Πόσα βραβεία ακόμη για το υπερταμείο;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν ξέρω πόσα βραβεία ετοιμάζονται να δώσουν ακόμη στον κ. Τσίπρα οι δανειστές χρησιμοποιώντας διάφορους συλλόγους τους.

Αυτό που ξέρω είναι πως έχουν κάθε λόγο να του τα δίνουν αυτά τα βραβεία της κωλοτούμπας, διότι είναι ο μοναδικός Έλληνας πρωθυπουργός που τους πρόσφερε στο πιάτο το υπερταμείο – δηλαδή ολόκληρη τη δημόσια περιουσία!

Πήραν δηλαδή στο πιάτο ό,τι τους αρνήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι. Και επομένως θα του δίνουν βραβεία στο πιάτο όσο τραβάει η ψυχή του και η μεγαλομανία του.

Ειδικά οι Γάλλοι, οι οποίοι μας επέβαλαν την περίφημη «ρήτρα ανάπτυξης» – να αποπληρώνουμε δηλαδή το χρέος ανάλογα με την ανάπτυξη, οπότε να μην πάρουμε ποτέ μια ανάσα και να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα για τη χώρα μας – πρόσφεραν μεγάλη υπηρεσία στους δανειστές και το βραβείο είναι το λιγότερο που μπορούν να επιστρέψουν ως ανταμοιβή.

Κατόπιν τούτου όλα μπορούν να τα ανεχθούν και, ου μην αλλά, να τα ξεχάσουν.

Μπορούν να παρακολουθούν τον κ. Τσίπρα να μεσολαβεί στον κ. Σουλτς και να τον συμβουλεύει να μπει στην κυβέρνηση στη Γερμανία, παριστάνοντας τον Ταλεϋράνδο.

Και μπορούν μια χαρά να τον ακούνε να λέει πως «παρά  το γεγονός, ότι ο ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για την Ευρωζώνη και για την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, ούτε μια στιγμή η πλειοψηφία του δεν αμφισβήτησε τη παρουσία της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης».

Προφανώς εννοούσε ότι ο ίδιος δεν το σκέφθηκε ούτε μια στιγμή και προφανώς έλεγε ψέματα.

Αλλά ούτε αυτό ενδιαφέρει τους δανειστές τώρα πια.

Έχουν ξεχάσει όλα τα βρισίδια που άκουγαν, τα go back κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης, τα μυστικά σχέδια Βαρουφάκη – Γκαλμπρέιθ, τα δημοψηφίσματα και τα ταξίδια με τον Λαφαζάνη στην Αγία Πετρούπολη.

Ας θυμηθούμε ενδεικτικά:

-Μάρτιος 2013, Τσίπρας, Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα μας θέση είναι «καμιά θυσία για το ευρώ».

-15 Μαρτίου 2013. Τσίπρας, συνέντευξη στη Real News. «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναστολή πληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων, ρήτρα ανάπτυξης».

-Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ (15 Απριλίου 2013): «Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα». «Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ». «Αυτόν τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε».

-Πολιτικές Αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ (3/9/2013, 22/7/2013 – Ιδρυτικό Συνέδριο):

Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόικα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα (σ.σ ή «όπως συμπυκνώνει το σύνθημα) «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει»

-Αλέξης Τσίπρας, Βήμα της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου 2014. «Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλει το εθνικό συμφέρον».

-23 Μαρτίου 2014, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Τσίπρας: «Σας διαβεβαιώνω πως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».

-Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές 2014 (25 Απριλίου 2014): «Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι’ αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα “καμιά θυσία για το ευρώ”, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει». «Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει καταντήσει “πουκάμισο αδειανό”».

