστική ομάδα να αντιδράσει δυναμικά στην πράσινη ατζέντα της νέας διακυβέρνησης με πρόσφυγες στην δικαιοσύνη που πιθανώς να αποτελέσουν τροχοπέδη για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρκετά όπλα στην φαρέτρα της όπως τις πολιτείες που ελέγχουν μετριοπαθείς ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί όπως η Καλιφόρνια θα έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν μέτρα όπως ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου, την εξοικονόμηση καυσίμων και τον σταδιακό περιορισμό πωλήσεων αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης.

Ένα νέο δύσκολα αναστρέψιμο επενδυτικό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον πρόκειται να δημιουργηθεί και να καθορίσει ευρύτερα τις αγορές διευρύνοντας παράλληλα την χρήση καθαρών τεχνολογιών.

Στην ουσία διανύουμε μία περίοδο μετάβασης από το πεδίο της συνεργασίας σε εκείνο του ανταγωνισμού στον τομέα της αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής καθώς η Κίνα εγκαινιάζει μία νέα εκστρατεία μείωσης των εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο ενός πενταετούς πλάνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν την Κίνα στην κούρσα των πράσινων ενεργειών. Η διάσκεψη των Ηνωμένων Πολιτειών Εθνών στα τέλη της χρονιάς πρόκειται να γίνει και αφορμή για νέες ανακοινώσεις αλλά και σημαντικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου την περασμένη χρονιά δημιούργησε σημαντική οικονομική επιβράδυνση αλλά και εξίσου σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της μέσης ανατολής και της βόρειας Αφρικής, ενώ προβλέψεις έμπειρων αναλυτών της αγορά πετρελαίου και ευρύτερα της αγοράς ενέργειας υπογραμμίζουν συχνά με τρόπο εμφατικό πως το 2021 θα αποτελέσει ένα εξίσου δύσκολο οικονομικό έτος καθώς οι τιμές πετρελαίου θα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στα χαμηλά επίπεδα του 2020.

Χαρακτηριστικό είναι πως χώρες της μέσης ανατολής όπως το Ιράκ, οι εισπράξεις από τις πωλήσεις πετρελαίου μπορεί να αγγίζουν ακόμα και το 90% των δημοσίων εσόδων.

Νομοτελειακά πολλές από αυτές τις χώρες θα υποχρεωθούν σε σημαντικές περικοπές κρατικών δαπανών που σε συνδυασμό με τα πολύ έντονα φαινόμενα διαφθοράς και την συχνά ελλειμματική διαχείριση της πανδημίας πιθανώς να προκαλέσει νέο κύκλο αναταραχών και αποσταθεροποίησης.

Η αποτροπή μίας νέας  “Αραβικής άνοιξης” και των ολέθριων συνεπειών που αυτή θα έχει όπως νέων μεταναστευτικών ρευμάτων πρόκειται να διαμορφώσει με τρόπο αποφασιστικό την ατζέντα των διεθνών σχέσεων την επόμενη δεκαετία.

Ήδη η αμφισβήτηση της σημασίας του ΟΠΕ από πετρελαιοπαραγωγές χώρες και η δέσμευση του νέου προέδρου των ΗΠΑ για σταδιακή μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας διαμορφώνουν ένα πολυσύνθετο πεδίο προκλήσεων και ερωτηματικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.