Γιατί δεν θα γίνουν εκλογές

Γράφει ο Αγκιτάτορας

Έγραφα πριν μερικούς μήνες στο Γιατί, όχι εκλογές τώρα, ότι σοφά πράττει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αποκρούει τις πιέσεις κύκλων που επιμένουν να τον προτρέπουν σε διενέργεια εκλογών το Σεπτέμβριο.

Σοφά, για εθνικούς και οικονομικούς λόγους. Η επιδρομή του κιρωνοϊού ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την επιχειρηματολογία.

Όσοι επιμένουν να στηρίζουν το σενάριο των πρόωρων καλπών, αναφέρονται στο προηγούμενο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο πώς δεν πήγε σε εκλογές αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο για να κατακτήσει την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δικαιούνταν με το 47%.

Ο συνειρμούς με τα τωρινά γεγονότα είναι κάπως παραπλανητικός. Ο Κυριάκος έχει μπροστά του μια εκλογική μάχη όπου λόγω της απλής αναλογικής, η σημερινή πλειοψηφία αποκλείεται και η οριακή μπορεί να επιτευχθεί, ανάλογα με το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, με κάτι ανάμεσα σε 46-47%.

Άρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ασταθής πλειοψηφία των 151 εδρών και στη χειρότερη μια υποχρεωτική συγκυβέρνηση υπό την κηδεμονία του ΚΙΝΑΛ. Μα θα πάμε αμέσως σε δεύτερες εκλογές και θα σαρώσουμε, λένε κάποιοι!

Καταρχάς, βεβαιότητα για την επιτυχία μιας επιλογής δεν υπάρχει ποτέ. Ιδιαίτερα όταν προϋποθέτει ότι η ταλαιπωρημένη κοινωνία θα αντιδράσει θετικά στην εκβιαστική προσφυγή σε νέες κάλπες.

Απρόοπτα μέσα σε μια κυβερνητική τετραετία συμβαίνουν αρκετά. Τώρα είναι ο κορωνοϊός, αύριο μπορεί ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Μια κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας για τη διαχείριση κάθε θεωρητικής κρίσης. Δεν είναι ετήσια παράσταση που έχει ανάγκη την επιβεβαίωση του κοινού για το έργο της νέας σεζόν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.