Γ. Μάζης ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο LastPoint: Να δημιουργήσει και η Ελλάδα τα δικά της τετελεσμένα!

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις ενέργειες που πρέπει δηλαδή στον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κύπρο και να αξιοποιήσει πλήρως τους ισχυρούς συμμάχους που έχει και να πάψει να γκρινιάζει».

Αυτό δηλώνει στο Last Point ο καθηγητής Γεωπολιτικής κ. Γιάννης Μάζης σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις και το μνημόνιο που υπεγράφει μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης και «εξαφανίζει» την Ρόδο την Κάρπαθο και την Κάσο.

Όπως τόνισε εφόσον η Τουρκία, προσπαθεί να δημιουργήσει στην περιοχή τετελεσμένα μπορεί και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο.

Αναλυτικότερα:

«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Μάλιστα έβαλε την κυβέρνηση της Τρίπολης να επικυρώσει και αυτή το μνημόνιο. Η συμφωνία είναι παράνομη. Αν η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών. Η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να στείλει το κείμενο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Μάζης.

Όσο για την Ελλάδα τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργήσει τα δικά της τετελεσμένα.

«Η χώρα μας πρέπει να πάψει να γκρινιάζει και να δημιουργήσει τα δικά της τετελεσμένα. Να προχωρήσει στον ορισμό με την Κύπρο, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης λαμβάνοντας υπόψη, αφού τις γνωρίζει, τις συντεταγμένες της Αιγύπτου . Τα τετελεσμένα απαντώνται με τετελεσμένα και μάλιστα νόμιμα. Όλα αυτά βάσει του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κ. Μάζης.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία τώρα μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες ή ακόμη χειρότερα σε γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης ο κ. Μάζης δήλωσε:

«Ανάλογα με τη δική μας στάση θα πράξει η γειτονική χώρα. Η Τουρκία θα βαθμολογήσει τη δική μας στάση. Αν μπορεί με φραστικά και νομικά τετελεσμένα να δημιουργήσει καταστάσεις γιατί να μην προχωρήσει;»

Όσο για εκείνους που θεωρούν πως δεν θα βοηθήσει σε τίποτε την Ελλάδα ο ορισμός ΑΟΖ ο κ. Μάζης τόνισε πως αυτά είναι επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν εδώ και 50 χρόνια και μετά την εισβολή στην Κύπρο.

«Είδαμε που φθάσαμε με αυτά . Αυτοί κρίνονται από την ιστορία», είπε.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει κριθεί στην ουσία, για την εισβολή της στη Συρία ο κ.Μάζης είπε:

«Αυτό που παρουσίασε στο εσωτερικό της Τουρκίας απέχει από την πραγματικότητα. Δημιουργεί εντύπωση η στάση που κράτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ε Μακρόν και στο ΝΑΤΟ . Ήταν θα έλεγα πρωτοφανής για Γάλλο πρόεδρο. Αν μη τι άλλο οι Γάλλοι έχουν τρόπους. Ο κ. Μακρόν χωρίς να παραβεί τους αστικούς τρόπους ευγενείας έβαλε σε τάξη την κατάσταση. Η Ελλάδα όπως η Αίγυπτος που λειτούργησε αναλόγως κάτι που έκανε και το Ισραήλ μας δείχνουν ότι η συγκυρία είναι υπέρ μας . Αν δεν την αξιοποιήσουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Στο επιχείρημα ότι η Τουρκία δεν ήταν και τόσο απομονωμένη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μάζης είπε:

«Πρέπει να καταλάβουμε πως ο κ. Στόλτεμπέργκ είναι υπάλληλος . Τα πάει μια χαρά. Το θέμα είναι τι κάνει η Ελλάδα στην προστασία των εθνικών της συμφερόντων . Στη στιγμή που έχει τέτοιους συμμάχους όπως η Γαλλία την ισχυρότερη στη Μέση Ανατολή δηλαδή το Ισραήλ και την Αίγυπτο πρέπει να τους αξιοποιήσει . Αν σε αυτή την συγκυρία χάσει είναι άξια της τύχης της».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.