Για να τελειώνουν οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης. Οι Μερκελιστές «πρωθυπουργοί του Μπαρόζο» (Αλ. Τσίπρας, κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, Ομόνοια, 22 Μαΐου 2014)

-8 Δεκεμβρίου 2014, από την ομιλία του κ. Τσίπρα επί του προϋπολογισμού: «Εμείς είμαστε εδώ για να σταματήσουμε αυτήν την πορεία προς την υποταγή της χώρας και την εξαθλίωση της κοινωνίας. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε. Για εμάς δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει.Ας το καταλάβουν όλοι καλά αυτό. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε η κυρία Θάτσερ κάποτε. Εμείς δρόμο επιστροφής δεν έχουμε» / «Το μνημόνιο είναι καθεστώς. Η έξοδος απαιτεί ξήλωμα των μέτρων του καθεστώτος που διαμορφώνουν, όχι μηνιαία ή εξάμηνη παράταση και νέα επιτήρηση. Στο μνημόνιο δεν μπορείς να μπαινοβγαίνεις».

-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».

«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».

-Αλέξης Τσίπρας, Ρόιτερ’ς, 18 Δεκεμβρίου 2014. «Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν».

-19 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Δούρου: «Θα περάσουμε, βεβαίως, δύσκολες στιγμές, αλλά θα τα καταφέρουμε. Με το κεφάλι ψηλά και με το μυαλό μας στην αξιοπρέπεια του πολίτη».

-«Εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε μαζί τους ούτε με τη Άγκελα Μέρκελ. Εμείς δίνουμε λόγο και αναφορά μόνο στον ελληνικό λαό». (Αλ. Τσίπρας, Αγρίνιο, 17 Ιανουαρίου 2015).

-«Στη δική μας κυβέρνηση δεν χωράει κανένας εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Αν θέλαμε να τα βρούμε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε θα τα βρίσκαμε μόνοι μας. Δεν θέλουμε να τα βρούμε μαζί τους, το δίκιο του λαού θέλουμε να βρούμε» (Αλ. Τσίπρας, 20 Ιανουαρίου 2015, Θεσσαλονίκη)

-Γ. Βαρουφάκης, La Tribune, 20 Ιανουαρίου 2015. «Αν δεν βρεθεί καμιά συμφωνία, τότε λέω ξεκάθαρα: Είναι προτιμότερος ο θάνατος»!

-23 Ιανουαρίου 2015. Σκουρλέτης, Μέγκα. Υπάρχουν πολιτικοί τρόποι αντιμετώπισης και τεχνικοί τρόποι αντιμετώπισης. Δεν θα συζητήσουμε με την τρόικα. Διαπραγμάτευση γίνεται με τους εταίρους μας και τις πολιτικές ηγεσίες. Τελεία και παύλα.

-25 Ιανουαρίου 2015. Λαφαζάνης: Με τη σημερινή ψήφο γίνονται παρελθόν η τρόικα και τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του. Σας είπα, τρόικα τέλος.

-28 Ιανουαρίου 2015. Τσίπρας, πρώτο υπουργικό. Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθεί σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή.

-10 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος, Πρετεντέρης. Το Plan B είναι να υπάρχει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά. Εκτός των δανειστών. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα ή άλλες χώρες. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μια διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών. Αν κλείσουν τη στρόφιγγα δεν θα πάρουν τις υποχρεώσεις. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει 3 Α ανεξαρτήτως της υποβάθμισης των άλλων. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση. Αν αύριο το πρωί συμφωνηθεί με τη Ρωσία, δίνουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ. Όταν θα γίνουμε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Ελλάδα θα συνδεθεί με το δολάριο.

-10 Φεβρουαρίου 2015, Φλαμπουράρης-Προγραμματικές. Το Μνημόνιο στις 25 του μήνα τελείωσε.  Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μνημόνια που μειώνουν εισοδήματα, είτε του μισθού, είτε της πρόνοιας, είτε της σύνταξης.

-10 Φεβρουαρίου 2015, Τσακαλώτος, προγραμματικές δηλώσεις: Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα με την τρόικα.

-12 Φεβρουαρίου, Παππάς στο τουίτερ: Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες.

-18 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος. Συνάντηση με στρατιωτικούς συντάκτες. Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη διαπραγμάτευση θα το κάνουμε Κούγκι. Δεν δεχόμαστε παράταση του Μνημονίου, παρά μόνο της δανειακής σύμβασης. Συνάντηση με Τσίπρα και δηλώσεις μετά: Όταν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις το δίκαιο, είσαι αποφασισμένος να φθάσεις μέχρι τέλους. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα προσκυνήσουμε.

