Ου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πλειν ες Μακεδονίαν…

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Επιφυλάσσομαι να σχολιάσω την συμφωνία Τσίπρα, όπου η Ελλαδα θα αποτελέσει την πίσω αυλή της Γερμανίας για μετανάστες, λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Οι υπηρεσίες, που προσφέρει στην κλονιζόμενη καγκελάριο, θα εκτιμηθούν δεόντως, να υποθέσω. Να μην αποδειχθεί –πάλι- τζάμπα μάγκας, και ευγνώμων για τα δυο -τρία συγχαρητήρια τηλεγραφήματα των γραφείων τύπου των ενδιαφερομένων να ξεφορτωθούν το οξύ πρόβλημα. Όμως είμαι βέβαιη ότι ….Αμυγδαλέζα θα λέμε και θα κλαίμε!

Θα σας εκθέσω τους λόγους, γιατί οι Σέρρες επεφύλαξαν στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Κουρουμπλή την υποδοχή που πληροφορηθήκατε. Η ανίερη επιλογή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – αντί να υπερασπιστούν τη Μακεδονία, επέλεξαν τις καρέκλες τους –έχει εξοργίσει τους Μακεδόνες, οι οποίοι σε λίγο, θα πρέπει να εξηγούν ότι δεν είναι καμουφλαρισμένοι Σκοπιανοί …αλλά οι ανέκαθεν Μακεδόνες.

Ο Κουρουμπλής δεν ενημέρωθηκε τι σηματοδοτούσε η εθνική γιορτή, στην οποία θα εκπροσωπούσε την κυβέρνηση καμμένου Καμμένου και του «κολλητού “ του Ζάεφ; Ας άνοιγε την Ιστορία να διαβάσει τα ανήκουστα μαρτύρια των Σερρών από Βουλγάρους και Σκοπιανούς, για να απεκδυθούν την ελληνική εθνότητα. Αναρωτήθηκε άραγε, αφού στις Σέρρες εκλέγεται η πρωθιέρεια των ΑΝΕΛ, η υπουργός Κόλλια-Τσαρουχά, γιατί στέλνουν εκείνον;

Τι δεν ξέρει ο Κουρουμπλής: Το 1912 οι Βούλγαροι κατέλαβαν τις Σέρρες ασκώντας τρομοκρατία στον πληθυσμό. Ήταν τόσο το μίσος τους, που νοιώθοντας την αναπνοή του ελληνικού στρατού στο σβέρκο τους, έκαψαν την πόλη, στις 28 Ιουνίου 1913. Μπαίνοντας την επομένη, 29 Ιουνίου 1913, ο ελληνικός στρατός βρήκε αποκαϊδια, κτήρια να καπνίζουν και καθημαγμένους πολίτες. Σ αυτή την επέτειο παρίστατο ο Κουρουμπλής ως εκπρόσωπος των εκχωρούντων το όνομα της Μακεδονίας, την εθνότητα και την γλώσσα.

Στις 17 Αυγούστου 1916 Βούλγαροι ξαναπήραν τις Σέρρες. Από ασιτία και φυλακίσεις πέθαναν περισσότεροι από 3.000 Σερραίοι. Τον Ιούνιο 1917, εκτοπίστηκαν 3.000 για καταναγκαστική εργασία σε βουλγάρικα χωριά και το καλοκαιρί 1918 άλλες 5.000 ως ομήροι. Μετά την ήττα των Βουλγάρων, όσοι επέζησαν, γύρισαν σε κακό χάλι.

Οι Βούλγαροι πρόφτασαν και σήκωσαν από μονές και εκκλησιές, εικόνες, θρόνους, θύρες, πολύτιμες λειψανοθήκες, σκεύη λατρείας βυζαντινά και κώδικες, που σήμερα εκτίθενται στη Σόφια. Δεν φαντάζομαι να υποθέτετε ότι ο Τσίπρας και ο καμμένος-Καμμένος επεδίωξαν να επιστραφούν τα ιερά κειμήλια. Αυτή ήταν η αγωνία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ου φροντίς Τσίπρα και καμμένου Καμμένου.

Στον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί δεν κατέλαβαν τα οχυρά του Ρούπελ. Γι αυτό τίμησαν τους άνδρες, που τα υπερασπίζονταν. Τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στις Σέρρες, σε κανονική φάλαγγα, και με τον οπλισμό τους. Αλλά οι Βούλγαροι πάλι καιροφυλακτούσαν. Ως σὐμμαχοι του Αξονα απαίτησαν την διοίκηση των Σερρών. Πίστευαν ότι ο Χίτλερ θα έβγαινε νικητής και επιτέλους η Μακεδονία, ως την Θεσσαλονίκη, θα γινόταν βουλγαρική επαρχία.

Οι Σέρρες λιμοκτόνησαν και τα παιδιά πέθαιναν στους δρόμους. Κάποιοι, για να επιβιώσουν, “βουλγαρογράφτηκαν” για να πάρουν διπλή μερίδα ψωμί και λάδι. Οι Σερραίοι τους είπαν “λαδοβούλγαρους”.

Οι Βούλγαροι -σκληρότεροι από τους Γερμανούς στην Θεσσαλονίκη- επέβαλαν πρόγραμμα εκβουλγαρισμού αρχίζοντας από την αλλαγή των ονομάτων και την διδασκαλία στα σχολεία της βουλγαρικής γλώσσας. Υπεβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια Σερραίους για να αλλάξουν το εθνικό τους φρόνημα. Εντέλει, το 1944 οι Βούλγαροι, ως ηττημένοι σύμμαχοι του Χίτλερ, εγκαταλείποντας τις μαρτυρικές Σέρρες, τις ξανάκαψαν.

Δεν θα αφηγηθώ τα του Εμφυλίου, τη δράση Σκοπιανών και Βουλγάρων. Δεν είναι της ώρας.

Θα πω όμως ότι η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, υπουργός Μακεδονίας- όσο θα το επιτρέπει ο Ζάεφ- και Θράκης, εκλέγεται στις Σέρρες, νυν με τους ΑΝΕΛ, προηγουμένως με τη Νέα Δημοκρατία. Γυρίζοντας χωριά και κωμοπόλεις και φωτογραφιζόμενη κάτω από γαλονόλευκη και καμπαναριά, υποσχόταν ότι θα προτάξει τα στήθη της να μην περάσει ο Τσίπρας και δώσει το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Και απαντώντας σε προχθεσινό άρθρο μου – καλά, αυτή δεν ξεχωρίζει την ιδιαιτερότητα του άρθρου από το ρεπορτάζ, το γραφείο Τύπου του Υπουργείου της;- δήλωνε ότι οι συμπατριώτες της γνωρίζουν τους αγώνες της και την τιμούν.

Τώρα που οι αγώνες της αποδείχτηκαν ψηφοθηρικά έπεα δεν τόλμησε να εμφανιστεί για να εκπροσωπήσει στην εκλογική της περιφέρεια την παραπαίουσα κυβέρνηση, ούτε καν ως βουλευτής του νομού. Αλλά ούτε κι απέξω τ από τις Σέρρες δεν πέρασε. Ζήτησε να πάει κάποιος άλλος.

Ο καημένος ο Κουρουμπλής. Την Παρασκευη ήταν για λύπιση. Ο αντ αυτής…

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΎΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.