Οι παγκόσμιες καραμπόλες και το «σανό» του ΣΥΡΙΖΑ

Οκόσμος είναι λίγο πιο πολύπλοκος από αυτό που νομίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ισχυριστεί πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κρατούσε χαμηλά τις τιμές στο καλαμπόκι και τα σιτηρά με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ναι, θα μπορούσε να το κάνει, αφού πρώτα τακτοποιούσε δύο άλλα ζητήματα: Θα έπρεπε να σταματήσει τον πόλεμο στον σιτοβολώνα της Ευρώπης και να κάνει τη Γη -και μαζί της το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο- να σταματήσει να κινείται.

Για να κάνουμε λίγο πιο περιγραφική την παγκόσμια τριπλή καραμπόλα από τον πόλεμο, την πανδημία και την κλιματική κρίση που έχει οδηγήσει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε ιστορικά υψηλά σε όλο τον πλανήτη, ας δούμε ορισμένα από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του Δελτίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι για το σιτάρι και το καλαμπόκι οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, άρα θα επηρεαστεί η ανοιξιάτικη σπορά στην περιοχή και θα υπάρχει έλλειμμα προσφοράς στην αγορά. Για το χυμό πορτοκαλιού οι αγορές αναμένουν πτώση παραγωγής από την παρατεταμένη ξηρασία στη Φλόριντα, αλλά αύξηση της ζήτησης, καθώς η επανεμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού ευνοεί την κατανάλωση χυμών. Αρα η τιμή θα ενισχυθεί.

Για το βαμβάκι, υπάρχει αυξημένη ζήτηση από την Κίνα -στην οποία παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας-, αλλά πολύ χαμηλά παγκόσμια αποθέματα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στη Νότια Αμερική. Αρα και αυτή η τιμή θα ενισχυθεί. Για τη ζάχαρη, εκτός από τη γεωπολιτική κρίση, αρνητικό ρόλο έχει και η συνέχιση της πανδημίας, με την αγορά να εκτιμά πως θα εμφανιστεί έλλειμμα περίπου 2,35 εκατ. τόνων.

Το υψηλό κόστος ζωοτροφών με τη σειρά του πιθανά να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με ενίσχυση της τιμής του. Για τη σόγια οι αναλυτές βλέπουν επίσης άνοδο των τιμών, καθώς η ανοιξιάτικη φύτευση στην Ουκρανία παραμένει αβέβαιη από τον πόλεμο, και τις καιρικές συνθήκες (κρύο για πρώιμη φύτευση) να επιδρούν επιπλέον θετικά στην τιμή της.

Αφήσαμε για το τέλος το φθηνό ρύζι, στο οποίο οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα στραφούν οι καταναλωτές για να υποκαταστήσουν το ακριβό σιτάρι ως πηγή αμύλου. Με λίγα λόγια, όλα αλλάζουν γύρω μας, εκτός από το «σανό» που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.