Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση
Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης *
Η βεντάλια των διεκδικήσεων και των προκλήσεων της Άγκυρας είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Αλλά ως χώρα και πολιτικό σύστημα δεν πήραμε δύσκολες αποφάσεις, γιατί πάντα κοιτούσαμε το πολιτικό κόστος και τώρα ήρθαμε αντιμέτωποι με τα προβλήματα αυτής της αβελτηρίας στα εθνικά θέματα.
Είχαμε το 1987 το Σισμίκ που μπορούσε να οδηγηθεί η κατάσταση σε πόλεμο, αλλά δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το ιστορικό «mea culpa» για την συνάντηση με τον Οζάλ.
Το 1996 τα Ίμια ήταν πάλι ένα γεγονός τετελεσμένων της Άγκυρας και από τότε η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό Αιγαίο τής ανήκει και αφήνει σε εμάς μόνο την Σαμοθράκη και κάτι άλλα νησιά.
Το θεώρημα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι το αποτέλεσμα μίας εξωτερικής της Ελλάδας που φοβόταν και αντιμετώπιζε την Τουρκία ότι είναι μία ήρεμη δύναμη. Αλλά ο Ερντογάν άλλαξε άποψη και είπε να κάνει μία επίδειξη ισχύος.
Θέλει να ξεπεράσει τον Κεμάλ και να αφήσει ο ίδιος ένα άλλο αποτύπωμα στην ιστορία της Τουρκίας. Οι βίαιες επιχειρήσεις προς τους Κεμαλιστές της χώρας του, οι επιχειρήσεις στην Συρία, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης είναι μερικές αναθεωρητικές και νεοοθωμανικές βλέψεις του προέδρου της Τουρκίας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι «η μη συζήτηση με την Τουρκία σημαίνει πόλεμος.» Πρέπει πάντα να συζητάμε, γιατί δεν θέλουμε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε τι κατεύθυνση παίρνει.
Η Ευρώπη τι λέει όμως για όλα αυτά; Η Γερμανία λέει ότι η «Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας, ο Τραμπ λέει ότι «αγαπάει την Τουρκία και ότι θα γίνει ένα καλό μέλος του ΝΑΤΟ.» Από εκεί που έλεγε ότι θα καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας.
Η Ελλάδα είναι μόνη της, αλλά πρέπει να συμμετέχει σε όλα τα διεθνή σχήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πιο δύσκολη αποστολή και είναι τα ελληνοτουρκικά και όχι η οικονομία. Τα ήρεμα νερά έγιναν φουσκωμένα. Η κατάσταση θέλει ψυχραιμία, ρεαλισμό και όχι διχασμό.
Και κάτι ακόμη, η Τουρκία μιλάει για την μειονότητα της Θράκης που είναι κατά την Τουρκία «Τουρκική μειονότητα» και όχι «Μουσουλμανική μειονότητα», όπως ορίζει αυστηρά και καθαρά η συνθήκη της Λωζάννης.
Τι κάνουμε εάν δούμε γεωτρύπανο στο Καστελόριζο ή στην Κρήτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Φουάτ Οκτάι;
Θα αναζητήσουμε έναν Χόλμπρουγκ στην άλλη πλευρά της γραμμής, αλλά θα υπάρξει;
*Απόφοιτος του ΔΠΘ του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στην Ρουμανική γλώσσα και μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωαπαϊκές Σπουδές Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.