Οι «λευκές κόλλες» και οι στρεβλώσεις

Η διαπίστωση πως δεν έχει νόημα να εισάγονται νέοι που έχουν γράψει σχεδόν «λευκή κόλλα» σε κάποιο μάθημα σε ΑΕΙ είναι λογική. Απλά ήταν ικανοποιημένοι οι γονείς γιατί το παιδί τους είχε «περάσει», ήταν ικανοποιημένο και το κάθε χωριό που έχει ένα πανεπιστήμιο. Μέχρι εκεί. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είχε κανένα νόημα για τον ίδιο τον νέο. Γιατί η πικρή αλήθεια είναι πως με βαθμούς 1 και 2 στις Πανελλαδικές δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάρει κανείς πτυχίο ΑΕΙ.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΑΠΟ την άλλη, όταν εισάγονταν οι 8 στους 10 υποψηφίους ήταν απόλυτα λογικό οι βάσεις να… μηδενίσουν. Ενα φαινόμενο που δημιουργήθηκε από λαϊκιστικο-ρουσφετολογική πολιτική των κυβερνήσεων τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

ΟΛΗ αυτή η φασαρία με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν απλά μειώνονταν οι εισακτέοι. Βέβαια, αυτές είναι ζόρικες μεταρρυθμίσεις που δύσκολα τις αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΜΕ να δούμε τώρα, όμως, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Λογικό, λοιπόν, να μην μπαίνει κάποιος στο πανεπιστήμιο με μέσο όρο βαθμολογίας κάτω από 8.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, επικίνδυνες στρεβλώσεις. Σε κάποια τμήματα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βρίσκεται πιο ψηλά από την περσινή κανονική βάση εισαγωγής. Υπάρχει, οπότε, η περίπτωση να μείνουν κενές θέσεις σε «κανονικές» σχολές. Π.χ. κάποιος μαθητής να έχει μέσο όρο 14, αλλά να μην μπορεί να δηλώσει κάποιο τμήμα.

ΔΕΝ ξέρω αν τις έχουν υπόψη τους αυτές τις περιπτώσεις στο υπουργείο Παιδείας. Αλλά μπορούν να εξηγήσουν σε αυτόν τον υποψήφιο γιατί, ενώ έχει μέσο όρο 14, δεν θα μπορεί να δηλώσει και να περάσει σε μια σχολή της προτίμησής του; Το σύστημα, αντί να τον επιβραβεύει, τελικά τον… τιμωρεί;

ΝΑΙ, το σύστημα εννοείται πως είναι αδιάβλητο. Πρέπει, όμως, να είναι και δίκαιο. Δεν είναι σωστό να απογοητεύονται παιδιά 18 ετών που μόχθησαν και έγραψαν σχετικά καλά. Δεν είναι σωστό το μήνυμα που εκπέμπει η Πολιτεία προς τους νέους ανθρώπους.

ΔΕΝ γνωρίζω αν μπορεί να διορθωθούν φέτος αυτές οι αστοχίες του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Για την επόμενη χρονιά, όμως, επιβάλλεται να αναθεωρηθούν τέτοιου είδους άδικοι και ακατανόητοι φραγμοί για τις σπουδές και το μέλλον των παιδιών.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.