Μαρία Πανοηλία: Το σωστό ερώτημα είναι “γιατί απέχεις από τα κοινά;”

Η δικηγόρος Μαρία Πανοηλία, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Δυτική Αττική, απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

  1. Πρώτη φορά υποψήφια με τη ΝΔ στη Δυτική Αττική.  Τι ωθεί έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί τόσο ενεργά με την πολιτική; 

Η διάθεση για προσφορά στον τόπο του, στους συμπολίτες του. Ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν μια απόφαση που ήρθε ομολογώ ομαλά. Πάντα ένιωθα την ανάγκη να συμμετέχω και να μιλάω με τους συμπολίτες μου για όσα τους απασχολούν, να βρούμε λύσεις και διεξόδους για τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει προέλθει από τα φοιτητικά μου χρόνια ως μέλος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, θέτοντας εκεί τις πρώτες βάσεις. Το 2019 έλαβα την απόφαση να κατέλθω στην τοπική αυτοδιοίκηση σε μια δύσκολη περίοδο για την πόλη μας τη Μάνδρα καθώς είχε «χτυπηθεί» από τις πλημμύρες και ένιωθα την ανάγκη ότι οι παθογένειες αυτές μπορούν να αλλάξουν μόνο με τους νέους στο επίκεντρο. Το σωστό ερώτημα είναι ‘γιατί απέχεις από τα κοινά;’. Θεωρώ ότι η συμμετοχή, ειδικά των νέων στα κοινά και η ενεργός ενασχόληση με την πολιτική θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και όχι το ζητούμενο. Η μιζέρια και η γκρίνια δεν πρέπουν στους νέους ανθρώπους. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ίδια τη ζωή. Και να μην αφήνουμε μόνο τους άλλους να αποφασίζουν γι’ εμάς αλλά να είμαστε μέρος της διαμόρφωσης του μέλλοντος της πατρίδας τους, του δικού μας μέλλοντος

  1. Ποιες είναι οι παραπάνω δυσκολίες της εκλογικής διαδικασίας για έναν πρωτοεμφανιζόμενο, και δη μια γυναίκα, και πώς μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους να τον/την επιλέξουν;

Έχω την τιμή να είμαι υποψήφια βουλευτής και μάλιστα η νεότερη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, εκπροσωπώντας την Δυτική Αττική, τον τόπο από τον οποίο κατάγομαι τη Μάνδρα. Στην αρχή, δυσκολεύτηκα δεν σας κρύβω, σε έναν σκληρό και ήδη  δομημένο χώρο είναι δύσκολο να είσαι διαφορετικός. Δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα κάποια δυσκολία λόγω του φύλου μου το αντίθετο θα έλεγα. 

Η καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μου και το γεγονός ότι ζώ και δραστηριοποιούμε στη Δυτική Αττική, δηλαδή γνωρίζω εκ των έσω τα προβλήματα μας, έθεσε τα θεμέλια μιας σχέσης εμπιστοσύνης και σεβασμού. Και αυτό ξέρετε είναι το πιο σημαντικό γιατί την επόμενη μέρα θα περπατάμε στον ίδιο δρόμο, θα ανταλλάσσουμε τη Καλημέρα μας. 

  1. Ποια θεωρείς τα κυριότερα προβλήματα της Δυτικής Αττικής και ποιες θα είναι οι τρεις κορυφαίες προτεραιότητες σου, εφόσον εκλεγείς; 

Τα προβλήματα που μαστίζουν τη Δυτική Αττική αν επιδιώξουμε να τα θέσουμε σε μια σειρά είναι το περιβάλλον, η ασφάλεια και φυσικά η ανεργία. Στο περιβάλλον, έχουμε μια μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Φυλής, την έγκριση της επένδυσης της Ανάπλασης της Χωματερής και τη δημιουργία Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο θέμα της ασφάλειας, έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα αστυνομικά μας τμήματα, όμως,  χρειάζεται κι άλλο. Οι θέσεις εργασίας, ένα ευαίσθητο θέμα, γιατί θέλω όλα τα παιδιά του τόπου μας να μένουν  εδώ. Έχουν γίνει  μεγάλα βήματα που θα οδηγήσουν σε πολλές και καλές θέσεις εργασίας όπως η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου Πεδίου. 

Προτεραιότητα, και όσον αφορά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θεωρώ ότι  έχουν η κοινωνική πολιτική, η ασφάλεια, η Υγεία, τα έργα υποδομής, αλλά και ο πολιτισμός, που μπορεί να γίνει η πυξίδα για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Δυτική Αττική, ενόψει μάλιστα των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Ελευσίνα 2023».

