Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός!

Γράφει ο Γιάννης Κίτσος

Αυτό που κάποιοι θεωρούν ως το πιο σημαντικό γεγονός στην πρώιμη ιστορία της Ρωσίας, τη μεταστροφή του πρίγκιπα Βλαδίμηρου στο χριστιανισμό το 988-989 μ.Χ., η οποία ακολουθήθηκε από τη μαζική βάπτιση του λαού του στον ποταμό Δνείπερο, προήλθε από μια επίσκεψη Ελλήνων κληρικών στο Κίεβο και μια αντιπαράθεση μεταξύ θρησκειών που είχε οργανώσει ο Βλαδίμηρος προκειμένου να επιλέξει θρησκεία.

Η αντιπαράθεση δημιούργησε την ανάγκη επίσημων ερευνητικών αποστολών, περιλαμβανομένης και μιας επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη από τη ρωσική ομάδα, η οποία ήθελε να συγκρίνει την ελληνική θρησκεία με όσα είχε δει από το Ισλάμ και το χριστιανισμό της δύσης. Στην επιστροφή τους οι Ρώσοι ανέφεραν στον πρίγκιπα τους ότι η ομορφιά και η μεγαλοπρέπεια των ελληνικών εκκλησιών και θρησκευτικών τελετών ήταν απερίγραπτα όμορφες.

Η ευέλικτη διπλωματία του Βυζαντίου, με την προσήλωση της στο παρόν και τη συχνή προσφυγή της στη δύναμη της ομορφιάς και της μεγαλοπρέπειας, αποτέλεσε το πρότυπο της Δυτικής Ευρώπης. Μέσω της Βενετίας, που για πολύ καιρό παρέμεινε εξαρτημένη από το Βυζάντιο, αλλά και με τις απευθείας επαφές, οι αρχαίες ρωμαϊκές διπλωματικές πρακτικές, με τα ελληνικά και περσικά στοιχεία, έγιναν ο πυρήνας της σύγχρονης ευρωπαϊκής διπλωματικής πρακτικής.

Φαντάζεστε οι Έλληνες του Βυζαντίου να κυκλοφορούσαν με τα σώβρακα και να ήταν κακάσχημοι που θα ήταν σήμερα ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και διπλωματία; Φαντάζεστε που θα ήμασταν σήμερα αν αντί για το χριστιανισμό ο Βλαδίμηρος είχε επιλέξει ως επίσημη θρησκεία του κράτους του το Ισλάμ;;;

Ο Τσίπρας πήγε να επισκεφτεί τον σύγχρονο Ρώσο Βλαδίμηρο (Πούτιν) και αυτό το οποίο είχε να παρατηρήσει ήταν όπως ο ίδιος είπε: «Είναι κατάκτηση ότι μπαίνω σε όλα τα φόρα χωρίς γραβάτα – Από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Κρεμλίνο!», στην εκπομπή «Formula of Power» της Ρωσικής τηλεόρασης ενόψει των συναντήσεων με Πούτιν και Μεντβέντεφ. Και αναρωτιέμαι… Ειλικρινά, ο Τσίπρας είναι ανιστόρητος, αλλά και πόσο;;; Ενδεχομένως να μην γνωρίζει καθόλου από ιστορία, αν και περισσότερο τείνω να πιστέψω ότι αυτός και οι σύντροφοι του επιχειρούν να ερμηνεύσουν και να ξαναγράψουν την ιστορία όπως συμφέρει το κόμμα τους.

Ο Τσίπρας με την παραπάνω του φράση και στάση του θυμίζει τον αυτοκράτορα από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», όχι επειδή επιθυμία του είναι να έχει καινούρια φορεσιά ή και γραβάτα κάθε μέρα, αλλά επειδή ο ράφτης του τον έχει πείσει ότι είναι κατάκτηση ότι μπαίνει σε όλα τα φόρα χωρίς γραβάτα!

Στο παραμύθι με τα ψέματα του ράφτη του, ο αυτοκράτορας, κυκλοφορούσε κάθε μέρα γυμνός και οι υπηρέτες του, οι οποίοι φοβούνταν να πούνε ελεύθερα την γνώμη τους, θαύμαζαν δυνατά τα ρούχα του, τα οποία… δεν υπήρχαν! Το ίδιο έχει πάθει και Τσίπρας με την γραβάτα. Έχει την ψευδαίσθηση ότι, η απουσία γραβάτας, εντυπωσιάζει τους ψηφοφόρους του, αλλά ουσιαστικά είναι γυμνός.

Σύμφωνα με το παραμύθι, μία ημέρα, σε μία παρέλαση, ένα μικρό παιδί, αθώο και χωρίς φόβο, φώναξε δυνατά: «Μα ο αυτοκράτορας είναι γυμνός!», αναδεικνύοντας την όποια ψευδαίσθηση. Μετά από αυτό οι υπηρέτες του απελευθερώθηκαν και άρχισαν να φωνάζουν ότι ο αυτοκράτορας όντως είναι γυμνός.

Ουσιαστικά οι ψηφοφόροι του Τσίπρα, πολλώ δε μάλλον τα στελέχη της κυβέρνησης και κόμματος του, βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τους υπηρέτες του αυτοκράτορα στο παραμύθι του Άντερσεν: ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός – είναι όμως αναγκασμένοι να παίζουν τους κομπάρσους σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, μέχρις ότου γίνει αντιληπτό, ακόμα και στην τελευταία γωνία της ΣΥΡΙΖΑΙΙΚΗΣ δημόσιας συνείδησης, το πόσο αθεράπευτα βλακώδης, αλλά κυρίως καταστροφική για την χώρα, είναι ολόκληρη η παράσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.