Οριστική επιστροφή στην κανονικότητα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Μπορεί τελικά να μην επιβεβαιώθηκε το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης. Άλλωστε μάλλον αφελείς ήταν όσοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκατέλειπε πρόωρα το βασικό καθεστωτικό εργαλείο με το οποίο θα επιχειρούσε τον ταξικό μετασχηματισμό του κράτους και της κοινωνίας, την εξουσία.

Έστω όμως και μετά από 4,5 χρόνια αριστερής… αγκύλης,με κεφαλαιακούς ελέγχους που ακόμη ισχύουν, εθνικές υποχωρήσεις όπως η συμφωνία των Πρεσπών, ταλαιπωρημένα και γονατισμένα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την υπερφορολόγηση, θεσμικών παρεκκλίσεων στη δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές λειτουργίες, κοινωνικών ανατροπών στην ασφάλεια, τη μετανάστευση, την ανοχή στον ακτιβισμό, την Παιδεία, έστω και με τόση καθυστέρηση, ήρθε η ώρα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Την πορεία κανονικότητας από την οποία ο Τσίπρας μάς εξέτρεψε επενδύοντας στην μνημονιακή κόπωση και την ουτοπική ελπίδα μιας ιδανικής αναίμακτης υπέρβασης της πραγματικότητας που κατέληξε πιο αιματηρή κι από βομβαρδισμό! Την κανονικότητα της διεθνούς αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης των αγορών, της αναπτυξιακής στροφής, της μείωσης των φορολογικών βαρών, της ευταξίας, που είχε αρχίσει να πετυχαίνει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Μόνο που τώρα αυτή η επάνοδος γίνεται με σαφώς χειρότερους όρους. Με μια σειρά ενεργές νάρκες να θέτουν σε κίνδυνο την απρόσκοπτη πορεία της χώρας προς την ευημερία. Έχω ξαναγράψει για τις πιθανές επιδράσεις από το διεθνή εμπορικό και νομισματικό πόλεμο, από το άλυτο πρόβλημα των τραπεζικών κόκκινων δανείων και την πιθανότητας νέας ανακεφαλαιοποίησης, από τα κρυφά ελλείμματα και τον νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, από την διπλωματική πίεση στα εθνικά θέματα.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας σε ένα κρίσιμο στάδιο. Θα χρειαστεί εξαιρετική ψυχραιμία, μεθοδικότητα, σοβαρός προγραμματισμός προτεραιοτήτων και δράσεων, ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί σε αυτό που επανειλημμένα έχω περιγράψει ως το χειρότερο σενάριο ή με άλλα λόγια τον μεταμνημονιακό γκρεμό.

Ακόμη και το τωρινό ράλι όλων των ευρωπαϊκών επιτοκίων δανεισμού, που αγγίζει τα όρια της κερδοσκοπίας, και επηρεάζει κι εμάς θετικά, μπορεί να αναστραφεί ανάλογα με τις επιτοκιακές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και την επιστροφή, η μη, στην ποσοτική χαλάρωση.

Η Κυριακή επιβάλλεται να είναι μια μέρα πανηγυρισμών και ανακούφισης, εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση την δημοσκοπική εικόνα. Η Δευτέρα όμως, είναι απαραίτητο να αποτελεί ορόσημο ώριμων αποφάσεων, συγκροτημένου σχεδίου και σκληρής δουλειάς ώστε να αποτραπούν οι όποιοι κίνδυνοι και να δημιουργούν οι κατάλληλες συνθήκες για την οριστική και ουσιαστική έξοδο από το μνημονικό περιβάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.