Ο επόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Γράφει ο Ρίζος – Θεόδωρος Χαδούλης, Φυσικός. Αναλυτής δεδομένων ηλεκτρονικού εμπορίου. Προπτυχιακός φοιτητής του Μαθηματικού. Μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ «Ψηφιακά Μέσα-Υπολογιστική νοημοσύνη»

Αν μας ζητούσαν να διαμερίσουμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ, η πρώτη μας σκέψη θα ήταν να το κάνουμε με βάση την εναλλαγή των ηγεσιών της. Και όχι άδικα! Μια φορά κάθε τρία χρόνια, νέοι ή ομάδες νέων συσπειρώνονται γύρω από μιά ιδέα, ή συνηθέστερα γύρω από ένα πρόσωπο και ρίχνονται σε μια μάχη που ανεξαρτήτως έκβασης αποτελεί ένα βαθιά πολιτικό γεγονός. Ένα γεγονός που διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία της οργάνωσης για την επόμενη τριετία. Μιας που η επόμενη εναλλαγή ηγεσίας πλησιάζει, έκρινα σκόπιμο να σταχυολογήσω τους όρους με τους οποίους θεωρώ πως πρέπει να διεξαχθεί.

Το ιδανικό θα ήταν ο επόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ να εκλεγεί από τη βάση της οργάνωσης. Όπως ακριβώς εκλέχθηκε και ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα από μια ανοιχτή, μαζική διαδικασία με ξεκάθαρα πολιτικά διακυβεύματα. Κι αν αυτό κάποιους τους φοβίζει, ο επόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ οφείλει τουλάχιστον να αναμετρηθεί στο στίβο των ιδεών. Κάτι τέτοιο προυποθέτει φυσικά την ύπαρξη τουλάχιστον ενός ακόμα συνυποψηφίου και τη διεξαγωγή ουσιαστικού προσυνεδριακού διαλόγου.

Ο επόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επιβάλλεται να συνομιλήσει με όλους αλλά όχι για να εξασφαλίσει την όποια στήριξη προσφέροντας ανταλλάγματα. Για να μπορεί την επόμενη της εκλογής του να συνθέσει συνεκτιμώντας φυσικά και τον πανελλαδικό συσχετισμό των δυνάμεων αλλά απαλλαγμένος από δεσμεύσεις σε ευκαιριακούς συνοδοιπόρους που όποτε φωνάζουν “ζήτω” εννοούν “ζητώ”.

Τέλος, ο επόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ίσως θα έπρεπε να τολμήσει να κατέβει χωρίς εγγυήσεις από το γραφείο του προέδρου. Και να επιδιώξει να πετύχει την εκλογή του με τις δικές του δυνάμεις. Για να μπορεί να λέει ότι είναι αιρετός και όχι διορισμένος. Για να μπορεί να διαφωνήσει, αν χρειαστεί με τη μητέρα παράταξη. Για να μπορεί πάνω απ’ όλα να εκφράζει τη φωνή της νεολαίας εντός της ΝΔ και όχι τη φωνή της ΝΔ εντός της νεολαίας.

Ζητάω πολλά, το ξέρω! Αλλά δεν κομίζω γλαύκα στην Αθήνα. Λέω απλά ανοιχτά αυτά που συζητάμε κατ’ ιδίαν εδώ και χρόνια με φίλους και συνοδοιπόρους. Κι επειδή είμαστε πολλοί αυτοί που βαρέθηκαν να συζητάνε, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να διεκδικούμε. Ίσως και όχι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.