Η πρώην Γιουγκοσλαβία δεν είναι μόνο τα Σκόπια

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Πολλοί στην Ελλάδα έχουν μια επιφανειακή προσέγγιση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και κάνουν το ίδιο στρατηγικό λάθος που γίνεται με την Τουρκία. Ασχολούνται με τα Σκόπια, όπως ασχολούνται με το Αιγαίο, δίχως βάθος και εμβέλεια. Ήδη ότι η Σλοβενία έχει ενταχθεί από το 2004 και η Κροατία από το 2013 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ενδεικτικό της αξίας και της σημασίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με τα Σκόπια ενώ υπάρχουν η Σερβία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο που έχουν σχέση με τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώην Γιουγκοσλαβία στα Κεντρικά Βαλκάνια μόνο λεπτομέρεια δεν είναι και ειδικά αν μελετήσουμε την άμεση σχέση της με το ιστορικό πλαίσιο της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Επίσης το γεγονός ότι η Αυστρία και η Ουγγαρία ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί γέφυρες ακόμα και θεσμικές.

Είναι λοιπόν ουσιαστικό να δούμε την μεγάλη εικόνα στην περιοχή και όχι μόνο τη θέση των Σκοπίων που δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας αφού δεν έχουν καν πρόσβαση στην Αδριατική θάλασσα. Η πρώην Γιουγκοσλαβία αποτελεί προς το παρόν μια τοποστρατηγική τρύπα στις υπερδομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να κλείσει σε στρατηγικό επίπεδο και είναι αυτό που άρχισε με τη Σλοβενία και την Κροατία.

Το αρχικό μέγεθος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η τοποστρατηγική της θέση σε αυτόν τον πυρήνα της Ευρώπης, πρέπει να εξεταστεί και χρονοστρατηγικά για να αντιληφθούμε τι σπατάλη χρόνου αποτελεί η αποκλειστική ενασχόληση με τα Σκόπια. Παραδείγματος χάρη δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε την προβληματική του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Κάνουμε το ίδιο λάθος όταν ασχολούμαστε αποκλειστικά με το Αιγαίο και δεν υπολογίζουμε στρατηγικά το Κουρδιστάν και τη Δυτική Αρμενία.

Όσο εξετάζουμε την πρώην Γιουγκοσλαβία μόνο μέσω των Σκοπίων βλέπουμε μόνο μια ασήμαντη πλευρά της γεωπολιτικής σκακιέρας του πυρήνα της Ευρώπης διότι η ιστορία της περιοχής δεν εξηγείται μόνο με τα σύνορα των Σκοπίων και της Ελλάδας. Ενώ για να λύσουμε το πρόβλημα των Σκοπίων πρέπει να έχουμε τη μεγάλη εικόνα για να δούμε επιτέλους πώς λειτουργεί εκεί η υψηλή στρατηγική κι όχι μόνο μια επιφανειακή διμερή σχέση.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=37738&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.