Η ψήφος πάνω από τα φέρετρα

Γράφει ο Γιάννης Πήλιουρας, Διεθνολόγος

Μάτι 2018. 100 νεκροί εκατοντάδες εγκαυματίες και τραυματίες, χιλιάδες περιουσίες και ζωές κατεστραμμένες.

Αυτό το ζοφερό σκηνικό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει κατευνάσει ούτε στο ελάχιστο το αίσθημα οργής και αγανάκτησης των θυμάτων.

Οι άμεσα πολιτικοί υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμα. Δύο από αυτούς είναι ο Ηλίας Ψινάκης και η Ρένα Δούρου. Μπορεί για εκείνους να είναι μια άτυχη στιγμή που έτυχε να προκύψει στην θητεία τους. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Στην πραγματικότητα, όταν αποφασίζει κανείς να ασκήσει καθήκοντα και να έχει τα προνόμια που έχουν αυτές οι θέσεις, οφείλει να γνωρίζει εκ των προτέρων τις άμεσες υποχρεώσεις του γιατί στα χέρια του κρατά ουσιαστικά ανθρώπινες ζωές!

Οι απαντήσεις «δεν είναι δική μου ευθύνη» ή «εγώ τώρα ανέλαβα» δεν είναι επαρκείς αφού γνωρίζουν όλοι εκ των προτέρων τις ελλείψεις και τα χρόνια προβλήματα (ή τουλάχιστον αυτό οφείλουν να κάνουν) που καλούνται -υποτίθεται- να επιλύσουν.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούν οι Έλληνες τη σημασία της επιλογής στα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στην Αυτοδιοίκηση. Η επιλογή του Ηλία Ψινάκη με όρους glamour και της Ρένας Δούρου με όρους επανάστασης και κόντρας στο παλαιό πολιτικό σύστημα κόστισε ανθρώπινες ζωές. Η ανάδειξη ικανών, έμπειρων και διαβασμένων αντιπροσώπων στην εξουσία δεν πρέπει να είναι απλά ένα ευχολόγιο αλλα η προτεραιότητα κάθε πολίτη έχοντας στο νου του ότι αυτός που θα ψηφίσει αύριο μπορεί να είναι εκείνος που θα αποσοβήσει μια καταστροφή ή να διαχειριστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ψήφος πάνω από τα φέρετρα των αδικοχαμένων συμπολιτών μας οφείλει να είναι σοβαρή, τεκμηριωμένη και διορθωτική σε σχέση με την ψήφο της αδιαφορίας ή της πλάκας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.