  1. Τι θα έλεγες σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι όλοι είναι ίδιοι και επιλέγει να απέχει; 

Δεν ξεχνάμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν αγωνιστεί για να έχουμε εμείς το δικαίωμα της ελευθερίας και αυτό να εκφράζεται σε δικαίωμα ψήφου για την επιλογή εκπροσώπων σε κάθε πολιτική διαδικασία.  Παροτρύνω τους  συμπολίτες μου, τους συνομηλίκους μου, σε συζητήσεις σε παρέες και διάφορες συγκεντρώσεις, σε πολιτική και όχι απαραίτητα κομματική οργάνωση, να αποκτήσουν ενημέρωση και να αποφασίσουν συμμετέχοντας ενεργά.

Η ψήφος δεν είναι μια απλή υπόθεση, αφορά τις ζωές όλων μας. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αυστηρά για την απόφασή μας μπροστά στην κάλπη, αφορά το μέλλον και τις ζωές μας.  

  1. Πώς θα αποκτήσει η νέα γενιά ξανά την αισιοδοξία και θα πάψει να ψάχνει διέξοδο εκτός Ελλάδας; 

Η Κυβέρνηση ΝΔ στήριξε τους νέους στην πράξη, με μέτρα και πολιτικές, όπως το πρώτο ένσημο και το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, δίνοντάς τους ευκαιρίες να δημιουργήσουν στην αγορά εργασίας και να ξεκινήσουν δυναμικά τη ζωή τους.

Η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίστηκε γενναία με τις εκδόσεις των Fuel Pass & Power Pass, που ανακούφισαν σε μεγάλο βαθμό τους συμπολίτες μας. 

Αλλά και μιλώντας για τη Δυτική Αττική, είδαμε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε έργα για τη μείωση της ανεργίας όπως είναι η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που θα κρατήσει όχι μόνο τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα αλλά κυρίως στον τόπο τους.

  1. Τι λείπει, θεσμικά και κοινωνικά, για να μιλάμε για πλήρη ισότητα των φύλων; 

Τα στερεότυπα δυστυχώς υπάρχουν. Ναι μεν υπάρχει ισότητα αλλά όχι στην πράξη. Δεν θα ακούσετε ποτέ για πετυχημένο άντρα, ότι κάποιος τον βοήθησε. Σε μια γυναίκα σχεδόν πάντα θα προσπαθήσουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από την επιτυχία της. 

 Σε αυτές τις εκλογές  Στηρίξτε γυναίκες, ψηφίστε γυναίκες.  Είναι ζήτημα δημοκρατίας που δείχνει την πρόοδο μιας κοινωνίας. Στις πρόσφατες εκλογές του 2019 είχαμε γυναίκες δημάρχους αλλά και στη κεντρική πολιτική σκηνή επικράτησαν γυναικείες παρουσίες τόσο σε θέσεις Υφυπουργών,  Υπουργών, Γενικών Γραμματέων αλλά και βουλευτών. Ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε Γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας.  Ήδη από το 1975 κατοχυρώνεται συνταγματικά η ισότητα και έχουμε ψηφίσει πάρα πολλούς νόμους για την ενδοοικογενειακή βία, τη στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας, την ισότητα στις Δομές, νόμους που αφορούν την οικογένεια και την γυναίκα περισσότερο.

 Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο αλλά στην πράξη απέχουμε πολύ γι’ αυτό παραμένει επίκαιρη και η όποια συζήτηση. Το σημερινό ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από πολλές γυναίκες και μάλιστα νέες σε ηλικία. Το ζήτημα όμως δεν είναι να υπάρχουν μόνο στο ψηφοδέλτιο αλλά να τους δίδεται και η τιμητική ψήφος από τον λαό να τον υπηρετήσουν. Για να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους, όλοι είναι απαραίτητοι, άνδρες και γυναίκες. Χρειάζεται ισότιμη συνεργασία για τον κοινό μας σκοπό: την κοινωνική ευημερία και την πρόοδο της τοπικής μας κοινωνίας. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας. 

  1. Και μια γενικότερη ερώτηση. Ποιοι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών και πώς απαντά σε αυτό η ΝΔ;

Το διακύβευμα των εκλογών είναι το εάν θα επιλέξουμε την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση. 

Καλούμαστε να διαλέξουμε αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά σε μία πορεία προόδου, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας & εθνικής αυτοπεποίθησης ή αν θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της μιζέριας, των υψηλών φόρων, των ανοικτών συνόρων.

 Στην αφερεγγυότητα, τον καιροσκοπισμό και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα αντιπαραθέτουμε τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τις ηγετικές ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μ’ αυτόν στο τιμόνι η κυβέρνησή μας διαχειρίστηκε τις τεράστιες προκλήσεις των τελευταίων ετών, όπως τα γεγονότα στον Έβρο, την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση

Οι Έλληνες έχουν πλέον όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους για να συγκρίνουν και να κρίνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.