Φωκίωνος Νέγρη…

Η Φωκίωνος Νέγρη όταν ήταν ρέμα! Ποιος ήταν ο φιλεργατικός υπουργός Φωκίων Νέγρης που έδωσε το όνομά του στην πλατεία και ανακάλυψε μια βυθισμένη πόλη…

Τη δεκαετία του ’60 η Φωκίωνος Νέγρη ήταν από τους πιο δημοφιλείς δρόμους της πόλης. Ήταν η ελληνική via veneto, όπου σύχναζαν «οι αστέρες» και λαμπροί ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου. Αποτέλεσε στέκι καλλιτεχνών και τόπο γυρισμάτων για τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν η έμπνευση για τον τίτλο της ταινίας «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη», με πρωταγωνιστή τον Άλκη Γιαννακά και την ταινία «Η ωραία των Αθηνών». Το ζαχαροπλαστείο «Σελέκτ» το νυχτερινό κέντρο «Κουίντα» και  το «Ιγκλού», ήταν από τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης, όπου σύχναζε η αφρόκρεμα της Αθήνας….

Ο δρόμος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’30 πάνω στο ρέμα Λεβίδη, το οποίο είχε πάρει το όνομά του από μια βυζαντινή οικογένεια. Το ρέμα ξεκινούσε από τα Τουρκοβούνια και κατέληγε εκεί που βρίσκεται σήμερα ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη.

Αρχές του 20ου αιώνα στο ίδιο σημείο υπήρχε η «Μεγάλη Βρύση»,  που ήταν πέτρινη με πολλούς κρουνούς, όπου ήταν φυτεμένες δύο πανύψηλες λεύκες. Η οδός σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή. Τριγύρω στήθηκαν σιντριβάνια και χώροι πρασίνου, γι’ αυτό την αποκάλεσαν και «πράσινη  λεωφόρο». Οι πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου και τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια προσέδιδαν αίγλη στην περιοχή.

Ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη ξεκινάει από την πλατεία, καταλήγοντας στην οδό Δροσοπούλου Όπως έγραφε ο συγγραφέας και κάτοικος της περιοχής, Μένης Κουμανταρέας: «Μπορεί παλιότερα να κυλούσαν γάργαρα νερά σ’ αυτόν το δρόμο, μπορεί να ήταν σημείο συνάντησης κάποιων καλλιτεχνών, μπορεί οι αστοί τότε να βρίσκονταν στο απώγειό τους. Όμως και τώρα πόσο ενδιαφέρον έχει ο πεζόδρομος και πόση ποικιλία.

Μπορεί τα παραδοσιακά κάστρα να έπεσαν. Μπορεί… μπορεί…. Το υπόγειο Ingloo, ναός του ροκ στη Δροσοπούλου, όπου ανάμεσα σε άλλους άγνωστους εμφανίστηκε και ο Έρικ Κλάπτον. Η «Κουίντα» πενήντα μέτρα από την πλατεία Κυψέλης ένα από τα πρώτα στριπτιζάδικα όπου μεταξύ άλλων γνωστών, τραγούδησε και ο Λούτσιο Ντάλα

Ο Φωκίων Νέγρης καταγόταν από την οικογένεια των Υψηλάντιδων  Η οδός πήρε το όνομά της από τον Φωκίωνα Νέγρη, πρώτο πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Νέγρης γεννήθηκε το 1846 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόγονος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Μεγάλωσε στο Παρίσι και σπούδασε Μαθηματικά στη Σορβόνη. Το 1904 έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη, καθώς εντόπισε στη θάλασσα της Ελαφονήσου το Παυλοπέτρι, την παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Ο

Νέγρης περιέγραψε την υποβρύχια πολιτεία, αλλά τα μέσα της εποχής δεν επέτρεψαν να αναδειχθούν τα ευρήματα του βυθού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πόλη καταποντίστηκε από σεισμό 8 Ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ. Άλλοι προσδιορίζουν το γεγονός στο 375 μ.Χ. Ήταν δήμαρχος Λαυρίου και διευθυντής της Εταιρείας των Μεταλλουργείων του Λαυρίου. Συνεργάστηκε με τον Χαρίλαο Τρικούπη και διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ζαίμη. Εμπνεύστηκε τον σωτήριο νόμο ΒΩΜΑ «περί περιθάλψεως των εν τοις μεταλλείοις και μεταλλουργείοις παθόντων και των οικογενειών αυτών» και ήταν υπέρμαχος της χάραξης μιας νέας πολιτικής για τα εργασιακά.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ για τον Νέγρη, «Είναι αξία όχι συνήθης εις την Ελλάδα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των ολίγων πολιτευτών όσοι εξ ίσου αγαπώνται από την ανεπτυγμένην τάξιν και από τον λαό». Ο Νέγρης πέθανε το 1928 και η πολιτεία τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στη κεντρική οδό της Κυψέλης. Πηγή φωτογραφιών: Η Αθήνα μέσα στον χρόνο…

ΠΗΓΗ: Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.