Πέμπτη φάλαγγα… Το “δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού” 

Γράφει ο Blood

Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα δράση επ’ ωφελεία του εχθρού. Με τον όρο δράση θα περίμενε κανείς να εννοούμε κυρίως σαμποτάζ και ενέργειες τέτοιου είδους. Κι όμως η βασικότερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εχθρό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι άλλη: Προπαγάνδα.

Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να είναι εγχώρια (εσωτερική) ή να προέρχεται απευθείας εκ του εχθρού (εξωτερική). Μπορεί και σε συνεργασία. Στοχεύει όμως στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και στην πρόκληση εσωτερικών αντιδράσεων που μπορούν να καταστήσουν το έργο του κράτους εξαιρετικά δύσκολο.

Εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να υπονομεύσει το φρόνημα ή και την ικανότητα των αμυνομένων, ήτοι από δολιοφθορά μέχρι απλή διασπορά ψευδών ειδήσεων π.χ. ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες προτροπές (φέιγ-βολάν).

Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά σε πολιτικούς λόγους, συνήθως καταχρηστικά και καθ’ υπερβολή. Είναι όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε κρίσιμες περιόδους.

Αν όλα αυτά σας θυμίζουν ενέργειες κάποιων μεμονωμένων ατόμων ή κάποιους επικεφαλής σωματείων ή οργανώσεων ή ακόμα και ένα συγκεκριμένο κόμμα ή μια μικρή παράνομη ομάδα αλλά με δημόσια παρέμβαση, σίγουρα δεν φταίω εγώ. Αυτός είναι ο ορισμός της πέμπτης φάλαγγας και αυτοί δίνουν το δικαίωμα με τις πράξεις και το λόγο τους να ταυτιστούν με τον όρο. Μπορεί άλλωστε και να το επιδιώκουν.

Στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν υπάρχουν. Ας επέμβει, επιτέλους, ένας εισαγγελέας.

Από πέμπτο-φαλαγγίτες η χώρα μας έχει υποφέρει ξανά στην πρόσφατη ιστορία της.

Το”δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού”

 

One thought on “Πέμπτη φάλαγγα… Το “δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού” 

  • 17/03/2020, 18:49
    Permalink

    Ας επέμβει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.!!!! ένας εισαγγελέας.! Σίγουρα στοιχεία ΥΠΑΡΧΟΥΝ.!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.