Πολυκυκλικά Ιεροσόλυμα

Γράφει ο Ν. Λυγερός

Αν κάποιος πιστεύει ότι το θέμα των Ιεροσολύμων είναι πρόσφατο, τότε είτε έχει άγνοια είτε ξέχασε την ιστορία. Οι απλοποιήσεις που γίνονται για να μεταφερθεί το πρόβλημα στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής είναι εκφυλισμοί.

Τα Ιεροσόλυμα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου δρα η πολυκυκλικότητα και κατά συνέπεια απαιτείται η χρονοστρατηγική ανάλυση για να γίνει κατανοητό αυτό το διαχρονικό πρόβλημα.

Μία πόλη που έχει νόημα 4000 χρόνια δεν μπορεί να απλοποιηθεί. Οι κατοχές είναι τόσες πολλές που χάνονται στα βάθη των αιώνων, όμως η εξέταση δεδομένων της γεγονολογίας διαφωτίζουν το γόρδιο δεσμό με τρόπο αποκαλυπτικό. Επίσης δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ή αποδεκτό όσο δεν το έχεις αποδεκτεί και αυτό το νοητικό σχήμα διασχίζει τον Χρόνο.

Οι παρουσίες και οι δεύτερες παρουσίες είναι ακόμα πιο σημαντικές. Έτσι δεν αρκεί να εξετάζουμε τα έτη 1967, 1980 και 1995 για να καταλάβουμε τις πρόσφατες αποφάσεις κρατών. Χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος που να επιτρέπει την ύπαρξη εξηγήσεων.

Οι περίοδοι έχουν και αυτές την πολυπλοκότητά τους, αφού δεν είναι στρατηγικές ούτε συνεκτικές κατά συνέπεια δίχως γέφυρες του Χρόνου παρουσιάζονται τεχνητές ασυνέχειες, ενώ ερμηνεύονται ομαλά μέσω της θεωρίας καταστροφών του Rene Thom.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.