Ναι, είμαι και εγώ Χριστιανός

Γράφει ο Γιώργος Παντάκης 

Η πίστη είναι μέσα βαθιά στην ψυχή μας και μπορεί να βασιλεύει για όσο διάστημα χρειαστεί και χωρίς ναούς και χωρίς ιερείς.

Το απέδειξαν έμπρακτα οι πρόγονοι μας που επί 400 χρόνια Τουρκοκρατίας, που σε δυσχερέστατες συνθήκες, όχι μόνο δεν έχασαν την πίστη τους αλλά μπόρεσαν να την κρατήσουν και ζωντανή και δυνατή.

Γιατί; Γιατί την πίστη τους για τον Χριστό και την Παναγία την είχαν στην ψυχή τους, στο μυαλό, στο κύτταρο τους, χωρίς να την επιδεικνύουν, ούτε να επιδιώκουν κάποιο είδος επιβράβευσης.

Και άλλοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπως οι Ρώσοι, δεν μπορούσαν να εκφράσουν τα θρησκευτικά τους αισθήματα, ούτε μεταξύ φίλων και συγγενών, για 100 χρόνια. Το αποτέλεσμα; Μόλις ελευθερώθηκαν από την καταπίεση του κομμουνισμού, γέμισαν οι εκκλησίες από ανθρώπους. Χριστιανούς που ίσως κανένας τους να μην είχε ακούσει ποτέ στο παρελθόν λειτουργία αλλά διέθεταν αληθινή πίστη.

Η αληθινή πίστη δεν χρειάζεται “Ταλιμπάν”. Η πίστη μας είναι η αλήθεια και προχωράει ακάθεκτα αν χρειαστεί και μόνη της, με την αστείρευτη δύναμη της.

Ούτε οι πρώτοι χριστιανοί είχαν ναούς. Κάποιοι δε, άκουγαν σπάνια τα κήρυγμα των επικεφαλής και παρόλα ταύτα δεν άλλαξε τίποτα από την πίστη και την αφοσίωση τους στον Θεό.

Δεν υποτιμώ την αναγκαιότητα της λειτουργίας των εκκλησιών και το ρόλο των ιερωμένων. Υπήρξε πολύ σημαντικός στην ιστορική πορεία της χώρας μας. Όμως αν χρειαστεί κάποια στιγμή για λόγους ανωτέρας βίας, όπως τώρα, να μην παραβρεθούμε στο ναό δεν ήρθε η καταστροφή. Άλλωστε η ίδια η ιεραρχία το κατανόησε αυτό.

Ο Χριστός είπε ότι η εκκλησία βρίσκεται παντού και μπορούμε να επικοινωνούμε με τον Θεό, να προσευχόμαστε οπουδήποτε. Και όταν είπε παντού, εννοούσε ΠΑΝΤΟY.

Γι’αυτό αφήστε τις υπερβολές.
Για ένα Πάσχα χωρίς Επιτάφιο και Ανάσταση σε εκκλησία δεν παθαίνουμε τίποτα. Ο Θεός δεν έχει καμία αντίρρηση.

Γι’ αυτό, μαζέψτε το μυαλό σας και κλείστε τα αυτιά σας σε αυτούς που σάς εκμεταλλεύονται.

Και ξέρετε καλά ποιοι είναι αυτοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.