-18 Φεβρουαρίου 2015, Παππάς, Στο Κόκκινο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτά τελεσίγραφα.

-18 Φεβρουαρίου 2015, Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα: Την ελληνική κυβέρνηση δεν την φοβίζει η στάση της Γερμανίας. Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

-20 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, ραδιόφωνο του Άλφα: «Δεν θα υποχωρήσουμε ρούπι από την ουσία των θέσεών μας. Έχουμε πει ότι έχουμε κόκκινες γραμμές».

-20 Φεβρουαρίου 2015, Παππάς, Παραπολιτικά. Ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

-24 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, Αντέννα. Εννοείται ότι είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

-Αλέξης Τσίπρας, Ντερ Σπήγκελ, 7 Μαρτίου 2015. Σε ερώτηση σχετική με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, απαντά: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».

-10 Μαρτίου 2015, Αλέκος Φλαμπουράρης, Σκάι: Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που μπορεί να είναι μέσα από την Ελλάδα, έξω από την Ελλάδα, από ξεχωριστές χώρες…

-1 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, Ντι Τσάιτ. «Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».

-23 Απριλίου 2015. Ημέρα συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ. Βαρουφάκης σε γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό και σε συζήτηση με Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Έλστερ: «Όταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ αν θα πρέπει να αποδεχτούμε περισσότερη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα».

-2 Μαΐου 2014, Αλέξης Τσίπρας στη Μυτιλήνη: «Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης». «Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας». / «Δεν χρειάζεται να ξέρουμε αγγλικά για να ξέρουμε τι σήμαινε αυτό κάποτε και τι σημαίνει τώρα. Γιατί τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, του αγώνα εμείς τα ξέρουμε καλά. Όσο καλά ξέρουν οι άλλοι, ξέρετε ποιοι, τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά της υποταγής».

-11 Μαΐου 2015. Σκουρλέτης, Real fm.  Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή «αλλά κάποια πράγματα καμιά φορά γίνονται χωρίς να είναι στις επιλογές σου».

-«Να τελειώνουμε με τα απολιθώματα της μεταπολίτευσης, με τις μούμιες ενός πολιτικού σκηνικού περασμένων εποχών, με τους εντολοδόχους της κυρίας Μέρκελ και τον αναδόχους του κυρίου Μπαρόζο» (…) Με την Ελλάδα ή με τη κα Μέρκελ;» (Αλ. Τσίπρας. Ηράκλειο, 23 Μαΐου 2015)

-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. (24 Μαΐου 2015): «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία/ τέσσερις μήνες τώρα αρνούμεθα ιταμά τελεσίγραφα/ όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν με τη φωτιά/αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

-7 Ιουνίου 2015. Καμμένος στο Σούλι. «Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη. Αν θα το κάνουν Κούγκι θα το κάνουν με δική τους ευθύνη. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό /Έχουν χτυπήσει πόρτα σε λάθος λαό και σε λάθος χώρα/ο ελληνικός λαός ενωμένος θα ξαναπεί όταν χρειαστεί το μεγάλο Όχι».

-15 Ιουνίου 2015. Βαρουφάκης, Μπιλντ. Το Grexit δεν είναι μια συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη.

-Αλέξης Τσίπρας, 19 Ιουνίου 2015, στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, δήλωνε: «Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φθάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της».

-17 Ιουνίου, Βούτσης, Alpha Radio: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται εδώ και καιρό για το μεγάλο όχι».

-21 Ιουνίου 2015. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για μάχη ενάντια στη λιτότητα. Διοργάνωση από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΔΕΔΥ. Λαφαζάνης σε δήλωσή του από την πλατεία. Κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει. Κεντρικό σύνθημα «εμπρός λαέ, έξω από την ΕΕ/ όχι στο ευρώ/ρήξη με τους δανειστές/ όχι στην υποταγή, καμιά συμφωνία με τους δανειστές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.