Για επίμονους ΑΡΧΑΙΟΤΑΛΙΜΠΑΝ, το ανάγνωσμα

Γράφει ο Κώστας Κάπος, Μηχανολόγος-Ενεργειακός Μηχανικός Σύμβουλος Αρχιτεκτονικού Φωτισμού

Φοβάμαι ότι πρέπει να γίνω λιγάκι πιο…τεχνικός, για να βοηθήσω τους φίλτατους αρχαιοταλιμπάν να κατανοήσουν το λόγο που η απομάκρυνση, συντήρηση και επανασυναρμολόγηση των αρχαίων της Βενιζέλου, είναι η απείρως πιο ενδεδειγμένη λύση και κάθε άλλη πρόταση είναι ουσιαστικά ουτοπική:

1. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε εύρημα που κάποια στιγμή θα γίνει επισκέψιμο. Δεν νοείται να εμπιστεύεσαι ένα ντουβάρι που ξέθαψες μετά από 2000 χρόνια, ότι δεν θα πέσει στο κεφάλι των επισκεπτών.

2. Τόσο τα ευρήματα που μεταφέρθηκαν στο Καρνάκ, όσο και ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης κλπ ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ για λόγους συντήρησης και επανασυναρμολογήθηκαν, συνεπώς ένα τοιχίο ή μια λιθόστρωση που βρέθηκε στην Εγνατία δεν θα έπρεπε καν να μας προβληματίζει για τον τρόπο χειρισμού του.

3. Ουσιαστικά, αυτό που θα είναι νέο θα είναι μόνο η συγκολλητική λάσπη. Η λάσπη αυτή κατασκευάζεται ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ίδιο τρόπο (κουρασάνι και θηραϊκή γη) που φτιαχνόταν η αρχαία και κανένας μη ειδικός δεν μπορεί να το αντιληφθεί.

4. Θα δοθεί η ευκαιρία να γίνουν προσθήκες και επισκευές με ράβδους τιτανίου στα μέλη που έχουν ρηγματωθεί.

5. ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ δεν προσπάθησε να κρατήσει ετοιμόρροπα αρχαία στη θέση τους, ενώ σκάβει ακριβώς από κάτω τους. Το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η περαιτέρω καταπόνηση και καταστροφή τους, λόγω των αναπόφευκτων κραδασμών.

6. Ο πραγματικός χρόνος για ένα εγχείρημα διατήρησης και υποσκαφής μιας αρχαιολογικής περιοχής θα ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ και ο Σταθμός Βενιζέλου θα παραδιδόταν τουλάχιστον 10-15 χρόνια αργότερα, με αμφίβολα αποτελέσματα.

7. Το κόστος του μέχρι τώρα προτεινόμενου εγχειρήματος δεν κοστολογήθηκε ποτέ, αλλά δεν θα με εξέπληττε αν υπερέβαινε τα 100 εκατομμύρια και το ερώτημα που θα ανέκυπτε, βεβαίως, θα ήταν “ποιος επωφελείται;”..

8. Αν θεωρείτε μερικοί ότι δεν ξέρω τι λέω, σας παραπέμπω στους καθηγητές κ. Μανόλη Κορρέ (υπεύθυνο αναστήλωσης της Ακροπόλεως) και τον κ. Μιχάλη Λεφαντζή (υπεύθυνο της ανασκαφής και αναστήλωσης της Αμφίπολης και πολλών άλλων αρχαιολογικών χώρων) για να σας τα εξηγήσουν με δικά τους λόγια. Άλλωστε, η λέξη “αναστήλωση¨αυτή την έννοια έχει, αν δεν το καταλάβατε.

ΤΕΛΟΣ!

One thought on “Για επίμονους ΑΡΧΑΙΟΤΑΛΙΜΠΑΝ, το ανάγνωσμα

  • 20/09/2019, 00:19
    Permalink

    ΕΤΣΙ.!!!! Διότι οι επίμονοι ΑΡΧΑΙΟΤΑΛΙΜΠΑΝ μαζεύουν καί υπογραφές.! (ΚΙ ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ.! Η ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ.!!!! ”Συμφέροντα” εξυπηρετούν καί πάλι, έναντι ”αργυρίων”.!). Καί υπογράφουν καί Πανεπιστημιακοί καθηγητές.! Διότι οι παμπόνηροι συριζαίοι, καταφέρνουν καί τούς ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ όλους.! ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ μέ αυτά που καταφέρνουν μέ τίς ΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥΣ, αυτοί οι ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ συριζαίοι, καί τό πως καταφέρνουν νά εξαπατούν αφελείς αθεράπευτους αριστερόπληκτους.! (Ακόμη καί καθηγητές Πανεπιστημίου. Διότι τελικώς η νόσος τής ”αριστεροπληξίας” κτυπά καί μολύνει μέ αποβλάκωση τούς ΠΑΝΤΕΣ.!).

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.