Μακριά και Αριστερά

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Το ΠΑΣΟΚ με το συνέδριο του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Οι εσωκομματικές του διεργασίες βέβαια δεν τελειώνουν εδώ, απεναντίας θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο. Θα ολοκληρωθούν με την ίδρυση νέου ‘ενιαίου’ φορέα της κεντροαριστεράς (πολύ ενιαίου μιας που συνεχίζουν να υπάρχουν Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ) και την εκλογή νέου αρχηγού. Το βασικό μήνυμα ωστόσο δόθηκε στο συνέδριο και λογικά δε θα αλλάξει: Forza αριστερά.

Φυσικά δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Η επιστροφή Παπανδρέου λίγους μήνες πριν είχε δείξει ξεκάθαρα το δρόμο. Το ΠΑΣΟΚ πλέον και επισήμως επιζητά να ξαναβρεί τον αριστερό του χαρακτήρα. Η προαιώνια διαμάχη κεντρώων εκσυγχρονιστών, που σήμερα κατά βάση εκπροσωπούνται από Βενιζέλο και Ανδρουλάκη, και σοσιαλιστών του παλαιού ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπούνται από Φώφη και Παπανδρέου συνεχίζεται ακόμα. Οι διεργασίες αυτής της περιόδου είναι ένα ακόμα επεισόδιο. Σήμερα κυρίαρχη μερίδα είναι η δεύτερη, και επιλέγει το δρόμο της αριστεράς.

Φυσικά επειδή μιλάμε για πολιτική δεν πρόκειται για μια επιλογή που έγινε με αμιγώς ιδεολογικά κριτήρια. Το αληθινό κίνητρο είναι η επαναπροσέγγιση του κόσμου που έχασε το ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι σήμερα. Είναι μια στρατηγική επιλογή της Φώφης Γεννηματά που υπαγορεύεται από την ύπαρξη δεξαμενής απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί ή και αντιδεξιοί, αλλά και από την ύπαρξη μεγάλου ανταγωνισμού στο χώρο του κέντρου, απ’ όταν εμφανίστηκε ο παράγοντας Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κινηθεί εκεί όπου υπάρχουν ψηφοφόροι και ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος.

Πέραν όμως από τους ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς περί αριστεράς και κέντρου, που στην πράξη έχει πολλάκις αποδειχτεί ότι ελάχιστη σημασία έχουν, ακόμα σημαντικότερος παράγοντας είναι η σύνθεση αυτού του αριστερού κοινού που θέλει να προσεγγίσει πάλι το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται για ιδεολόγους αριστερούς που απογοητεύτηκαν από την ασυνέπεια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναζητούν στέγη. Οι ιδεολόγοι αριστεροί κατά βάση βρίσκονται σε άλλα κόμματα και από το ΠΑΣΟΚ είχαν φύγει πολύ πριν το 2009. Πρόκειται κατά βάση για άτομα που ως ‘αριστεροί’ θέλουν ένα κράτος να φροντίζει για αυτούς. Θέλουν παροχές, επιδόματα, διορισμούς, ρουσφέτια. Και κυρίως θέλουν να μην αγγίζει κανείς τα προνόμιά τους. Αν έπρεπε να παρουσιαστούν ως ομάδες θα ήταν συνδικαλιστές, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και μικροεπιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι και γενικά κάθε είδους ομάδα που περιμένει λαμβάνειν από το δημόσιο τομέα. Θέλουν να κερδίζουν από το κράτος, για αυτό έχουν μάθει να αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί. Δε θέλουν να επεμβαίνει το κράτος λιγότερο ούτε να μπαίνει χέρι στα προνόμιά τους, για αυτό δηλώνουν αντιδεξιοί. Μέχρι το 2009 βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ γιατί από αυτό είχαν να κερδίσουν και αυτό εκπροσωπούσε τα συμφέροντά τους. Το εγκατέλειψαν μετά το 2010, όταν με τις πολιτικές του μνημονίου άρχισε να τους θίγει ή και όταν απλά διαπίστωσαν ότι δε μπορεί πλέον να τους εξυπηρετεί. Και μεταπήδησαν μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούσε. Μέχρι να απογοητευθούν ξανά και να βρεθούν πάλι σε αναζήτηση στέγης.

Όπως γίνεται αντιληπτό για να προσεγγίσει αυτό το κοινό η Φώφη θα τους υποσχεθεί αυτά που θέλουν. Ίσως όχι φανερά, δε θα το υποστηρίξει σαν πολιτική, θα τους τάξει όμως διορισμούς, ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις, και θα τους δώσει ό, τι μπορεί για να τους κρατήσει. Τηρώντας την παράδοση του παλιού ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει μια πολιτική με έμφαση στον κρατισμό και αρνητική σε οποιαδήποτε ριζική μεταρρύθμιση που θα θίγει προνόμια και θα ανοίγει την αγορά.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα:

Η πορεία που διάλεξε η Φώφη για το ΠΑΣΟΚ είναι παντελώς ασύμβατη με της ΝΔ. Ίσως να συμφέρει γιατί αφήνει περισσότερο χώρο στο κέντρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν όμως προσεγγίσει ξανά αυτό το κοινό οποιαδήποτε συνεργασία μαζί της καθίσταται αδύνατη. Θα είναι απλά ένα εσωτερικό εμπόδιο σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, είναι το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ. Η ΝΔ δε μπορεί να βασίζεται σε αυτό. Μοναδική λύση η αυτοδυναμία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.