H προς πόλεμο προπαρασκευή των Ενόπλων Δυνάμεων

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α.

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την κατακόρυφη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας όλο και συχνότερα υπάρχουν δηλώσεις από θεσμικούς παράγοντες της χώρας μας περί αταλάντευτης διάθεσης για προάσπιση με κάθε τρόπο της εθνικής μας κυριαρχίας. Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν την πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και υπενθυμίζουν στην Τουρκία ότι η ανεκτικότητα από την πλευρά μας έχει όρια. Για να καταστεί όμως η αποτροπή αποτελεσματική, πρέπει να πειστεί η Άγκυρα ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά μας δεν εντάσσονται στο επικοινωνιακό πεδίο.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα της αποτροπής, προκειμένου η Τουρκία να μην επιχειρήσει στην πραγματοποίηση των σχεδίων της, είναι:

Να πειστεί ότι η απειλή των αντιποίνων είναι πράγματι αξιόπιστη και είναι δυνατόν να υλοποιηθεί. Όποια και αν είναι η ρητορική που αναπτύσσεται από τη χώρα μας, η εκτίμηση της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής γίνεται από την Τουρκία, η οποία αναλογιζόμενη το κόστος σε σχέση με τα προσδοκώμενο όφελος, την οδηγεί στην οποιαδήποτε απόφαση.

Να μην υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις και να πειστεί η Τουρκία ότι οι δηλώσεις που γίνονται για εκτόξευση αντιποίνων είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν. Η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα πρέπει να είναι σαφείς και απόλυτες.

Η Ελλάδα διαθέτει μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη και αν απαιτηθεί οι Ε.Δ. έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και να ακυρώσουν την προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων εκ μέρους της Τουρκίας. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται από την πλευρά μας είναι ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να οδηγηθεί σε μια ολοκληρωτική και γενική αντιπαράθεση και δεν θα περιοριστεί σε ένα θερμό επεισόδιο με το οποίο η Τουρκία θα επιθυμούσε να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το μήνυμα αποτροπής απαιτείται να περιλαμβάνει σειρά μέτρων που θα καταδεικνύουν την πολεμική προετοιμασία και θα συντελούν στην ανύψωση του εθνικού φρονήματος, όπως :

Άμεση απεμπλοκή των Ε.Δ. από αλλότρια έργα (προσφυγικό – κοινωνική προσφορά, κ.λπ), που απορροφά προσωπικό εκτός της κύριας αποστολής τους. Οι Μονάδες να επιδοθούν σε εντατικοποιημένη εκπαίδευση στο επιχειρησιακό τους έργο και να σταματήσουν άμεσα να ασχολούνται με επιδείξεις, εορτές, εκδηλώσεις, κ.λπ, που τις εκτρέπουν από την κύρια αποστολή τους.

Λήψη μέτρων για τη βελτίωση της στελέχωσης των Σχηματισμών Μάχης των Ε.Δ. Απόφαση για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, για τους κληρωτούς οπλίτες άμεσα, παράλληλα με πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών για τη στελέχωση Μονάδων και σχηματισμών υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης.

Σχεδιασμός και διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας στις οποίες να κληθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός εφέδρων και μονάδων εθνοφυλακής που αποτελούν ζωτικό επιχειρησιακό τομέα της εθνικής πολεμικής προπαρασκευής.

Είναι δυνατόν να γίνει απαρίθμηση σειρά άλλων μέτρων που θα συντελούσαν στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της εμπέδωσης του μηνύματος αποτροπής που αφορούν διάφορους τομείς όπως τους εξοπλισμούς, μετακίνηση μέρους του στόλου στην περιοχή της Κρήτης, κ.λπ, αλλά το ζήτημα είναι ότι η κλεψύδρα του χρόνου κυλά πολύ γρήγορα και το σημείο κορύφωσης μιας ενδεχόμενης κρίσης με την Τουρκία πλησιάζει.

Το μήνυμα προς την Τουρκία απαιτείται να είναι ξεκάθαρο μέσα από την προς πόλεμο προπαρασκευή των Ε.Δ. 

One thought on “H προς πόλεμο προπαρασκευή των Ενόπλων Δυνάμεων

 • 20/07/2020, 02:55
  Permalink

  Οποιαδήποτε τακτική, μπορεί να κοροϊδέψει έναν αδαή, αλλά γίνεται μπούμεραγκ αν έχεις να κάνεις με σοβαρό και επαγγελματία αντίπαλο.
  Τακτικώς λοιπόν, είτε σε στρατιωτικό, είτε σε διπλωματικό επίπεδο, δύσκολα περνάμε το επίπεδο της βάσης (για τα πανηγύρια θα πουν μερικοί και ίσως όχι άδικα)
  Μας σώζει το χρέος, η τύχη, ο Θεός και η ατολμία του γείτονα. Ελπίδα μας το αίμα που θα προτιμήσουν να χύσουν όσοι κρατήσουν όπλα, παρά να ντροπιασθούν ενωπίον αντιπάλων. Και όμως … δεν είναι θέμα ισχύος, αλλά τακτικής που ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ, αλλά πάμε με δύναμη και ορμή στο ισχυρότερο σημείο του αντιπάλου και ολοκληρωτικά. Είναι πολλαπλάσιοι με ότι αυτο συνεπάγεται …
  Οι κατά περίπτωση “επιτυχίες” δεν κρύβουν την εκτίμηση για το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν οι ΕΔ να πείσουν ούτε τους εκάστοτε πολιτικούς, οι οποίοι ψελλίζουν περί αποτροπής.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.