Η χρήση μάσκας στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης, Φοιτητής ΑΕΑ Βέλλας Ιωαννίνων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην χώρα μας βλέπουμε μία ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση πάντοτε με τις οδηγίες των ειδικών οδηγείται συνεχώς σε ανακοίνωση νέων μέτρων. Από τα νέα μέτρα λόγω της πανδημίας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Εκκλησία μας.

Το μέτρο που αφορά τους ναούς όπως και κάθε κλειστό χώρο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι αποστάσεις. Η Εκκλησία μας για άλλη μία φορά δίνει το καλό παράδειγμα τηρώντας τα μέτρα. Πάντοτε υπάρχουν όμως και αυτοί που διαφωνούν.

Αρχικό επιχείρημα τους είναι πως δεν ευθύνεται η Εκκλησία για τα νέα κρούσματα αλλά η πολιτεία. Η απάντηση μας σε αυτούς είναι πως όλοι περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων. Δεν είναι δυνατόν τα κρούσματα να είναι τα ίδια με καραντίνα, τα ίδια χωρίς καραντίνα. Πράγματι τις πρώτες ημέρες υπήρξε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων από το εξωτερικό. Όμως τα κρούσματα τω τελευταίων ημέρων που κάθε μέρα και αυξάνονται είναι καθαρά απερισκεψία εμάς των Ελλήνων που θέλαμε χαρές και πανηγύρια.

Επίσης να μην ξεχνάμε την θυσία του Κυρίου μας για την Σωτηρία μας. Δεν ήταν δική Του ευθύνη η πτώση εξαιτίας της αμαρτίας του ανθρώπου. Έτσι και η Εκκλησία μας σήμερα αφού είναι Σώμα Χριστού θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί και να βασανιστεί μαζί με τον άνθρωπο ο οποίος είναι μέλος της.

Για όσος μιλούν για απομάκρυνση από την θεολογία της Όρθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, για μασκαριλίκια κλπ. Ας καταλάβουμε επιτέλους πως είναι διαφορετικό ζήτημα η Θεία Λειτουργία και άλλο ζήτημα ο συνωστισμός. Η χρήση μάσκας δεν είναι μία πράξη που μας απομακρύνει από τον Χριστό. Ακριβώς το αντίθετο με την υπευθυνότητά μας προστατεύουμε και αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας όπως μας δίδαξε και ο Ιησούς Χριστός.

Νομίζω όμως το πρόβλημα τελικά δεν είναι η μάσκα προστασίας αλλά η μάσκα υποκρισίας που κυριαρχεί στις καρδιές πολλών Χριστιανών (όπως είπε και ένας άξιος Ιεράρχης της Ανατολικής ΌΟρθοδόξου Εκκλησίας ο Αγιος Αλβανίας κ. Αναστάσιος). Και την μάσκα της υποκρισίας την φορούν ακόμη και μέσα στον οίκο του Θεού κάποιοι ζηλωτές Χριστιανοί.

Είναι αυτοί που σε κοιτούν με μισό μάτι για το τι φοράς για το πως είναι τα μαλλιά σου, για το ποιος είσαι. Αυτοί κυρίως είναι που σήμερα αρνούνται να φορέσουν την μάσκα προστασίας. Αυτός που θα μπει στον οίκο του Θεού με μάσκα αλλά με καθαρή ψυχή είναι αυτός που θα βρεθεί δίπλα στον Ιησού Χριστό. Αυτός όμως ο ζηλωτής Χριστιανός κατ’ όνομα δεν έχει καμία θέση στην μέλλουσα ζωή που μας χαρίζει ο πανάγαθος Θεός μας.

Τέλος όλοι εμείς τα μέλη της Εκκλησίας θα πρέπει προσέξουμε και να μην κηρύξουμε Ιερό πόλεμο για το τίποτα. Προτιμώ σαν Χριστιανός Όρθόδοξος να είμαι την Κυριακή στηνΘεία Λειτουργία με μάσκα, να μπορώ να ανάψω το κερί μου όποτε με μάσκα και αντισηπτικό, να επισκεφτώ ένα μοναστήρι με μέτρα αποστάσεων και μάσκα και όχι να κλείσουν και πάλι οι ναοί με την απερισκεψία κάποιων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.