Να γίνει δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Η πολιτική εμπεριέχει και το στοιχείο της σύγκρουσης εκτός από εκέινο της διαπραγματευσης και της διαχείρισης .

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ με την υπογραφή του πρωθυπουργού είναι μια επαίσχυντη συμφωνία .

Για την Χώρα ,για τον λαό, για τους Μακεδόνες, για τις επόμενες γενιές .

Το χειρότερο είναι ότι έγινε ερήμην του ελληνικού λαού , ενώ η αναντιστοιχία της απόφασης με την θέληση του λαού φαίνεται από τις ρωγμώσεις που δημιουργούνται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία . Ήδη υπάρχουν αποχωρήσεις στον κυβερνητικό εταίρο και έπονται και άλλες . Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ασφυκτικά πιεσμένη , ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δέχεται αποδοκιμασίες . Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν την δυνατότητα να σταθούν σε εκδήλωση χωρίς γιουχαΐσματα και έντονες λογομαχίες για την στάση τους.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή προς το παρόν . Αυτό έπρεπε να γίνει ήδη και όχι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του να πάρει τις τύχες της χώρας απονομιμοποιήμενοι. Οι πολιτικοί είναι για να κάνουν αυτό που θέλει ο λαός. Από αυτούς εκλέγονται ,από αυτόν ελέγχονται . Σε αυτόν λογοδοτούν . Είναι απορίας άξιο πως ο κ. Τσίπρας παρέκαμψε την μεγάλη πλειοψηφία του λαού ανερυθρίαστα και προκλητικά. Έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες

Πρέπει η Συμφωνία να επικυρωθεί με δημοψήφισμα που θα ισχύσει .

Το άρθρο 44 παρ. 2. καθορίζει 2 είδη δημοψηφίσματος :

  1. “O Πρόεδρoς της Δημoκρατίας πρoκηρύσσει με διάταγμα δημoψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειoψηφίας τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, πoυ λαμβάνεται με πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ.
  2. Δημoψήφισμα πρoκηρύσσεται από τoν Πρόεδρo της Δημoκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νoμoσχέδια πoυ ρυθμίζoυν σoβαρό κoινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημoσιoνoμικά, εφόσoν αυτό απoφασιστεί από τα τρία πέμπτα τoυ συνόλoυ των βoυλευτών, ύστερα από πρόταση των δύo πέμπτων τoυ συνόλoυ και όπως oρίζoυν o Kανoνισμός της Boυλής και νόμoς για την εφαρμoγή της παραγράφoυ αυτής. Δεν εισάγoνται κατά την ίδια περίoδo της Boυλής περισσότερες από δύo πρoτάσεις δημoψηφίσματoς για νoμoσχέδιo. Aν νoμoσχέδιo υπερψηφιστεί, η πρoθεσμία τoυ άρθρoυ 42 παράγραφoς 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή τoυ δημoψηφίσματoς”

Είτε με δημοψήφισμα για εθνικό θέμα έιτε με δημοψήφισμα για κοινωνικό ζήτημα (ανάλογα με την ερμηνεία ! ) η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τον ελληνικό λαό .Έτσι θα γίνει κατανοητό αν η συμφωνία του κ. Τσίπρα εγκρίνεται από το λαό , αν η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας είναι προς το μελλοντικό και το σημερινό συμφέρον του λαού , όπως αυθεντικά εκφράζεται από τον ίδιο τον λαό.

One thought on “Να γίνει δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.