Οι καταλήψεις που μας συμφέρουν

Γράφει ο Διαμαντής Καρασούλας, Δημοσιογράφος

Το πιο αποκρουστικό αλλά και πιο εξοργιστικό από τα “ελαττώματα” αυτής της κυβέρνησης είναι σίγουρα η υποκρισία που χαρακτηρίζει πολιτικά αυτούς τους ανθρώπους. Το βλέπουμε σε κάθε ζήτημα που προκύπτει, το είδαμε και τώρα με τις μαθητικές καταλήψεις που έγιναν για το Σκοπιανό.

Άνθρωποι οι οποίοι γαλουχήθηκαν και αναδείχθηκαν πολιτικά μέσω από τις καταλήψεις στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και όχι μόνο, σήμερα κάνουν κηρύγματα κατά των καταλήψεων. Εκείνοι που στα βιογραφικά τους επαίρονται για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις όπως οι φυσιολογικοί άνθρωποι για τα πτυχία τους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναδείχθηκε μέσα από αυτές στις αρχές του ’90.

Καταδικάζει τις σχολικές καταλήψεις η Αριστερά η οποία υπήρξε δεκαετίες τώρα ο βασικός υποκινητής της, που έκανε κάθε τόσο μπάχαλο τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια για απίθανους λόγους και ασόβαρα αιτήματα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εξόφθαλμη και εξοργιστική υποκρισία που καταδεικνύει σαφώς ότι δεν είναι οι καταλήψεις που ενοχλούν την Αριστερά αλλά η γαλανόλευκη. Τους ενοχλεί ότι το περιεχόμενο και η αιτία αυτών των καταλήψεων για πρώτη φορά δεν εξυπηρετεί τους ιδεολογικούς τους σκοπούς. Για πρώτη φορά γίνονται μαθητικές καταλήψεις με εθνικό πρόσημο. Εκεί είναι το πρόβλημα της Αριστεράς και όχι ασφαλώς στις καταλήψεις ως παράνομη διαδικασία.

Αμφιβάλλει κανείς ότι αν οι καταλήψεις αυτές γίνονταν για τον πόλεμο στην Συρία, για την Παλαιστίνη ή τους πρόσφυγες όχι μόνο δεν θα τις καταδίκαζε η κυβέρνηση αλλά θα τις επικροτούσε κιόλας; Οι καταλήψεις λοιπόν είναι αποδεκτές από την Αριστερά μόνο όταν εξυπηρετούν το ιδεολογικό της αφήγημα.

Το ίδιο ισχύει και με κάθε λαϊκό αγώνα που δεν γίνεται υπό την καθοδήγησή τους. Είδαμε το πολιτικό μένος και την απαξίωση για τα τεράστια συλλαλητήρια που έλαβαν χώρα πριν λίγους μήνες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας για το Σκοπιανό. Ένα κόμμα το οποίο υποκινούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε πορεία και κάθε διαδήλωση δεν μπορούσε να ανεχθεί την ειρηνική διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για ένα εθνικό ζήτημα όπως αυτό της καπηλείας της ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια. Όποιος συμφωνεί μαζί μας μπορεί να διαδηλώνει όποτε θέλει, ακόμα και με ζωηρό τρόπο σπάζοντας και καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του αλλά όποιος διαδηλώνει χωρίς την συγκατάθεσή μας είναι ακροδεξιός και φασίστας! Η πεμπτουσία της δημοκρατικής αντίληψης…

Έφτασαν στο σημείο να αποκαλούν φασίστες ακόμα και τους μικρούς μαθητές που φωνάζουν στα σχολεία υπέρ της Μακεδονίας! Να μιλούν για “ακροδεξιό δηλητήριο” εκείνοι που σε όλη την μεταπολίτευση επέβαλλαν ανενόχλητοι στα δημόσια σχολεία τις ιδεοληψίες τους παραχαράσσοντας την ιστορία και τις παραδοσιακές αξίες του ελληνισμού που σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Συντάγματος θα έπρεπε να εντρυφήσουν στους μαθητές.

Περισσότερο από τον εθνομηδενισμό τους προκαλεί η υποκρισία τους. Θα ήταν πιο έντιμο πολιτικά και συνεπές ιδεολογικά να πουν ευθέως ότι δεν τους αρέσουν οι εκδηλώσεις εθνικού περιεχομένου γιατί δεν πιστεύουν στο Έθνος παρά μόνο στην πάλη των τάξεων. Το να αποκαλούν “φασίστες” εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που βγαίνουν στο δρόμο για την Μακεδονία και 15χρονα παιδιά που κάνουν καταλήψεις για τον ίδιο λόγο απλά τους γελοιοποιεί.

Στον αντίποδα της αριστερής υποκρισίας κάποιοι από εμάς λέμε ευθέως ότι ήμασταν και ήμαστε πάντα εναντίον των καταλήψεων. Η κατάληψη δημοσίου χώρου για οποιονδήποτε λόγο είναι παράνομη πράξη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έτσι διαφωνούμε και με τις τελευταίες καταλήψεις παρότι συμφωνούμε με το περιεχόμενό τους, παρότι ήταν μόνο συμβολικές αλλά και ειρηνικές χωρίς έκτροπα και βανδαλισμούς όπως σε άλλες περιπτώσεις. Αυτοί όμως δεν νομιμοποιούνται να καταδικάζουν καταλήψεις γιατί αυτοί τις χάιδευαν τόσα χρόνια, αυτοί τις νομιμοποιούσαν ως μέσο διεκδίκησης και τελικά ως έθιμο.

Όχι λοιπόν κύριοι, οι μαθητές δεν είναι φασίστες. Απλώς για πρώτη φορά χρησιμοποιούν τις μεθόδους που τους διδάξατε εσείς αλλά με αιτήματα διαφορετικά από ότι θα επιθυμούσατε. Οι μαθητές μας δεν είναι ούτε ακροδεξιοί ούτε υποχείρια καμιάς Χρυσής Αυγής. Θα προτιμούσατε ίσως να έβγαιναν στο δρόμο με άλλα αιτήματα. Να πετούσαν πέτρες και να έκαιγαν μαγαζιά.

Αυτά τα παιδιά όμως δεν καίνε ούτε μαγαζιά ούτε τη γαλανόλευκη αλλά αντίθετα την κρατάνε ψηλά και υπερήφανα. Μην έχετε το άγχος αν θα γίνουν υποχείρια των Ναζί. Δεν θα τα αφήσουμε έρμαια των άκρων. Ούτε των θαυμαστών του Ναζισμού αλλά ούτε και των θαυμαστών του Σταλινισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.