Κλείνει το λιμάνι της Πάτμου για τα γκρουπ τουριστών από την Τουρκία

Κλείνει πλέον το λιμάνι της Πάτμου για τα γκρουπ τουριστών που έρχονται από χώρες που εμπίπτουν στη Συνθήκη Σέγκεν στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία.

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Αυτό γίνεται όπως εξήγησε στο LastPoint.gr ο δήμαρχος της Πάτμου κ. Λευτέρης Πέντες  για την ασφάλεια και την προστασία των τουριστών αλλά και των κατοίκων του νησιού από τον κορονοϊό που έχει εξελιχθεί σε πανδημία. 

«Δεν γινόταν να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό. Αποφασίσαμε και μάλιστα ομόφωνα   να μην δεχόμαστε πλοιάρια με γκρουπ τουριστών από χώρες που εμπίπτουν στη συνθήκη Σέγκεν. Το δημοτικό συμβούλιο με την απόφαση του ζητά από τον πρωθυπουργό τους αρμόδιους υπουργούς και τον Περιφερειάρχη  την άμεση λήψη του μέτρου της μη προσέγγισης στο λιμάνι της Πάτμου πλοίων που μεταφέρουν γκρουπ τουριστών από χώρες της συνθήκης Σέγκεν», δήλωσε στο LastPoint που επικοινώνησε μαζί του ο δήμαρχος Πάτμου κ. Λευτέρης Πέντες. 

Η σχετική απόφαση ελήφθη σήμερα Σάββατο 14 Μαρτίου  από το δημοτικό συμβούλιο του νησιού και αναρτήθηκε ήδη στο διαδικτυακό τόπο « Διαύγεια» με αριθμό : ΑΔΑ ΩΓ36ΩΞΦ-ΝΤΨ.

Ενήμερος για την απόφαση των  μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος. 

Στην σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στην Πάτμου και στην αίθουσα του δημοτικού καταστήματος Χώρας σήμερα 14η του μηνός Μαρτίου του έτους 2020 ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 συνήλθε σε έκτακτη  ( δια περιφοράς) συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Πάτμου κατόπιν της αριθμ, 1444/10-32020 έγγραφο  67 παρ 5.1 και 167 παρ 1,2 του Ν 3852/2010 ( ΦΕΚ Α/87/7-6-2010). Διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία αφού επί συνόλου  δεκαεπτά μελών ευρέθησαν παρόντα δεκατέσσερα (14) παρισταμένου και του κ, Δημάρχου.

Παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι: Κωνσταντάς Μιχαήλ  Μπούκλας Σεραφείμ, Κουτούζος Νικόλαος, Κάνιαρου Ειρήνη, Κάβουρας Δημήτριος, Στόικος Γρηγόρης, Μίχας  Νικόλαος, Γαμπιέρης Αντώνης Κλεούδη Ανθούλα, Τσαμπαλάκης Νικήτας , Κοκκώνης Ελευθέριος, Σημαντήρης Ιωάννης, Μαραβέλια Μαρία, Βέργος Παναγιώτης.

Απουσίαζαν οι Μαύρου Νομική  Μαυρόγαλου Ελένη, Γρύλλης Εμαννουήλ.

 Παρίσταται επίσης η προισταμένη του τμήματος διοικητικών υπηρεσιών για την  τήρηση των πρακτικών. Ο πρόεδρος εισηγήθηκε το 2ο θέμα  της ημερήσιας διατάξεως  και έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου :

  1. Την με ημερομηνία 14/3/2020 εισήγηση του κ Δημάρχου η οποία έχει ως κάτωθι:

Θέμα : Εισήγηση λήψης απόφασης  λήψης μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό 

Στο πλαίσιο των  μέτρων που λαμβάνει το κράτος  για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό  και στην υποχρέωση που έχουμε εμείς ως δημοτική αρχή  να πράξουμε τα απαραίτητα για τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων  και δημοτών του νησιού μας, θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να ζητήσουμε από το κράτος να συμπεριλάβει στα μέτρα που συνεχώς ανακοινώνει τη μη προσέγγιση πλοίων που μεταφέρουν  γκρουπ μαζικούς τουρίστες στο λιμάνι της Πάτμου και προέρχονται από χώρες της Συνθήκης Σέγκεν ( προσωρινό κλείσιμο της Πόλης για τα συγκεκριμένα πλοία).

Για το λόγο αυτό συγκαλείται σήμερα εκτάκτως  το δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς  σύμφωνα με την εγκύκλιο 18200/13-3-2020 του υπουργείου Εσωτερικών και σας ζητώ να λάβετε απόφαση για τα κάτωθι:

  1. Να σταλεί αίτημα  στους αρμοδίους φορείς ( Πρωθυπουργό, υπουργείο Εξωτερικών. Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,  υπουργείο Τουρισμού, υπουργείο Εσωτερικών, Ε.Ο.Δ.Υ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου) με το οποίο να  αιτείται το δημοτικό συμβούλιο την άμεση λήψη μέτρου της μη προσέγγισης στο λιμάνι της Πάτμου πλοίων που μεταφέρουν  γκρουπ ( μαζικούς τουρίστες) και προέρχονται από χώρες της Συνθήκης Σέγκεν , ήτοι κλείσιμο της Πύλης του Σέγκεν της νήσου Πάτμου  για τα παραπάνω αναφερόμενα πλοία και μέχρι την άρση των λοιπών μέτρων που έχει λάβει το κράτος για την πρόληψη και τη προστασία  από τον κορωναϊό. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία»

Κατόπιν ο  πρόεδρος κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Το δημοτικό συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση  και αφού έλαβε υπόψη του :

Την εισήγηση του δημάρχου κ. Ε Πέντε

 Το άρθρο 93 του  Νόμου 3463/2006 ( ΔΚΚ)

Το νόμο 3852/2010  ( ΦΕΚ Α 87/7-6-2010)

 Το νόμο  4555/2018 ( Α 133)

Το νόμο 4623/2019 ( Α134)

Την εγκύκλιο  93/601173/23-8-2019

Αποφασίζει Ομόφωνα

Αιτείται στους στους αρμοδίους φορείς ( Πρωθυπουργό, υπουργείο Εξωτερικών. Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,  υπουργείο Τουρισμού, υπουργείο Εσωτερικών, Ε.Ο.Δ.Υ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου) με το οποίο να  αιτείται το δημοτικό συμβούλιο την άμεση λήψη μέτρου της μη προσέγγισης στο λιμάνι της Πάτμου πλοίων που μεταφέρουν  γκρουπ ( μαζικούς τουρίστες) και προέρχονται από χώρες της Συνθήκης Σέγκεν , ήτοι κλείσιμο της Πύλης του Σέγκεν της νήσου Πάτμου  για τα παραπάνω αναφερόμενα πλοία και μέχρι την άρση των λοιπών μέτρων που έχει λάβει το κράτος για την πρόληψη και τη προστασία  από τον κορωναϊό».

Η απόφαση πήρε αριθμό 29/2020 και θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.