Οι μαχητές της ελληνικής ΑΟΖ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όσοι παλεύουν εδώ και χρόνια για να μην πούμε δεκαετίες για τους πιο παλιούς, για την προώθηση της ελληνικής ΑΟΖ, πρέπει να χαίρονται για τις νέες συμβάσεις που έρχονται αφού αποτελούν την υλοποίηση του οράματος που είχαν.

Το γεγονός ότι έρχονται εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα για να κάνουν έρευνες, εξορύξεις και εκμεταλλεύσεις στην ελληνική ΑΟΖ, είναι τεράστιας σημασίας γεωπολιτικά. Η Repsol, η Total και η Exxon Mobil είναι από τις σπουδαιότερες εταιρείες ανά τον κόσμο και έρχονται να κάνουν έρευνα στην ελληνική ΑΟΖ ενώ πολλοί από τους δικούς μας ήταν δογματικά κάθετοι και μας εξηγούσαν ότι δεν υπάρχει τίποτα ή ότι αν υπήρχε κάτι θα ήταν σε τόσο μεγάλο βάθος που δεν θα υπήρχε εμπορικό συμφέρον.

Τώρα όμως που γίνεται αυτή η αλλαγή φάσης όλοι προσπαθούν να μας πουν ότι από την αρχή ήταν μαζί μας. Δεν πειράζει. Σημασία δεν έχει η δικαίωση αλλά η υλοποίηση για τους μαχητές. Δεν περιμένουν τίποτα από όσους έλεγαν ότι δεν έχει καμία αξία η ελληνική ΑΟΖ, συνεχίζουν την αγωνιστική τους πορεία για να φανούν επιτέλους τα πρακτικά οφέλη για τον Ελληνισμό. Διότι πρέπει τώρα να αγωνιστούμε ενάντια σε όσους πήραν μία θέση σ’ ένα κόμμα που για καθαρά κομματικές σκοπιμότητες δεν θέλει να παραδεχθεί την τεράστια αξία του όλου εγχειρήματος.

Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργούμε και εποικοδομητικά για να προετοιμάσουμε το έδαφος για τα πράσινα λιμάνια που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και ειδικά LNG αντί να λειτουργούν με ναυτιλιακό πετρέλαιο που παράγει τόσους ρύπους και αγοράζουμε πολύ ακριβά από το εξωτερικό γιατί ποτέ πριν δεν είχαμε επενδύσει στον δικό μας ορυκτό πλούτο εντός ελληνικής ΑΟΖ.

http://lygeros.org/articles.php?n=45762&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.