Θ. Πλεύρης: Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για κλιμάκωση έντασης με την Τουρκία

Σε όλα τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα αναφέρεται σε συνέντευξή του στο LastPoint.gr o βουλευτής της Α Περιφέρειας Αθηνών κ. Αθανάσιος Πλεύρης. Με αφορμή την συνεχιζόμενη ένταση στον Έβρο ο  βουλευτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί ανθρώπους προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα και την ΕΕ.

 Σε ερώτηση αν η Τουρκία θα εντείνει την ένταση ο κ.  Πλεύρης υπογραμμίζει ότι:

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη, και είναι έτοιμη, για οποιαδήποτε κλιμάκωση. Δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε την Τουρκία, οπουδήποτε πήγε στρατιωτικά ο Ερντογάν είχε αποτυχίες, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Όσο για τη στάση που τήρησαν οι ευρωπαίοι ο κ. Πλεύρης δηλώνει ότι « το σύνολο της Ε.Ε. στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία,  και δυστυχώς, και φερέφωνα εντός της Ελλάδος, ήθελαν να μας γίνει υπόδειξη για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ξεκάθαρη αυτή στάση της Ε.Ε. είναι μία καλή αρχή, αλλά προφανώς περιμένουμε και περισσότερα».

Σχετικά με την υπόθεση Novartis ο κ. Πλεύρης δηλώνει:

«Σε πολιτικό επίπεδο αφορά οπωσδήποτε το σύνολο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εάν και εφόσον, ανέχθηκε συμπεριφορές εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης. Στο ποινικό επίπεδο διερευνούμε έναν πρώην Υπουργό και η διαφύλαξη της μυστικότητας της διαδικασίας αλλά και η σοβαρότητά της επιτάσσουν σε όσους είμαστε μέλη να τοποθετηθούμε στο τέλος με το πόρισμά μας»

Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Πλεύρη στη συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη:

Η  κατάσταση στον Έβρο με τους μετανάστες είναι έκρυθμη. Πιστεύετε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα για να δημιουργήσει νέα ένταση ;

Η Τουρκία εργαλειοποιεί ανθρώπους προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα και την ΕΕ αλλά και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επιλέγουν να γίνονται συνεργοί του Ερντογάν και επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους αθωώνουμε.

Είναι στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό καθώς κρίθηκε  πως πρέπει να επεκταθεί ο φράκτης στον Έβρο κατά 40 χιλιόμετρα ενώ θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της Frontex;

Προφανέστατα διαφέρουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πιστεύουμε στην φύλαξη των συνόρων και στις πολιτικές αποτροπής. Οποιαδήποτε τέτοια πολιτική είναι ευπρόσδεκτη.

Πιστεύετε πως η Τουρκία θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις δηλαδή θα προσπαθήσει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο;

Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη, και είναι έτοιμη, για οποιαδήποτε κλιμάκωση. Δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε την Τουρκία, οπουδήποτε πήγε στρατιωτικά ο Ερντογάν είχε αποτυχίες, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Πως πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας καθώς φαίνεται πως η γλώσσα της διπλωματίας δεν γίνεται κατανοητή από τους απέναντι;

Όπως ακριβώς αντιδρούμε διεθνοποιώντας το πρόβλημα, αλλά και αποδεικνύοντας ότι είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την όποια εισβολή υπηκόων τρίτων χωρών.

Εκτιμάτε  πως οι Ευρωπαίοι κρατούν τη σωστή στάση έναντι της Ελλάδος τελικά τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στα ελληνοτουρκικά;

Είναι σημαντικό ότι το σύνολο της Ε.Ε. στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία,  και δυστυχώς, και φερέφωνα εντός της Ελλάδος, ήθελαν να μας γίνει υπόδειξη για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ξεκάθαρη αυτή στάση της Ε.Ε. είναι μία καλή αρχή, αλλά προφανώς περιμένουμε και περισσότερα.

Είναι στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την κυβέρνηση; Τι γίνεται όμως με τις επιπτώσεις που έχει στον τουρισμό στις αερομεταφορές και στο εμπόριο;

Αυτό που προέχει είναι η μείωση της εξάπλωσης του ιού και η προστασία της δημόσιας υγείας. Προφανώς υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία, όπως γίνεται και σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως προέχει η δημόσια υγεία.

Πως εξελίσσεται η υπόθεση Novartis καθώς το θέμα  έχει επισκιαστεί από άλλα γεγονότα ενώ είναι εξαιρετικά σοβαρό; Ποιες είναι οι προεκτάσεις του και ποιους πραγματικά αφορά; 

Σε πολιτικό επίπεδο αφορά οπωσδήποτε το σύνολο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εάν και εφόσον, ανέχθηκε συμπεριφορές εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης. Στο ποινικό επίπεδο διερευνούμε έναν πρώην Υπουργό και η διαφύλαξη της μυστικότητας της διαδικασίας αλλά και η σοβαρότητά της επιτάσσουν σε όσους είμαστε μέλη να τοποθετηθούμε στο τέλος με το πόρισμά μας.

Προσφάτως οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν μεν αλλά με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Θα φωτίσουν την αλήθεια;

Ως μέλος της προανακριτικής επιτροπής δεν μπορώ να μπω στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θεωρώ ότι από τις καταθέσεις που λάβαμε ακόμη και υπό καθεστώς προστασίας βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα ιδίως εάν αξιολογήσουμε τις αντιφάσεις που έχουν υποπέσει στις μέχρι τώρα καταθέσεις τους.

Πως κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης καθώς οι  δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες την εμπιστεύονται με τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό  να αποτελούν πηγή ανησυχίας ;

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προστατεύουμε  την πατρίδα και όχι να κάνουμε μία ανούσια δημοσκοπική μάχη. Είναι σημαντικό για εμάς ότι στο θέμα του μεταναστευτικού και της προστασίας των συνόρων ακολουθήσαμε την μοναδική εθνική γραμμή αποτροπής της εισβολής και διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Χαίρομαι που κάποιοι άλλοι, έστω και αργά, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι η μόνη εθνική γραμμή.

Σε οικονομικό επίπεδο υπάρχει βελτίωση της κατάστασης  στην χώρα και τους πολίτες και τι γίνεται με το επενδυτικό περιβάλλον ;

Όταν έχουμε την πανδημία του κορωνοϊού υποχρεωτικά τα οικονομικά δεδομένα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση, πέρα από τη δημόσια υγεία, είναι να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται σε οικονομικό επίπεδο. Είμαι βέβαιος ότι με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται και τις φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και τις ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, όταν ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωνοϊού θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες επενδυτικές ευκαιρίες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.