Η «μητέρα των μαχών» είναι για την ανάπτυξη

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει από το 2011 σε συλλογικό και κλαδικό επίπεδο, την εισήγαγε στο Ελληνικό Δίκαιο η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου με υπογραφές υπουργών που σήμερα βρίσκονται στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Επί 4,5 χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν κατήργησε τη νομοθεσία για το ελαστικό ωράριο αλλά λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία ψήφισε οδηγία, σύμφωνα με την οποία η διευθέτηση μπορεί να εφαρμόζεται ύστερα από αίτημα των γονέων.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς *

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ο Χατζηδάκης στο νομοσχέδιό του συμπεριέλαβε διάταξη, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να αιτηθεί δεκάωρη εργασία για να έχει μία έξτρα μέρα ανάπαυσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κάγκελα μιλώντας για «εργασιακό Μεσαίωνα».

ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ είναι η «μητέρα των μαχών», είπε ο κ. Τσίπρας, όταν επί των ημερών του δημιουργήθηκε η γενιά των 300 ευρώ και το 60% των νέων προσλήψεων ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. «Απελευθερώνονται οι απολύσεις», καταγγέλλει η αντιπολίτευση, όταν η ανεργία είχε φτάσει στο 27% στα μνημονιακά χρόνια με «δεσμευμένες απολύσεις».

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα στην αγορά εργασίας δεν είναι η διευθέτηση του ωραρίου αλλά τα τετράωρα που έχουν κυριαρχήσει καταδικάζοντας τους εργαζομένους στην ανέχεια. Η «μητέρα των μαχών» δεν είναι το εργασιακό του Χατζηδάκη, που μεταξύ άλλων προβλέπει άδεια πατρότητας, πρόσθετες γονικές άδειες και καθιέρωση ψηφιακής κάρτας για να περιορισθεί η μαύρη εργασία, αλλά η ανάπτυξη. Εκεί θα κριθούν οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας και όχι στις υποκριτικές δηλώσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης, που ανακάλυψαν τον Μεσαίωνα λες και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε την περίοδο της «Αναγέννησης».

ΕΑΝ ΠΑΡΕΙ μπροστά η οικονομία και δρομολογηθούν επενδύσεις, η ζήτηση στην αγορά εργασίας θα αυξηθεί και αυτό είναι προς όφελος των εργαζομένων αλλά και των νέων που θέλουν να δουλέψουν σε ποιοτικές θέσεις και όχι στα «σκοτωμένα τετράωρα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ της αντιπολίτευσης δεν ακούμε πολλές προτάσεις για να ενισχυθεί το μέτωπο της ανάπτυξης, η συνθηματολογία έχει μείνει στη δεκαετία του ’80. Η οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια θεαματικής ανάκαμψης ύστερα από την υφεσιακή περίοδο της πανδημίας. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή εκτινάχθηκαν τον Απρίλιο, ο τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει από τέλη Ιουνίου και η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμησή της για ανάπτυξη φέτος στο 5,7% από 4,7%. Εάν κερδηθεί η «μητέρα των μαχών» και σημειωθεί δυναμική ανάκαμψη, ο κόσμος της εργασίας θα ενισχυθεί και θα μείνουν οι φωνές των «συνδικαλιστικοπατεράδων» του περασμένου αιώνα.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.