Με συμβατικά όπλα αδύνατο να δώσουμε τη μάχη στον τουρισμό!

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

«Δεν μπορούμε με συμβατικά όπλα να παλέψουμε αυτή την αντισυμβατική μάχη. Χρειαζόμαστε καλά χρηματοδοτικά εργαλεία . Η τοπική οικονομία στηρίζεται στο τουριστικό προϊόν. Από αυτό εξαρτώνται χιλιάδες επιχειρήσεις»

Με την παραπάνω φράση ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικό μιλώντας στο Notosnews και την « Απογευματινή Ενημέρωση» τόνισε την ανάγκη να δοθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις τα σωστά χρηματοδοτικά εργαλεία για να δώσουν φέτος τη μάχη τους. Όχι για να έχουν κέρδος αλλά για να επιβιώσουν και να κρατηθούν μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο.

«Να μην ξεχνάμε πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν τώρα και μετά ξανά τον Απρίλιο του 2021. Να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και 12μηνης λειτουργίας προορισμοί που θα έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο που η Ευρώπη ομιλεί για στοχευμένα για τον τουρισμό μέτρα. Ελπίζουμε πως σε αντίθεση με το παρελθόν ότι θα κινηθεί γρήγορα η Ευρώπη και θα παρέχει τα σωστά χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις του τομέα», δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε το ΞΕΕ και την κατάθεση των προτάσεων του στην κυβέρνηση ο κ. Βασιλικός είπε:

«Από πολύ νωρίς έχουμε τοποθετηθεί βλέποντας την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί. Εκτιμήσαμε την ένταση του προβλήματος. Όπως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα μέτρα δεν πρέπει να είναι στιγμιαία αλλά μεσοπρόθεσμα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όμως και με συμβατικά εργαλεία . Όλοι κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Η Ευρώπη όμως δεν μας έχει συνηθίσει σε γρήγορους ρυθμούς,Ως φορείς κινηθήκαμε νωρίς για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υποβάλαμε προτάσεις που στόχο έχουν να λειτουργήσει όπως πρέπει ο τουρισμός και να κρατηθούν και οι ισορροπίες. Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ξενοδοχείων των επισκεπτών και της κοινωνίας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων».

Όσο για τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν φέτος ο κ. Βασιλικός είπε:

« Δεν έχουμε μετρήσει ακόμη τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν. Αυτό θα το κάνουμε αφού ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα και το συνολικό πακέτο στήριξης προς τον τουρισμό. Για να λάβουν τις αποφάσεις τους οι ξενοδόχοι θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία».

Σε ερώτηση για τις αγορές από τις οποίες οι ξενοδόχοι μπορούν να αντλήσουν πελάτες ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε:

«Αυτά είναι τα ερωτηματικά στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε ως κλάδος. Οι βασικοί τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού είναι οι χώρες που αντιμετώπισαν και το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πανδημία. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι δεν μπορούμε από εκείνα ελπίζουμε πολλά πράγματα. Κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθούν. Όμως να μην κτίζουμε σενάρια. Δεν υπάρχει σύγκριση φέτος με αυτά που ξέραμε. Να σώσουμε φέτος ότι μπορούμε να είμαστε παρόντες στον τουριστικό χάρτη και να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Να μην γκρεμίσουμε ότι κτίσαμε, Να κρατηθούμε και να δώσουμε τη μεγαλύτερη μάχη για τη σεζόν του 2021».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.