Ο γκρεμός του 2015 και το μάθημα του 2022
Μπορεί κανείς να φανταστεί πώς θα είχαν κυλήσει τα πράγματα αν υπήρχε διαφορετική τροπή σε όσα ζήσαμε το 2015; Αν ο Πούτιν είχε απαντήσει θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να τυπώσει δραχμές. Αν είχε δώσει τελικά εκείνη την -αστεία ως μέγεθος- προκαταβολή για την υποτιθέμενη κατασκευή ενός αγωγού που διατυμπάνιζαν διάφοροι απίθανοι τύπου που κάθονταν σε υπουργικές καρέκλες.
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΙ θα είχε γίνει αν είχε εφαρμοστεί το «όχι» που πήρε 61% στο δημοψήφισμα και είχε υλοποιηθεί το plan B του Βαρουφάκη; Θα είχαμε αγκυροβολήσει σε «νέα ασφαλή λιμάνια», όπως είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Κρεμλίνο, στο πλάι του Βλαντιμίρ Πούτιν;
ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως θα βρισκόμασταν εκτός ευρωζώνης, πιθανότατα και εκτός Ε.Ε. Πέρα από το ότι θα ψάχναμε φαγητό στους σκουπιδοτενεκέδες, θα είχε καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα η οικονομία, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα είχε μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
ΣΤΗΝ ουσία, η χώρα θα ήταν εξαρτημένη από τη Μόσχα. Και, προφανώς, θα ήταν αναγκασμένη να συνταχθεί στο πλάι της για την εγκληματική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας ακόμα και από το ΝΑΤΟ.
ΔΕΝ χρειάζεται να πάμε παρακάτω. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόσο ευάλωτη θα ήταν η χώρα μας απέναντι στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν χωρίς να ανήκουμε στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.
ΓΙΑΤΙ, κάποια στιγμή, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο κοντά βρεθήκαμε στην καταστροφή. Πως γλιτώσαμε την πτώση από τον γκρεμό το 2015. Και πως για όλα αυτά την αποκλειστική ευθύνη φέρουν ο Αλέξης Τσίπρας και η καταστροφική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
ΕΥΤΥΧΩΣ, η τότε κυβέρνηση δεν έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής που αρχικά σχεδίαζε. Πιθανότατα φοβήθηκαν ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα με… ελικόπτερα.
ΤΟ καλό, λοιπόν, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει εντός ευρωζώνης, εντός Ε.Ε. και εντός ΝΑΤΟ. Η οικονομία έχει ανανήψει και οι Ενοπλες Δυνάμεις ενισχύονται, ενώ η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει καταφέρει η Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια απέναντι στην Τουρκία.
ΤΑ όσα βιώνει αυτές τις ημέρες η Ουκρανία αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι για να αντιπαρατεθεί μια χώρα με τον εγκληματικό παραλογισμό του επιτιθέμενου πρέπει να διαθέτει, εκτός από ισχυρή διπλωματία, και ισχυρή οικονομία και αποτρεπτική αμυντική δύναμη. Η άμυνα είναι αυτοσκοπός, ό,τι κι αν λένε εκείνοι που πριν από επτά χρόνια «φλέρταραν» με τον εισβολέα της Ουκρανίας.
Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου