Μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί…

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Οι χιλιάδες καρκινοπαθείς τελικού σταδίου πρέπει να ζήσουν με αξιοπρέπεια και υποστήριξη

Τι είπε ο Πνευματικός; Ο,τι έχει πει η Λινού που σήκωσε πρώτη την πέτρα του αναθέματος. Υποκρισία; Κρίμα τόσες προσευχές και γονυκλισίες στα μοναστήρια. Αλλά δεν το είπαν μόνον ο Πνευματικός και η Λινού. Το λένε, μεταξύ τους, όλοι οι γιατροί: Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας είναι ακριβά, δεκάδες χιλιάδες ευρώ το καθένα, επιβαρύνοντας τα οικονομικά της Υγείας, είτε είναι ΕΦΚΑ είτε ασφαλιστικά ταμεία και εταιρίες.

Πώς όμως λες στην οικογένεια ενός ασθενούς ότι «δεν του χορηγούμε χημειοθεραπεία στο τελικό στάδιο;» Χιλιάδες έρευνες αποδεικνύουν ότι η χορήγηση χημειοθεραπείας στο τελικό στάδιο του καρκίνου επιβαρύνει τον ασθενή! Το ζήτημα είναι: Το κράτος του εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις αξιοπρέπειας, αναλγησίας, την επιστημονική φροντίδα που απαιτεί η κατάστασή του; Οχι! Απλά, η Ελλάδα είναι καθυστερημένη σε ό,τι έκαναν όλες οι χώρες, ακόμη και του πρώην ανατολικού μπλοκ. Π.χ. Η Ρουμανία, εδώ και τριάντα χρόνια παρέχει πρότυπη Ανακουφιστική Φροντίδα.

Πράγματι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρθηκε για τη θέσπισή της. Συζητήθηκε το νομοσχέδιο εκτενώς στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να προωθηθεί αμέσως στη Βουλή. Πέρασε το τελευταίο εξάμηνο πριν από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε! Εγραφα και ξανάγραφα -έχοντας χάσει από καρκίνο τον πατέρα μου στα οκτώ μου χρόνια, και αργότερα τη μητέρα μου- να βγουν γρήγορα οι εξουσιοδοτικές πράξεις γιατί οι χιλιάδες καρκινοπαθείς τελικού σταδίου πρέπει να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να πονούν, με την απαραίτητη νοσηλεία, την ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη. Δεν βγήκαν. Ελπίζω, μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Υπάρχει στην Ελλάδα παράδειγμα Ανακουφιστικής Φροντίδας; Η « Γαλιλαία» στη Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, η οποία δημιουργήθηκε χάρη στις ειδικές σπουδές και στην προσφορά του πατρός Νικόλαου Χατζηνικολάου. Διευθύνεται από την εξαιρετική ογκολόγο, με μακρά θητεία στον Αγιο Σάββα, την κ. Αλίκη Τσερκέζογλου, με ειδικές σπουδές, τεράστια εμπειρία και μοναδική εθελοντική προσφορά, έχοντας συστήσει μια μοναδική διεπιστημονική ομάδα. Η «Γαλιλαία» προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της δωρεάν σε καρκινοπαθείς και σε περιστατικά σπάνιων μυικών παθήσεων. Φιλοξενεί ανθρώπους που «φεύγουν», προσφέροντάς τους την πιο εξελιγμένη μορφή ανακουφιστικής φροντίδας, ενώ παρέχει και κατ’ οίκον νοσηλεία, φροντίζοντας ψυχολογικά και τις οικογένειές τους. Θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα; Η «Γαλιλαία», μονάδα υποδειγματική ανακουφιστικής φροντίδας, έχει την τεχνογνωσία.

Πώς τα βγάζει πέρα η Μητρόπολη Μεσογαίας; Φιλάνθρωποι στηρίζουν αλλά τα χρήματα ποτέ δεν φτάνουν. Ωσπου να εφαρμοστεί ο νόμος, το Δημόσιο, τα ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρίες, δεν καταβάλλουν για τους ασφαλισμένους τους που νοσηλεύονται στη «Γαλιλαία» εκείνα που πληρώνουν στα δημόσια νοσοκομεία, στις ιδιωτικές κλινικές. Θα ήταν η δίκαιη λύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άνθρωπος με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα υγείας. Ας μην περιμένει από τις δημόσιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας… «θαύματα». Το ξέρει. Ο ίδιος μπορεί να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων καρκινοπαθών και να ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες. Αρκεί να εφαρμοστεί ο νόμος…

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.