Γιατί μας “καίνε” οι λογαριασμοί του ρεύματος

Γράφει ο Χρήστος Τσαμαδιάς

Δεν έχω ξαναπληρώσει τέτοιο λογαριασμό, είναι πολύ ακριβά.
Δεν μπορώ να τον πληρώσω…

Δεν είναι ακριβός, είναι ο πιο ακριβός λογαριασμός που έχετε πληρώσει ποτέ, όχι γιατί η κατανάλωση ήταν η μεγαλύτερη αλλά γιατί αυτή την στιγμή πληρώνετε την πιο ακριβή κιλοβατώρα σε όλη την Ευρώπη, γιατί δεν έχετε ξαναζήσει κάτι τέτοιο.

Είναι ένας διάλογος που τον ακούμε σε κάθε κοινωνική συναναστροφή και είναι αυτό που βιώνει κάθε επιχείρηση και κάθε νοικοκυριό. Αυτές τις ημέρες όλοι παίρνουμε λογαριασμούς που αφορούν τις καταναλώσεις που έγιναν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Επομένως για το κόστος που καλείται να πληρώσει ένας επιχειρηματίας αλλά και ο απλός καταναλωτής είναι 2,5 με 3 φορές παραπάνω, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Και αυτό συμβαίνει γιατί το κόστος αγοράς του ρεύματος τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στο 0,063 ανα kwh και η τιμή που έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 0,265 ανά Kwh!

Αν προσθέσουμε στο κάδρο και τη μείωση της εμπορικής κίνησης λόγω πανδημίας, αλλά και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών γιατί σε τελική ανάλυση αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς/υποχρεώσεις τους, μας δείχνουν την κατάσταση που βρίσκεται η τοπική αγορά.

Από την συγκεκριμένη στήλη, δυστυχώς το είχαμε προβλέψει από τον Ιούλιο του 2021 ότι  θα βιώσουμε ένα δύσκολο χειμώνα https://www.larissapress.gr/2021/10/11/to-dekemvrio-to-plires-ilektrosok/ , ότι οι τιμές του ρεύματος και του αερίου θα είναι πολύ υψηλές, ότι το κόστος της ενέργειας θα είναι από τα μεγαλύτερα που θα έχουμε πληρώσει απλά δεν περιμέναμε να πούμε ότι είναι το πιο υψηλό κόστος ενέργειας που βιώνει η χώρα. Όλες οι χώρες της Ευρώπης είδαν το κόστος της ενέργειας να πηγαίνει στα ύψη αλλά στην Ελλάδα είμαστε σταθερά στις τρεις χώρες με το υψηλότερο ημερήσιο κόστος. https://energypress.gr/news/eikona-pliroys-exomalynsis-stis-agores-ilektrismoy-tis-eyropis-kato-apo-ta-200-eyromwh-alla-pio

Η χαμηλή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , η πρόωρη απολιγνιτοποίηση και η απόλυτη εξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις (τα λεγόμενα ραντεβού πολέμου για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσία)  αλλά και η συνεχόμενη ‘αντιπαλότητα’ που αναπτύσσει η Ευρώπη με την Ρωσία (έγκριση Nord Stream 2) δεν μας επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία ότι θα έχουμε  χαμηλότερες τιμές σε ρεύμα και αέριο. Αυτό που μας αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας είναι ότι με όλες αυτές τις κουβέντες περί πολέμου, έχουμε κάνει μικρές και μεγάλες κινήσεις που θα χαμηλώσουν την τιμή της kwh. Έχουμε ενεργοποιήσει τις ενεργειακές συμμαχίες ώστε επιτέλους να πάρουμε κάποιο ποσοστό υγροποιημένου αερίου από την Αμερική και το Κατάρ, προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τα μεγάλα ενεργειακά έργα ανά την Ελλάδα με διαδικασίες που θεωρούνται «εξπρές». Σε όλα τα παραπάνω συμβάλουν και οι σχετικά καλές προβλέψεις για τον καιρό που θα οδηγήσου ν σε μείωση της κατανάλωσης.

Μια έκθεση της Κομισιόν  για την ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά αναφέρει το αυτονόητο ότι στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε να έχουμε πολύ υψηλή τιμή Kwh σε ρεύμα και αέριο γιατί η Ελλάδα δεν έχει τις επιλογές που έχουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που έχουν ανεπτυγμένες ΑΠΕ και πυρηνικά. Επίσης στην Ελλάδα  δεν υπάρχει η ευελιξία να αποφύγει τα αυξημένα κόστη του φυσικού αερίου και των ρύπων που συνοδεύουν τη λιγνιτική παραγωγή (η όποια είναι πλέον μόνο στο 10% στο μείγμα παραγωγής).

Ένας παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση στην αγορά είναι και η οικονομική κατάσταση των εταιρειών ενέργειας. Το τελευταίο διάστημα, οι αυξημένοι λογαριασμοί έχουν οδηγήσει τα επιτελεία των εταιρειών σε απόγνωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία χρεών προς τις ρυθμιστικές Αρχές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) αλλά και τα ταμεία των Δήμων ανά την Ελλάδα. Για τους γνώστες της αγοράς κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και για αυτό το κράτος δείχνει μεγάλη ανοχή αφού ξέρει ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να προπληρώσουν το ρεύμα κάθε μέρα το όποιο είπαμε είναι στα υψηλότερα επίπεδα από την ίδρυση της αγοράς. Το γεγονός ότι η κυβερνητική γραμμή στηρίζει την πολιτική της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ αφού δεν λειτουργεί επαρκώς η Αρχή  Ανταγωνισμού, όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει, συμβάλλουν στο να μην λειτουργεί σωστά όλη η αγορά. Την τελευταία εβδομάδα  ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Κ. Παναγιωτάκης έδωσε συνέντευξη στο Ρ/Σ Αθήνα 984 ( https://youtu.be/GIXiKYKzQIg ) και τόνισε με έμφαση ότι εκτός των παγκόσμιων ενεργειακών ζητημάτων, υπάρχει θέμα και στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα,  αναφέρει ότι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μετέχουν μόνο 4 πάροχοι/προμηθευτές που ταυτόχρονα παράγουν ενέργεια και διαμορφώνουν την τιμή χονδρεμπορικής. Κάτι τέτοιο όμως μας οδηγεί από το κρατικό μονοπώλιο σε ένα καρτέλ ενέργειας που σίγουρα δεν βοηθά την αγορά και δεν προωθεί τον ανταγωνισμό. Δεν θα πρέπει να φανεί περίεργο αν στο επόμενο διάστημα γίνει κάποια κίνηση από το κράτος να βοηθήσει την αγορά ή ακόμη και να επιβάλλει κάποιες κυρώσεις στις συγκεκριμένες εταιρείες (μάλλον απίθανο).

Η μικρή πτώση της χονδρεμπορικής έχει οδηγήσει σε μια ανησυχία τις εταιρείες αλλά και τους καταναλωτές που αγοράσανε σταθερά πακέτα (σε μια τιμή πολύ υψηλότερη από 0,20 ανα kwh  και πάγιο άνω των 10 ευρώ), όταν οι τιμές χονδρεμπορικής δείχνουν ότι η τιμή κινείται ήδη σε αυτά τα επίπεδα. Στον ορίζοντα φαίνεται να είναι κερδισμένοι οι καταναλωτές που έχουν συνδέσει την τιμή kwh με την τιμή χονδρεμπορικής με ένα ξεκάθαρο κόστος για την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση η σύσταση μας είναι να επισκεφτούν ή να επικοινωνήσουν με τον πάροχο τους για το αν μπορούν να τους προσφέρουν κάποιο καλύτερο πακέτο παροχών.

LarissaPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.